Asigurări/Burse Cluj Sibiu Ultimele stiri

Banca Transilvania și Romgaz, printre cele mai tranzacționate la bursă

Banca din Cluj ocupa primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) pe piața principală, cu o pondere de de 31% din valoarea totală tranzacționată. Între primele cinci se găsește o altă societate din Transilvania, Romgaz Mediaș.

Toți indicii bursei românești au înregistrat evoluții pozitive, de peste 18%, în primele nouă luni din 2019, comparativ cu sfârșitul anului trecut. Indicele de referință BET, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o creștere de 30%.

Indicele BET-TR, primul de tip Total Return, lansat de BVB, a înregistrat la 30 septembrie cea mai ridicată creștere, de 41%. BET FI, indicele care arată evoluția societăților de investiții financiare și a altor entități asimilabile lor, a crescut cu 18%. Indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 30%.

Totuși, valoarea cumulată a tranzacțiilor de pe toate piețele a înregistrat o scădere de 15%, de la 9,5 miliarde de lei în primele trei trimestre din anul 2018, la 8,12 miliarde. Lipsa ofertelor derulate pe piața românească a determinat în mare parte această scădere a tranzacțiilor la bursă.

Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 170 de miliarde de lei, în ușoară creștere. În prima parte a anului 2019, capitalizarea bursieră BVB (doar acțiuni) a înregistrat un trend ascendent după episodul de corecție de la finalul anului 2018, urmând o ușoară diminuare începând cu luna mai.

Pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii, ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața Regular, se situează BT. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea, BRD – Groupe Societe Generale, OMV Petrom și Romgaz Mediaș.

Pe piața BVB își desfășurau activitatea 28 de intermediari, dintre care 18 societăți de servicii de investiții financiare (SSIF), trei instituții de credit locale și șapte entități autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene. În cadrul sistemului multilateral de tranzacționare (SMT) erau 21 de intermediari, din care 17 SSIF, trei instituții de credit locale și o firmă de investiții autorizată în alt stat membru al UE.

La finalul trimestrului III al anului 2019, cei mai activi intermediari pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost SSIF-urile, valoarea tranzacționată de ele fiind de 10,7 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat 82% din valoarea totală a tranzacțiilor. Dintre intermediarii autorizați în alte state membre UE, care au efectuat tranzacții pe piețele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, acestea cumulând o cotă de piață de 12,81%.

 

Related posts

Continental: Tehnologia AllCharge face mașinile electrice să se potrivească la orice tip de stație de încărcare

Stefana Muresan

Conferința directorilor generali ai aeroporturilor membre în AAR  

Ligia Voro

Revista Transilvania Business va continua să fie o platformă activă de promovare a afacerilor

Ligia Voro

Bilanțul ultimilor 10 ani de business în România: cifră de afaceri mai mare cu 71%. Care sunt cele mai profitabile companii

Papuc Irina

Parcul de biodiversitate din Hoia, aproape de intrarea în șantier

Nora Dumitrescu

Omul de afaceri Romeo Dunca va transforma ruina din centrul Reșiței într-un complex imobiliar, investiție de 7 mil. euro

redactia

GfK: Puterea de cumpărare în Europa 2019. România se află pe locul 32, cu o medie de 5.881 euro pe cap de locuitor

Papuc Irina

Județul Cluj – prezență inedită la primul târg internațional de turism al anului 2018

Stefana Muresan

Forța de muncă și impozitarea, dezbătute de antreprenorii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Enjoy, Transylvania! A jewel of Romania in the heart of Europe

redactia

Conferinţa “Conflict Resolution Day”, ediția a IV-a

Stefana Muresan

Firmele testate de către vizitatori la Noaptea Companiilor

Ligia Voro

Un startup care a realizat prima mască transparentă și biodegradabilă a primit o finanțare de peste 1 milion de euro pentru a dezvolta producția la scară largă

Papuc Irina

WTM London 2016: 10 Reasons To Attend

Transilvania Business

Trenuri cu 160 de km/h pe ruta Simeria-Braşov-Bucureşti-Constanţa

Stefana Muresan

Elevii clujeni vor avea cursuri de educație financiară

redactia

Principalele investiții anunțate pentru 2019. De la fabrica de aliaje pentru avioane Airbus și Boeing la realizarea unei unități pentru producerea de componente pentru sistemul de suspensii auto

redactia

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

ZF: Cel mai mare pariu al Kaufland pentru piața din România – investiții de 300 de milioane de euro în 2020

Papuc Irina

CNAIR: Au început lucrările pe DN 76 (Deva – Oradea). Contract de 12 mil. euro, antreprenor – asocierea Sylc Con Trans – Hidrostroy AD

redactia

Timişul, Aradul și Bihorul, în fruntea producției de grâu din România

redactia

Un argeşean a dat lovitura cu o cultură de cartofi mov

redactia

40 de noi statii de reincarcare pentru masini electrice, prin implicarea BMW, Nissan, MOL si E.ON

Stefana Muresan

Studii masterale pentru specialiștii viitorului

Ionut Oprea

Leave a Comment