Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muncipalitatea din Timişoara primeşte 140 de milioane de lei suplimentar prin Programul Operaţional Regional

Reabilitarea a trei şcoli, instalarea unei reţele performante de iluminat a unui parc important şi fonduri pentru plata unei noi tranşe de tramvaie noi sunt proiectele pentru care Primăria Timişoara va primi 140 de milioane de lei. Proiectele fuseseră depuse deja, dar nu au intrat la finaţare, fiind plasate pe lista celor suplimentare, pe „lista de aşteptare”. Acum, acestea au primit banii aşteptaţi, din redistribuirea fondurilor folosite deja şi economisite.

Şcolile generale numărul 25 şi 30, respectiv Liceul Waldorf din Timişoara primesc în total 28 de milioane de lei pentru extindere şi dotare, în cea mai mare parte fonduri nerambursabile. Proiectele au fost depuse de primărie pe Programul Operaţional Regional şi, iniţial, acestea erau incluse doar pe lista de rezervă, fiind ulterior acceptate la finanţare.

Trei instituţii de învăţământ din Timişoara vor beneficia de importante fonduri pentru investiţii, urmând ca cei care învaţă aici să beneficieze de condiţii mult mai bune de studiu. Cel mai important proiect se referă la modernizarea teraselor circulabile existente, montare de termosistem pe faţade şi extindere la şcoala generală nr.30 din Timişoara. Pe lângă reabilitările de la corpurile A, B şi C vor fi ridicate două noi corpuri, D şi E, acestea urmând să aibă regim de înălţime D+P+2. Valoarea de investiţie este de 19.908.592,96 lei, cu TVA

„Se va realizat extinderea la şcoala generală 30. Este o şcoală foarte bună, căutată, cu mulţi copii. Acolo am amenajat clase în containere, dar acestea oferă cele mai bune condiţii. Noi am insistat cu acest proiect de extindere cu două noi corpuri de clădire, parter şi două etaje, iar cu această ocazie se face şi reabilitarea clădirilor existente”, a declarat Nicolae Robu.

Un alt proiect se referă la construcţia şi dotarea Liceului Waldorf Timişoara, acesta are o valoare de 11.265.506,79 lei cu TVA. De asemenea, pe POR se va onstrui şi o sală de sport la Şcoala Generală nr.25 din Timişoara, un proiect în valoare de 7.190.888,01 lei cu TVA.

 

Parcul Botanic primeşte un sistem de iluminat în valoare de 3,8 milioane de lei

 

Unul dintre proiectele (re)intrate la finanţare se referă la introducerea iluminatului în Parcul Botanic. Până acum aici nu exista un asemenea sistem. Suma de 3,8 milioane de lei va fi valoarea contractului, cea mai mare parte din fonduri nerambursabile europene.

„Parcul Botanic nu a avut niciodată iluminat public, este culmea-culmilor. Pentru a realiza iluminat într-un parc de un areal larg, cum este cel al Parcului Botanic, este nevoie de un proiect, nu de o simplă intervenție. Așa că am aplicat pe fonduri europene. Inițial, nu a fost eligibil, dar acum, ca urmare a suplimentării fondurilor, proiectul intră la finanțare. Așadar, vom avea Parcul Botanic iluminat public, așa cum se cuvine”, conform lui Nicolae Robu.

Sistemul introdus aici va fi unul la cel mai înalt nivel, unul inteligent, iar managementul acestuia se va putea efectua de la distanţă. Rețeaua electrică instalată subteran este în lungime de 3.400 de metri, se va folosi cablu armat. Rețeaua va fi de tip buclă, dacă se va defecta unui tronson de cablu restul sistemului va asigura alimentarea în continuare cu energie electrică. Alimentarea rețelei electrice noi se va face din două posturi de transformare și va fi instalat și pus în funcțiune un sistem de telemanagement. Proiectul include două puncte de aprindere, 219 stâlpi metalici ornamentali de 3,5 metri, cu fundația aferentă, precum și 219 de aparate de iluminat ornamentale, echipate cu sursă de lumină led.

 

Tramvaie noi de 96 de milioane de lei

 

Cea mai mare parte a sumei obţinută prin realocare va acoperi plata pentru cumpărarea unui nou lot de tramvaie noi, care vor circula în transportul în comun, pe liniile din Timişoara. Oraşul reuşise să obţină deja finanţare pentru două tranşe, urmând să se aştepte şi pentru cea de a treia. Iată că aceasta a venit, suma totală alocată prin POR fiind în valoare de 96.378.403,45 lei. Municipalitatea Timişoara a semnat un acord pentru producţia de tramvaie noi cu turcii de la Bozankaya, principalul producător român, Astra Vagoane Arad, renunţând la licitaţiei din cauza condiţiilor restrictive impuse de primărie, respectiv instalarea de baterii care să asigure o autonomie enormă, de până la 80 de kilometri. Primele tramvaie noi, articulate, de mari dimensiuni, sunt aşteptate să sosească în cel puţin un an de zile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani - analiză Frames

Articolul următor

Banca Transilvania va lansa un documentar despre Simona Halep

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share