Angajari Fonduri Europene Timiș

Muncitorii vietnamezi aduşi în Timiş fug ilegal spre ţările din vestul Europei. Soluţia problemei, chiar în România

Nevoiţi să aducă personal din zona asiatică, angajatorii din Timiş se confruntă mai nou cu o altă problemă, mai delicată. Odată intraţi în Uniunea Europeană, o parte dintre cei angajaţi speră la salarii şi mai mari şi fug peste graniţă, către alte ţări vest-europene.

Peste 2000 de muncitori străini Non Euro, majoritatea asiatici, au ajuns în Timiş anul trecut pentru a lucra pe şantierele şi fabricile patriei. Din păcate, se pare că judeţul a ajuns ceea ce şeful ITM Timiş a numit „rampă de lansare”, pentru 200 de vietnamezi care au fugit spre Germania sau Cehia, cu ajutorul unor călăuze. Salvarea de (re)apariţia unor asemenea situaţii ar putea veni chiar de la angajaţii români, care ar putea fi respecializaţi, către posturile şi meseriile unde e nevoie de oameni, prin efortul propriu al angajatorilor.

Firmele din zona de vest a României vor beneficia de un nou proiect care să-i ajute să îşi acopere nevoile de personal specializat. Pe lângă cursurile clasice, mai multe IMM vor beneficia de pregătirea de personal care să poată realiza, la rândul lor, calificarea şi recalificarea de personal.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a lansat un nou proiect prin care să se asigure creșterii competitivității firmelor prin profesionalizarea angajaților. Proiectul „Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest” este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3: “Locuri de muncă pentru toți”. Obiectivul general al proiectului vizează promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă

Prezent la lansarea proiectului, şeful ITM Timiş, Pavel Kassai, a remarcat utilitatea proiectului. El a vorbit despre necesitatea de a se aduce angajaţi din ţările asiatice, dar şi despre problema „fugii” acestora de la locurile de muncă din Timiş spre ţări din vestul Europei.

„Prin realizarea acestui proiect se va realiza o stabilizare serioasă a pieţei forţei de muncă, pentru că acest proiuect va pregăti şi recalifica 326 persoane, iar 420 de firme vor fi consiliate pentru a recalifica profesional personalul. Inspectoratul Teritorial de Muncă se confruntă cu o criză majoră de forţă de muncă, facem eforturi să aducem din ţări Non UE, din Viet Nam, Sri Lanka, Bangadesh, Nepal, desigur Serbia şi Republica Moldova. Am adus 2000 de persoane anul trecut. Fenomenul neplăcut este că Timişul a devenit rampă de lansare a plasării forţei de muncă în străinătate. Din aceşti vietnamezi, anul trecut 200 au fugit peste fâşia verde, pentru a ajunge în Germania şi Cehia. Acest program european va rezolva o bună parte din această criză. Anii trecuţi aduceam oameni din Mehedinţi, mergeam până în Argeş, iar în construcţii mergeam până în Maramureş sau din partea Moldovei noastre, dar acum nu mai sunt oameni. La birouri nu trebuie forţă de muncă, trebuie în producţie, la multinaţionale, în firmele care crează valoare”, a declarat Pavel Kassai, şeful ITM Timiş, prezent la lansarea proiectului.

Un important punct cuprins în noul proiect este specializarea de personal din cadrul firmei care să poată pregăti ulterior, la rândul lor, persoane în vederea recalificării.

„În cadrul proiectului ne interesează, pe lângă cursuri, să facem ceea ce se cheamă biroul sau departamentul de educaţie în interiorul firmelor, de instruire în interiorul firmelor. Până ajung firmele să cumpere cursuri, este mai bine să se bazeze pe resursele proprii. Vom avea nişte cursuri pentru pregătirea de persoane de tip maistru instructor, vor avea la îndemână angajaţii care să instruiască persoanele noi sau cele angajate, de a-i muta de pe o calificare pe alta. Vor mai fi si cursuri în funcţie de nevoile identificate, la momentul scrierii proiectului, şi anume la sfârşitul anului 2020. Sunt metode care să permită să se ajute singuri, nu doar să aştepte sprijin prin mijloacele clasice”, a declarat Camelia Mocan, reprezentanta firmei de consultanţă partenere în proiect.

