Bihor Brașov București Cluj Real Estate Timiș Ultimele stiri

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare, relevă un raport de piață al portalului Analize Imobiliare.

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în T4 2019, prețuri medii solicitate de minimum 1.000 euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare.

Cluj-Napoca se situează pe prima poziție în clasament (cu o medie de 1.690 euro/mp util), fiind urmat de București (cu 1.390 euro/mp), Timișoara (1.240 euro/mp), Constanța (1.190 euro/mp), Brașov (1.150 euro/mp), Craiova (1.090 euro/mp), Iași (1.020 euro/mp) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 euro/mp).

Reședința Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista orașelor cu prețuri medii pornind de la 1.000 euro/mp util, după ce pretențiile vânzătorilor ajunseseră aici la 990 euro/mp trimestrul trecut.

Pe plan regional, prețurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 euro/mp util, după o creștere anuală de 9,8%. Diferența față de prețurile medii din București a crescut anul trecut la 290 euro/mp util, de la 230 euro/mp util în 2018.

La începutul perioadei de creștere, în 2014, în București se înregistrau prețuri medii mai mari decât în Cluj-Napoca. În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de 2%.

Excepție importantă face orașul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni. “Capitala” Transilvaniei se situează, însă, pe locul al doilea în clasamentul majorărilor de preț, fiind precedat de Brăila, cu un plus de 5,5%.

Cea mai mare marjă anuală de creștere (+9,8%), poate fi observată în Cluj, ce a detronat capitala în topul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galați (+7,6%), Brașov (+7,4%), București (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploiești (+4,5%), Constanța (+4,1%), Timișoara (+3,9%), Iași (+3,5%).

Potrivit Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), în Cluj-Napoca a avut loc o creștere de 2,7% a valorii de piață medii pentru apartamentele de bloc, de la 1.441 euro/mp în primul trimestru din 2019, la 1.480 euro/mp în cel de-al treilea. Timișoara păstrează un trend ușor crescător (+0,6%). Aceste date se bazează pe valorile estimate de către evaluatorii autorizați.

157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre: 49% Cluj-Napoca, 40% Iași, 32% Brașov, 31% Timișoara, 20% Constanța, 18% București.

În concordanță cu estimările Analize Imobiliare din precedentul raport, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018.

Este vorba de un recul anual de 18% valabil la nivelul orașelor analizate, o tendință descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare. Cel mai mare declin al ofertei, de 35%, a avut loc în Brașov, Iași (-20,5%), Constanța (-18,3%), București (-17,6%), Timișoara (-14,1%) și Cluj-Napoca (-14%). Imobiliare.ro cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

Related posts

Camera de Comerţ şi Industrie a României premiază 12.472 de companii cu performanţe economice deosebite

redactia

Banca Transilvania a bătut palma cu APIA

Nora Dumitrescu

Tarom ar putea deschide o bază aeriană la Sibiu

Stefana Muresan

ADR Vest susține digitalizarea IMM-urilor și soluțiile inteligente în beneficiul comunității

redactia

Clujul a luat peste 400 milioane de euro de la UE

Stefana Muresan

Proiectele majore ale Clujului: metroul, centura și trenul metropolitan

Nora Dumitrescu

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Ion Surdu

Strict Prest va neutraliza 3 tone de deșeuri din demolări

Nora Dumitrescu

Pfeiffer Vacuum s-a mutat din oraș. Uzină de 13 milioane de euro la Apahida

redactia

Aproape 400 de kilometri din proiectul Via Transilvanica pot fi parcurși. Un nou traseu de 100 km este amenajat în județul Mureș

Papuc Irina

Hotelul Ramada din Cluj, ridicat la rangul de cinci stele

Nora Dumitrescu

Marile proiecte de infrastructură ale Clujului, în atenția Comisiei Europene

Nora Dumitrescu

CBRE: Proprietarii de clădiri aleg externalizarea administrării acestora

Stefana Muresan

Portland Trust dezvăluie noul simbol al Oregon Park

Ionut Oprea

Studium Green, dublă nominalizare la SEE Property Awards

A. I.

Clujenii și brașovenii, în topul donațiilor fără comision

Nora Dumitrescu

Expoziție aniversară la 140 de ani de BNR

Traian Dan

Lead-uri de peste 1 milion de euro generate prin platforma Softlead, de la începutul anului

Papuc Irina

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

MHP – A Porsche Company își extinde prezența internațională cu ocazia inaugurării celui de-al doilea birou din România, la Timișoara

Ligia Voro

Ritm susţinut de lucru pe lotul Iernut-Chețani (17,9 km), parte din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Piața Revoluției din Baia Mare va fi modernizată

Nora Dumitrescu

Ministrul Finanțelor: Statul poate suporta 2 luni șomajul tehnic în cazul companiilor afectate direct

Ion Surdu

Peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării, din fonduri europene

redactia

Leave a Comment