Industrie Maramureș Real Estate Ultimele stiri

Platforma Romplumb, scoasă la vânzare cu 5,2 milioane euro

Întreaga platformă industrială a Romplumb Baia Mare, un teren de 14 ha, va fi pusă la vânzare săptămâna viitoare.

Societatea se află în stare de faliment, iar terenul este poluat în suprafață și va fi vândut cu tot cu edificiile aflate într-un avansat stadiu de degradare, conform portalului 2M News.

Lichidatorul judiciar Pro Insolv vrea să vândă la licitație publică cu strigare toate “bunurile imobile şi mobile, mai puţin deşeurile valorificabile și stocurile” fostei firme a statului, unica producătoare de plumb decuprat din țară (materie primă pentru industriile auto, electronică şi de armament).

Firma din Baia Mare a fost obligată să îşi închidă producția pentru că nu se încadra în normele de mediu europene și a intrat în insolvență în 2012, iar apoi în faliment. Prețul solicitat poate fi achitat în cel mult șase tranșe lunare, iar o eventuală reluare a activităţilor tehnologice ar presupune costuri foarte mari.

Ultima propunere a administrației județene a fost de repunere în circuitul economic prin decontaminarea terenului și a reconversiei platformei prin înființarea unui parc științific și tehologic care să vizeze activități high-tech, cu stații pilot de fabricație, transfer tehnologic, incubare și accelerare de afaceri axate pe tehnologia informației și comunicații.

Romplumb este o companie de stat producătoare de plumb din România. Ea a fost înființată în 1990, ca societate comercială pe acțiuni din ramura metalurgie neferoasă, având inițial denumirea de Imn Firiza.

Activitatea principală a societății o constituie obținerea plumbului decuprat din concentrate selective de plumb, prin prelucrarea pirometalurgică a concentratelor de plumb în cuptor vertical. Societatea producea plumb decuprat sub formă de lingouri de două tone. Romplumb era atestată documentar din 1844. În 2009 avea o producție de 3.490 tone, în 2008, de 2.143 tone, iar în 2007, de 5.256 tone.

În 2007, Romplumb a depășit de 3,5 ori valoarea maximă admisă a indicatorului de poluare cu plumb și de 5,9 ori indicatorul pentru cadmiu, pulberile toxice împrăștiindu-se pe o suprafață de 6 km. Principalul său acționar este Ministerul Comerțului și Turismului (64,1%), urmat de Fondul Proprietatea (33,2%) și de Conef București (1,7%).

Related posts

Corteva Agriscience a inaugurat o nouă unitate de ambalare în Cernay, Franța

Ligia Voro

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru un contract de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

Leave a Comment