IMM-urile vor fi în prim planul noii iniţiativei a Camerei.

„Proiectul este unul care susţine dezvoltarea resurselor umane. Este un obiectiv pe care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş si l-a asumat de mai bine de cinci ani, sigur aţi observat că prioritar in cadrul proiectelor noastre cu finanţare europeană este să susţinem dezvoltarea resurselor umane din regiunea Vest. Este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Resurse Umane şi care sprijină IMM din regiunea Vest. Pe lângă partea de informare şi promovare a cursurilor şi activităţilor le oferim gratuit angajaţilor, oferim suport pentru crearea unei strategii pentru 40 de IMM. Avem 336 de persoane care vor participa la cursurile de formare. În regiunea Vest există o cerere de resursă umană, mai ales pregătită, asta încercăm noi să oferim. IMM-urile nu au fost înca selectate, acestea vor fi selectate în luna mai, va exista o întalnire cu mai multe IMM-uri din regiunea Vest, noi vom informa atât anagajaţii, cât si IMM-urile despre oportunităţile pe care noi le oferim pe proiect, şi în măsura în care sunt interesaţi pot participa la aceste întâlniri de grup”, a subliniat şi Daiana Buzatu, managerul de proiect din cadrul Camerei.

Proiectul are o durată de 18 luni, primele acţiuni având loc pe 19 decembrie 2019, urmând să se încheie pe 18 iunie 2021.Valoarea totală a proiectulu ieste 3,2 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă de 2,7 milioane de lei. Parteneri în proiect sunt Universitatea Politehnica Timişoara şi societatea Expert Consulting.

Related posts

Alro livrează către Boeing şi Airbus, în urma investițiilor în dezvoltare și cercetare din fonduri europene

redactia

Timișoara caută expertiză în modelul Beijing

Stefana Muresan

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ se reinventează cu bani europeni

Stefana Muresan

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

Aproape două miliarde de euro, fonduri europene, pentru mai multe proiecte de infrastructură din România

Stefana Muresan

Automotive Logistics Summit reuneste profesionistii

Ionut Oprea

Bucureşti, Cluj şi Timiş- cele mai multe imobile vândute în februarie

Stefana Muresan

ADR Vest a semnat două noi contracte pe Programul Operaţional Regional, suma nerambursabilă finanţată fiind de zece milioane de lei

Robert Bloancă

Aradul, exemplu pentru zona de vest a României, în accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

CNAIR a acceptat singura ofertă depusă pentru proiectarea și execuția drumului de legătură dintre A1 și Timișoara

Robert Bloancă

Liderii UE s-au înțeles cu privire la bugetul UE și la fondul de redresare economică. Cum au fost convinse Ungaria și Polonia

Ion Surdu

Universităţile din Timişoara investesc milioane de euro, bani din fonduri europene, în dezvoltarea a două platforme IT

Robert Bloancă

Transilvania poate arăta României cum se poate transforma cu investiții de 2 miliarde de euro

Stefana Muresan

Proiect european de 11 mil. lei pentru reabilitarea străzilor din Băile Tuşnad, Harghita

redactia

Corina Creţu a discutat cu miniştrii responsabili pentru fonduri europene despre politica de coeziune post-2020

Stefana Muresan

Se toarnă ultimul asfalt pe lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva

Stefana Muresan

La Timişoara se doreşte ridicarea unui spital pe concept şi cu bani americani

Robert Bloancă

Continua modernizarea scolilor sibiene cu fonduri REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

Baia Sprie și-a intabulat terenurile pentru proiecte europene

Nora Dumitrescu

CJ Cluj: Proiectul de modernizare cu fonduri europene a Drumului Apusenilor, depus spre finantare

Stefana Muresan

Au demarat lucrările implementate de Compania de Apa Arieș – investiție de peste 150 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Municipiul Aiud, proiecte pe fonduri europene în valoare de 61 mil. euro

redactia

Australienii de la ADX Energy cumpără licența de producție gaze Iecea Mare

redactia

CNAIR semnează, la un an de zile de la stabilirea constructorului, contractul pentru supervizarea proiectului centurii sud a Timişoarei

Robert Bloancă

Leave a Comment