Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muncitorii vietnamezi aduşi în Timiş fug ilegal spre ţările din vestul Europei. Soluţia problemei, chiar în România

Nevoiţi să aducă personal din zona asiatică, angajatorii din Timiş se confruntă mai nou cu o altă problemă, mai delicată. Odată intraţi în Uniunea Europeană, o parte dintre cei angajaţi speră la salarii şi mai mari şi fug peste graniţă, către alte ţări vest-europene.

Peste 2000 de muncitori străini Non Euro, majoritatea asiatici, au ajuns în Timiş anul trecut pentru a lucra pe şantierele şi fabricile patriei. Din păcate, se pare că judeţul a ajuns ceea ce şeful ITM Timiş a numit „rampă de lansare”, pentru 200 de vietnamezi care au fugit spre Germania sau Cehia, cu ajutorul unor călăuze. Salvarea de (re)apariţia unor asemenea situaţii ar putea veni chiar de la angajaţii români, care ar putea fi respecializaţi, către posturile şi meseriile unde e nevoie de oameni, prin efortul propriu al angajatorilor.

Firmele din zona de vest a României vor beneficia de un nou proiect care să-i ajute să îşi acopere nevoile de personal specializat. Pe lângă cursurile clasice, mai multe IMM vor beneficia de pregătirea de personal care să poată realiza, la rândul lor, calificarea şi recalificarea de personal.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a lansat un nou proiect prin care să se asigure creșterii competitivității firmelor prin profesionalizarea angajaților. Proiectul „Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest” este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3: “Locuri de muncă pentru toți”. Obiectivul general al proiectului vizează promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă

Prezent la lansarea proiectului, şeful ITM Timiş, Pavel Kassai, a remarcat utilitatea proiectului. El a vorbit despre necesitatea de a se aduce angajaţi din ţările asiatice, dar şi despre problema „fugii” acestora de la locurile de muncă din Timiş spre ţări din vestul Europei.

„Prin realizarea acestui proiect se va realiza o stabilizare serioasă a pieţei forţei de muncă, pentru că acest proiuect va pregăti şi recalifica 326 persoane, iar 420 de firme vor fi consiliate pentru a recalifica profesional personalul. Inspectoratul Teritorial de Muncă se confruntă cu o criză majoră de forţă de muncă, facem eforturi să aducem din ţări Non UE, din Viet Nam, Sri Lanka, Bangadesh, Nepal, desigur Serbia şi Republica Moldova. Am adus 2000 de persoane anul trecut. Fenomenul neplăcut este că Timişul a devenit rampă de lansare a plasării forţei de muncă în străinătate. Din aceşti vietnamezi, anul trecut 200 au fugit peste fâşia verde, pentru a ajunge în Germania şi Cehia. Acest program european va rezolva o bună parte din această criză. Anii trecuţi aduceam oameni din Mehedinţi, mergeam până în Argeş, iar în construcţii mergeam până în Maramureş sau din partea Moldovei noastre, dar acum nu mai sunt oameni. La birouri nu trebuie forţă de muncă, trebuie în producţie, la multinaţionale, în firmele care crează valoare”, a declarat Pavel Kassai, şeful ITM Timiş, prezent la lansarea proiectului.

Un important punct cuprins în noul proiect este specializarea de personal din cadrul firmei care să poată pregăti ulterior, la rândul lor, persoane în vederea recalificării.

„În cadrul proiectului ne interesează, pe lângă cursuri, să facem ceea ce se cheamă biroul sau departamentul de educaţie în interiorul firmelor, de instruire în interiorul firmelor. Până ajung firmele să cumpere cursuri, este mai bine să se bazeze pe resursele proprii. Vom avea nişte cursuri pentru pregătirea de persoane de tip maistru instructor, vor avea la îndemână angajaţii care să instruiască persoanele noi sau cele angajate, de a-i muta de pe o calificare pe alta. Vor mai fi si cursuri în funcţie de nevoile identificate, la momentul scrierii proiectului, şi anume la sfârşitul anului 2020. Sunt metode care să permită să se ajute singuri, nu doar să aştepte sprijin prin mijloacele clasice”, a declarat Camelia Mocan, reprezentanta firmei de consultanţă partenere în proiect.

IMM-urile vor fi în prim planul noii iniţiativei a Camerei.

„Proiectul este unul care susţine dezvoltarea resurselor umane. Este un obiectiv pe care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş si l-a asumat de mai bine de cinci ani, sigur aţi observat că prioritar in cadrul proiectelor noastre cu finanţare europeană este să susţinem dezvoltarea resurselor umane din regiunea Vest. Este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Resurse Umane şi care sprijină IMM din regiunea Vest. Pe lângă partea de informare şi promovare a cursurilor şi activităţilor le oferim gratuit angajaţilor, oferim suport pentru crearea unei strategii pentru 40 de IMM. Avem 336 de persoane care vor participa la cursurile de formare. În regiunea Vest există o cerere de resursă umană, mai ales pregătită, asta încercăm noi să oferim. IMM-urile nu au fost înca selectate, acestea vor fi selectate în luna mai, va exista o întalnire cu mai multe IMM-uri din regiunea Vest, noi vom informa atât anagajaţii, cât si IMM-urile despre oportunităţile pe care noi le oferim pe proiect, şi în măsura în care sunt interesaţi pot participa la aceste întâlniri de grup”, a subliniat şi Daiana Buzatu, managerul de proiect din cadrul Camerei.

Proiectul are o durată de 18 luni, primele acţiuni având loc pe 19 decembrie 2019, urmând să se încheie pe 18 iunie 2021.Valoarea totală a proiectulu ieste 3,2 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă de 2,7 milioane de lei. Parteneri în proiect sunt Universitatea Politehnica Timişoara şi societatea Expert Consulting.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

KeysFin, despre impactul Brexit asupra economiei românești: Va fi marginal

Articolul următor

Unul dintre cele mai de succes proiecte europene transfrontaliere din Timiş, pista de biciclete de pe malul Begăi, e în pericol de distrugere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share