Analize Angajari Antreprenori Comert Industrie Investitii Slider Ultimele stiri

Managerii din domeniul industriei, comerţului şi serviciilor sunt optimişti

Potrivit anchetei lunare de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), perioada ianuarie – martie 2020 se va remarca printr-o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii. De asemenea, numărul de salariaţi va cunoaşte o stabilitate relativă în industria prelucrătoare și servicii. Preţurile vor creşte moderat în industria prelucrătoare, construcții și servicii. În schimb, în domeniul construcţiilor, tendinţele economice sunt negative, atât în ceea ce priveşte comenzile, cât şi numărul de salariaţi.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţi a managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. „Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimează o scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Construcţiile vor stagna

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimează o scădere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

Tendinţe pozitive în comerţ

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Stabilitate în servicii

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +6%).

Ancheta de conjunctură a fost realizată de către INS pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233), comerţului cu amănuntul (2.485) şi serviciilor (2.824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Peste 3.000 de pachete cu alimente pentru masa de Paște, donate de Băncile Pentru Alimente

Traian Dan

Cum va arăta fabrica elvețienilor de la ALU MENZIKEN

Stefana Muresan

Suedezii de la Electrolux, cu fabrică de aragazuri în Satu Mare, se apropie de 1000 de angajați

Stefana Muresan

Cele mai apreciate companii din industria serviciilor de afaceri, premiate la Gala ABSL România 2018

Stefana Muresan

Transilvania Broker de Asigurare se va lista la bursa

Stefana Muresan

EMS FLOOR GROUP adapts to „The new normal” all over Europe

Ionut Oprea

Resi4Rent makes its debut in Warsaw

Ionut Oprea

Gheorghe Chindris – director general interimar al Cupru Min Abrud, una dintre cele mai profitabile societăți de stat

Stefana Muresan

Liderul pieței cărnii de pasăre din România, Transavia, anunță că poate produce la capacitate de 100% până inclusiv în septembrie

Ion Surdu

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

redactia

Buget de aproape 13 milioane de euro pentru cea de-a XXV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, manifestare sub co-patronajul Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles

Stefana Muresan

Mezina omului de afaceri clujean Gicu Gânscă, afaceri de milioane de dolari la New York. Lucrează cu Calvin Klein, Ford și Morgan Chase

redactia

Marile proiecte de infrastructură ale Clujului, în atenția Comisiei Europene

Nora Dumitrescu

Destinațiile preferate de români pentru vacanțe. Grecia, pe locul 2

Papuc Irina

Marile combinate ale Transilvaniei își recrutează oameni de la Cluj-Napoca  

Nora Dumitrescu

BCR a lansat un nou modul cu sfaturi practice pentru antreprenori

Traian Dan

Primele zboruri exotice ale anului din Ardeal

Nora Dumitrescu

Compania italiană Frimat S.P.A, singurul ofertat pentru contractul privind construirea sălii polivalente de la Blaj

redactia

Fabrică de mobilă pe 5 hectare la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

redactia

Credit de dezvoltare pentru fermieri, impozit zero pe terenurile lucrate și 264 mil. de euro pentru revitalizarea liceelor agricole

Stefana Muresan

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

Peste 35 de milioane de lei pentru amenajarea a trei piațete în Oradea

Traian Dan

Decathlon lansează târgul de articole sportive second hand, Trocathlon

Traian Dan

Leave a Comment