Analize Ultimele stiri

KeysFin, despre impactul Brexit asupra economiei românești: Va fi marginal

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, potrivit analizei KeysFin “The BREXIT effect”.

Autorii analizei precizează că în România există peste 1600 companii cu acționariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei în 2018.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilități minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluție nefiind dorită de niciuna dintre părți, impactul la nivelul piețelor financiare ar putea fi unul major. “, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

KeysFin a realizat și un top al celor mai mari companii cu acționariat britanic din România. În funcție de cifra de afaceri, clasamentul este condus de URSUS BREWERIES SA (1,8 miliarde de lei), ADIENT AUTOMOTIVE ROMÂNIA SRL (1,2 miliarde de lei) și CRH CIMENT ROMÂNIA SA (974 milioane de lei).

Topul este completat de companii precum: BRICOSTORE SA, SEWS ROMÂNA SRL, ADIENT SRL, PLEXUS SERVICES RO SRL, ALCEDO SRL, ENDAVA ROMÂNIA SRL și GLAXOSMITHKLINE (GSK) SRL.

Companiile cu acționariat direct, majoritar britanic, din România au însumat un profit net de aproximativ un miliard de lei în 2018.

În ceea ce privește schimburile comerciale (exporturi plus importuri) dintre România și Marea Britanie, KeysFin amintește că acestea au înregistrat în 2018 o creștere de 9%, comparativ cu anul 2017 și de 33% față de 2014. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 4,6 miliarde de euro în 2018.

Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al României și a 5-a piață de desfacere pentru exporturile locale, fiind în creștere în ultimii 5 ani cu peste 34%, la 2,9 miliarde de euro în 2018. Importurile din această țară au crescut și ele cu 31% față de 2014, la peste 1,7 miliarde de euro în 2018.

Impactul indirect al BREXIT-ului

În Marea Britanie trăiesc peste 328.000 de cetățeni români, reprezentând a treia comunitate europeană, după Polonia și Irlanda, iar negocierile privind libera circulație a persoanelor vor continua, fiind una din cele mai sensibile teme, alături de libera circulație a bunurilor. Procesul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană este așadar unul îndelungat, estimările KeysFin sugerând că se va extinde până la sfârșitul anului viitor.

În plan economic, raporturile comerciale ale României cu Marea Britanie sunt relativ reduse, aspect care poziționează țara noastră printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului.

Cu toate acestea, o accentuare a tensiunilor dintre cele 2 părți sau o înrăutățire a condițiilor din piețele financiare internaționale s-ar transmite la nivelul economiei locale destul de rapid din cauza principalelor dezechilibre macroeconomice pe care România le înregistrează deja, spre deosebire de celelalte state din regiune: deficitul bugetar și cel comercial care afectează semnificativ capacitatea de finanțare internă și externă a economiei locale, concluzionează experții KeysFin.

Related posts

Un sector al Variantei de Ocolire a Municipiului Iași, scos la licitație

Ligia Voro

ManpowerGroup, relocare în The Light One, asistată de Crosspoint Real Estate

Ionut Oprea

Sumă record plătită pentru un teren agricol la Arad de un antreprenor local

redactia

Ion Țiriac demarează lucrările de construcții pe fosta platformă Lemexim din Brașov

Stefana Muresan

66.500 de euro: primul credit „Noua Casă” acordat de Banca Transilvania pentru un apartament în București

Ion Surdu

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Stefana Muresan

Baia Mare își face bulevard de birouri

Nora Dumitrescu

CTP l-a numit pe Daniel Paraschiv în funcția de Business Development Manager pentru Transilvania

Stefana Muresan

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

România, cu 2,7%, s-a clasat pe locul doi în UE la creștere economică în T1 2020

Traian Dan

Spaniolii vor parc industrial în Maramureș

Nora Dumitrescu

„Ghidul celor mai bune practici privind comunicarea în relația cu investitorii” by BVB

Ligia Voro

Iordăchescu&Asociații: COVID-19 și Cybersecurity – sfaturi pentru păstrarea securității datelor

Nicolae Pop

Adrian Volintiru: Romgaz vrea să devină producător de energie verde

redactia

POZITIV TB: Cristian Gabriel Pavel, Director General Alfa Software – “Furtuna va trece și cei care vor supraviețui sunt cei care au comunicat eficient în această perioadă”

Ligia Voro

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Castelului Corvinilor, 5 milioane euro din fonduri europene

redactia

[Enjoy Transylvania!] Lechința, the Land of Revived Saxon Vineyards

Transilvania Business

Signature Brașov: Parterul unui bloc, montat în opt ore

Stefana Muresan

Câmpia Turzii și-a activat supraveghere video de ultimă generație

Nora Dumitrescu

Când să alegi un credit pe termen scurt și care sunt principalele avantaje ale acestuia?

A. I.

Afacerile de debut ar putea primi finanțare suplimentară

redactia

Încep forajele pentru metroul de Cluj

Nora Dumitrescu

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

Asociația OncoHelp marchează ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân

Papuc Irina

Leave a Comment