Bihor Brașov București Cluj Real Estate Timiș Ultimele stiri

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare, relevă un raport de piață al portalului Analize Imobiliare.

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în T4 2019, prețuri medii solicitate de minimum 1.000 euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare.

Cluj-Napoca se situează pe prima poziție în clasament (cu o medie de 1.690 euro/mp util), fiind urmat de București (cu 1.390 euro/mp), Timișoara (1.240 euro/mp), Constanța (1.190 euro/mp), Brașov (1.150 euro/mp), Craiova (1.090 euro/mp), Iași (1.020 euro/mp) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 euro/mp).

Reședința Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista orașelor cu prețuri medii pornind de la 1.000 euro/mp util, după ce pretențiile vânzătorilor ajunseseră aici la 990 euro/mp trimestrul trecut.

Pe plan regional, prețurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 euro/mp util, după o creștere anuală de 9,8%. Diferența față de prețurile medii din București a crescut anul trecut la 290 euro/mp util, de la 230 euro/mp util în 2018.

La începutul perioadei de creștere, în 2014, în București se înregistrau prețuri medii mai mari decât în Cluj-Napoca. În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de 2%.

Excepție importantă face orașul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni. “Capitala” Transilvaniei se situează, însă, pe locul al doilea în clasamentul majorărilor de preț, fiind precedat de Brăila, cu un plus de 5,5%.

Cea mai mare marjă anuală de creștere (+9,8%), poate fi observată în Cluj, ce a detronat capitala în topul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galați (+7,6%), Brașov (+7,4%), București (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploiești (+4,5%), Constanța (+4,1%), Timișoara (+3,9%), Iași (+3,5%).

Potrivit Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), în Cluj-Napoca a avut loc o creștere de 2,7% a valorii de piață medii pentru apartamentele de bloc, de la 1.441 euro/mp în primul trimestru din 2019, la 1.480 euro/mp în cel de-al treilea. Timișoara păstrează un trend ușor crescător (+0,6%). Aceste date se bazează pe valorile estimate de către evaluatorii autorizați.

157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre: 49% Cluj-Napoca, 40% Iași, 32% Brașov, 31% Timișoara, 20% Constanța, 18% București.

În concordanță cu estimările Analize Imobiliare din precedentul raport, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018.

Este vorba de un recul anual de 18% valabil la nivelul orașelor analizate, o tendință descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare. Cel mai mare declin al ofertei, de 35%, a avut loc în Brașov, Iași (-20,5%), Constanța (-18,3%), București (-17,6%), Timișoara (-14,1%) și Cluj-Napoca (-14%). Imobiliare.ro cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

Related posts

Schemă de ajutor de 1,5 mil. euro pentru promovarea vinurilor în străinătate

Stefana Muresan

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Clinica de Fertilitate Polisano, singurul centru integrat de medicină materno-fetală din Transilvania

Ligia Voro

Narcis Neaga, generalul CNAIR, a demisionat. 12 directori în 12 ani

Ligia Voro

Hornbach: Vânzarea de produse pentru casele inteligente este în creștere

Ion Surdu

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting şi Qualitance – în topul firmelor europene cu cea mai rapidă creştere

Stefana Muresan

Inițiative și soluții pentru sănătate și educație

Ligia Voro

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Ligia Voro

Cristian Popescu, Partener, Popovici Nițu Stoica & Asociații participă LIVE la conferința PRIA Agriculture, despre exportul de cereale

Papuc Irina

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Mihai Daraban, în premieră, la ședința Consiliului General al World Chambers Federation Dubai

redactia

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania va debuta cu ”Marșul lecturii”

Stefana Muresan

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Mihai Daraban (CCIR), la Seul: Produsele made in România pot ajunge și pe piața din Coreea de Sud

redactia

Muzică la birou: concerte din programul „Orașul cântă”, susținut de CBRE

Ionut Oprea

Castigatorii Real Estate Hackathon 2019

Stefana Muresan

Sibiu: Prima primărie care cumpără o mașină electrică

Papuc Irina

 Bogdan PUŞCAŞ, președinte ANAP, participă la conferința PRIA Public Procurement

Ionut Oprea

Comisia Europeană: internetul este suprasolicitat

Nora Dumitrescu

Lucrările avansează cu succes şi pe vreme de pandemie, la Centura Sud de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

Rețeaua Casa Rusu a început să își redeschidă magazinele

Nora Dumitrescu

Clujul consumă mai puțin vin, dar de calitate superioară

redactia

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

Leave a Comment