Analize Sanatate Ultimele stiri

Studiu despre farmaciile din România – un business profitabil: afaceri de peste 20 de miliarde de lei

Sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie 2020 va aduce cel mai ridicat nivel al îmbolnăvirilor de răceală și gripă. Farmaciile se așteaptă la vânzări spectaculoase, în ton cu apetitul românilor pentru automedicație, arată o analiză pe piața pharma, realizată de compania de consultanță Frames, potrivit căreia farmaciile din România au intrat în noul an cu cele mai bune rezultate financiare din  istorie.

Potrivit estimărilor Frames, afacerile celor peste 4000 de firme active în domeniul comerțului cu medicamente în magazine specializate (CAEN 4773) au depășit, în 2019, granița de 20 de miliarde de lei, cu peste 1 miliard de lei mai mult decât nivelul din 2018

Față de 2010, business-ul din acest sector s-a dublat, afacerile companiilor crescând de la 9,75 mld.lei la 19,05 mld. lei, iar profitul net a avansat de la 505 milioane lei (2010) la 811,6 mil.lei în 2018.

,,În tentativa de a-și găsi singuri soluții pentru problemele de sănătate, românii au apelat, în ultimii ani, tot mai frecvent la farmacii, stimulați fiind și de campaniile agresive de publicitate ale principalelor jucători din piață’’, afirmă analiștii de la Frames.

În total, în Romania erau înregistrate, în 2018, 4279 de companii active în distribuția de medicamente, cu aproape 1000 mai multe decât în 2010, dar în scădere față de anul anterior (4915)

,,Ultimii doi ani au însemnat consolidarea pieței de farmacii din România. Marii jucători și-au extins semnificativ rețelele, cu Sensiblu, Dona, Help Net și Catena în prim-plan. Micile farmacii, cu afaceri de pînă în 100.000 de lei, au pierdut teren, ajungând să reprezinte numai un sfert din piață, față de 60% în anul 2010’’, arată analiza Frames.

Farmaciile angajau, în 2018, ultimul an pentru care există datele finale la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, aproape 40.000 de salariați, cu peste 13.000 mai mulți decât în anul 2010.

,,Din prisma evoluției din ultimii ani, 2020 se anunță a fi cel mai bun pentru farmaciile din România. Extinderea agresivă la nivel național, investițiile în publicitate, extinderea paletei de produse, optimizarea costurilor și scumpirea medicamentelor vor determina creșterea cifrei de afaceri, probabil, peste nivelul de 22 miliarde de lei’’, estimează analiștii de la Frames.

Principalul jucător din piață, văzut din prisma cifrei de afaceri înregistrată în 2018, este Sensiblu SRL, cu un business de 1,73 mld.lei, în creștere cu peste 700 mil.lei față de 2010. Compania, una dintre cele mai vechi din piață, cu 22 de ani de vechime, a raportat un profit de 37,4 milioane de lei, la un număr de 2925 de angajați.

Pe locul secund în topul farmaciilor se află S.I.E.P.C.O.F.A.R SRL, compania care controlează brandul Dona, cu peste 300 de unități în toată țara și afaceri de 978,9 milioane de lei, un nivel aproape dublu față de 2010 (597,4 mil.lei). Compania a raportat un profit net de 6,6 milioane lei, în scădere față de anii precedenți.

Top 3 farmacii este completat de Help Net Farma SA cu un business de 665,4 milioane de lei în 2018 și un profit de 9,8 milioane lei.

Pe locurile următoare, în funcție de cifra de afaceri, se aflau Catena Hygeia SRL, Farmacia Tei SRL, RoPharma SA, Med-Serv United SRL, Farmaceutica ArgesFarm SA, Lavira Transport SRL și DucFarm SRL.

Împreună, primii 10 jucători din piață raportau o cifră de afaceri de 5,97 mld.lei și un profit net de 162,8 mil.lei la un total de 9377 angajați.

Cele mai multe companii din sectorul farmaciilor activau în București (384 firme), Bihor (239), Argeș (230), Dolj (207), Cluj (187) și Iași (180), iar cele mai puține în Giurgiu (36), Tulcea (36), Caraș-Severin (41) și Harghita (60).

Compania de consultanță Frames precizează că analiza a fost realizată pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanță dedicat companiilor din sectorul comerțului cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate (cod CAEN 4773). Datele prelucrate sunt obținute de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor pe baza informațiilor publice declarate de companii.

Related posts

Ministerul Apărării Naționale anunță realizarea în timp record a „izoletei” românești

Ion Surdu

Transportatorii din Ardeal își vor școli angajații pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Programul și prioritățile MMACA în perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene

redactia

Primăria Sibiu invită firmele de construcții să participe la extinderea cu 6 ha a spațiilor verzi din oraș: contract de 13 milioane de lei

Ion Surdu

Cinci oferte pentru reabilitarea tronsonului feroviar Brașov-Sighișoara; valoarea lucrărilor, peste 700 de milioane de euro

Stefana Muresan

Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Preda” din Sibiu va fi modernizat și extins

Ligia Voro

Oradea va construi apartamente pentru angajații companiilor din Parcul Industrial

Traian Dan

Continental este dublu câştigător la testul anvelopelor de iarnă ADAC 2018

redactia

Primul sat românesc din America, creat de un director din cadrul Cupru Min Abrud

redactia

Se reiau zborurile de pe Aeroportul din Sibiu: primele destinații – Stuttgart, Viena și München

Ion Surdu

Rețea de hub-uri în stil american la Cluj

Nora Dumitrescu

Asiguratorii și-au mutat biroul în propria locuință

Nora Dumitrescu

Standul comun al României, pentru prima dată la transport logistic München

Ligia Voro

BT și Fondul European de Investiții, finanțări cu garanții europene pentru IMM-uri în valoare de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Cea mai modernă Sală Polivalentă din țară va purta numele celei mai puternice bănci românești

Stefana Muresan

Bucharest – skyline transformation 2025: Key figures & trends for 2025-2030

Ionut Oprea

Oxygen clădește relații de încredere

Transilvania Business

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Râurile din Ardealul de Nord vor fi decolmatate și amenajate

Nora Dumitrescu

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

ATENOR: 80 million euros for HERMES BUSINESS CAMPUS

Ionut Oprea

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Clujul își modernizează șoselele din zonele montană și metropolitană

Nora Dumitrescu

Leave a Comment