Bihor Brașov București Cluj Real Estate Timiș Ultimele stiri

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare, relevă un raport de piață al portalului Analize Imobiliare.

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în T4 2019, prețuri medii solicitate de minimum 1.000 euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare.

Cluj-Napoca se situează pe prima poziție în clasament (cu o medie de 1.690 euro/mp util), fiind urmat de București (cu 1.390 euro/mp), Timișoara (1.240 euro/mp), Constanța (1.190 euro/mp), Brașov (1.150 euro/mp), Craiova (1.090 euro/mp), Iași (1.020 euro/mp) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 euro/mp).

Reședința Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista orașelor cu prețuri medii pornind de la 1.000 euro/mp util, după ce pretențiile vânzătorilor ajunseseră aici la 990 euro/mp trimestrul trecut.

Pe plan regional, prețurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 euro/mp util, după o creștere anuală de 9,8%. Diferența față de prețurile medii din București a crescut anul trecut la 290 euro/mp util, de la 230 euro/mp util în 2018.

La începutul perioadei de creștere, în 2014, în București se înregistrau prețuri medii mai mari decât în Cluj-Napoca. În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de 2%.

Excepție importantă face orașul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni. “Capitala” Transilvaniei se situează, însă, pe locul al doilea în clasamentul majorărilor de preț, fiind precedat de Brăila, cu un plus de 5,5%.

Cea mai mare marjă anuală de creștere (+9,8%), poate fi observată în Cluj, ce a detronat capitala în topul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galați (+7,6%), Brașov (+7,4%), București (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploiești (+4,5%), Constanța (+4,1%), Timișoara (+3,9%), Iași (+3,5%).

Potrivit Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), în Cluj-Napoca a avut loc o creștere de 2,7% a valorii de piață medii pentru apartamentele de bloc, de la 1.441 euro/mp în primul trimestru din 2019, la 1.480 euro/mp în cel de-al treilea. Timișoara păstrează un trend ușor crescător (+0,6%). Aceste date se bazează pe valorile estimate de către evaluatorii autorizați.

157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre: 49% Cluj-Napoca, 40% Iași, 32% Brașov, 31% Timișoara, 20% Constanța, 18% București.

În concordanță cu estimările Analize Imobiliare din precedentul raport, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018.

Este vorba de un recul anual de 18% valabil la nivelul orașelor analizate, o tendință descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare. Cel mai mare declin al ofertei, de 35%, a avut loc în Brașov, Iași (-20,5%), Constanța (-18,3%), București (-17,6%), Timișoara (-14,1%) și Cluj-Napoca (-14%). Imobiliare.ro cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

Related posts

Atenor – a new project in CBD

MINDTHEGAP. În lumea tapetului, abajururilor și a textilelor care cuvântă

Ligia Voro

12 milioane de euro pentru revitalizarea Parcului Etnografic din Hoia

Nora Dumitrescu

Juriul Future Makers a ales 55 de idei de afaceri ale tinerilor

Ligia Voro

Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație

Stefana Muresan

George-Alexandru Ivan, director Achiziţii, Comercial şi Relaţii Internaţionale în cadrul CNAB: ”Creșterea performanței depinde de restructurarea organizațională și existența unui plan strategic de investiții”

Stefana Muresan

Peste o mie de studenţi au desfăşurat proiecte de internship în cadrul unităţilor companiei Continental România

Robert Bloancă

Producătorul de componente auto Preh România angajează 350 de oameni

redactia

Robbie Williams concert de excepţie la Cluj

A. I.

Timișoara: 65 de proiecte cu finanţare europeană de peste 480 mil. euro

Stefana Muresan

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, în scădere: primele date INS pentru aprilie 2020

Ion Surdu

Italienii de la Tirrena Scavi au câștigat Centura de Sud a Timișoarei

Stefana Muresan

Cele mai sigure și cele mai nesigure orașe din România

Stefana Muresan

Vastint leases 3,350 m² in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Spitalele Județean și Municipal Oradea, reabilitate cu fonduri europene

Traian Dan

Deloitte: Locuințele noi s-au scumpit în majoritatea statelor europene în 2019

Traian Dan

UVT – apreciată afară, penalizată în țară

Stefana Muresan

The event for Superyacht Owners

Ionut Oprea

Schimbare de identitate vizuală: Sunimprof devine Rottaprint

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (1): Arhitectura urbană – arhitectura rurală

Transilvania Business

Începe reconfigurarea și lărgirea uneia dintre cele mai importante artere a Sibiului

Ion Surdu

Târgul gusturilor din Valea Ierului, organizat sâmbătă și duminică la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment