Auto Brașov Infrastructura Transport Ultimele stiri

Contractul pentru achiziția de 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid în Brașov, semnat azi

Peste un an, începând cu luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov vor călători cu cele 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid care vor fi achiziționate printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio. Contractul de finanțare pentru ”Achiziția de mijloace de transport modern”, semnat în cursul unei conferințe de presă susținută azi, 7 februarie 2020, la sediul Primăriei Municipiului Brașov, asigură un buget total de peste 19 milioane de euro, pentru achiziționare acestor vehicule. Alături de primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, la semnare au mai fost prezenți Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și Mihai Veștea, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

 

” Uniunea Europeană finanțează, cu aproape 16 milioane de euro, achiziția a 25 de troleibuze și a 10 autobuze hibrid. Acestea vor completa flota de  mijloace de transport ecologice, care se află în diferite faze de livrare sau achiziție, astfel că vom ajunge la 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibride. (…) Aceste troleibuze reprezintă doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii 3 ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor”, a declarat George Scripcaru,  primarul municipiului Brașov.

Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută  de deplasare, dezvoltarea unor zone noi urbane cu mari probleme de accesibilitate, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturisme parcate, lipsa  pistelor de biciclete, lipsa unor sisteme de management al parcărilor publice. Scopul proiectului este de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public. Concret, se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transportul privat. Pentru rezolvarea acestor probleme, achiziția de mijloace de transport public este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții. Astfel, înlocuirea vehiculelor de transport public cu vechime ridicată și un grad crescut de uzură fizică și morală, cu vehicule de transport noi, eficiente energetic și cu nivel redus de emisii poluante, este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și a locuitorilor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului.

  ”Deoarece poluarea afectează direct sănătatea oamenilor, noi, Consiliul Județean, investim în reabilitarea infrastructurii de sănătate din subordine, iar edilii investesc în unitățile medicale de nivel municipal, dar și în eficientizarea și fluidizarea mobilității urbane, în special a sistemelor de transport nepoluante. Acest proiect de achiziție a mijloacelor de transport  se completează cu celelalte investiții în domeniu, demarate de municipalitate în urmă cu peste 10 ani. În final, sperăm ca toți cetățenii, localnici și turiști, să beneficieze de un parcurs ușor și nepoluant în orașul nostru, pe benzi stradale dedicate, cu mijloace de transport prietenoase cu mediul. Aceste aspecte, vor completa imaginea atractivă a Brașovului, fiind și corelate cu investițiile noastre în infrastructura rutieră județeană, precum și cu importantul proiect de construcție a Aeroportului Brașov”, a declarat domnul Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Proiectul prevede achiziționarea a 25 de troleibuze full electrice și 10 autobuze hibrid, ce vor fi utilizate pe cele 5 trasee de troleibuze existente, iar autobuzele hibrid vor fi alocate pe 3 trasee care circulă în centrul orașului, înlocuind vehiculele existente cu norma de poluare Euro 2 sau 3. Mijloacele de transport public noi vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz, nemaifiind necesară înlocuirea lor cu autobuze, și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf.

Achiziționarea acestor mijloace de transport moderne va contribui în mod decisiv la creșterea calității transportului public. Interesul Primăriei Municipiului Brașov pentru un mediu mai curat și creșterea calității vieții cetățenilor este evidențiat atât prin acest proiect, cât și prin cele finanțabile pe Axa prioritară 4 a Programului Regio, pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public și trotuarelor aferente, a zonei din fața Gării din Brașov, construirea unui garaj pentru mijloacele de transport public, dar și achiziția unui sistem informatizat de transport. Sunt proiecte cu o valoare totală de peste 120 milioane de lei, ce vor fi investiți în infrastructura de transport public”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2021.

Related posts

Fundația Prințul de Wales lansează primul program în sprijinul micilor fermieri și producători români

Stefana Muresan

Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la Balul Operei 2019

Stefana Muresan

NTT DATA Romania, premiul special al juriului în cadrul Transilvania Tech Industry Awards

Stefana Muresan

SIBIU, A CAPITAL OF CULTURE ANIMATED BY MORE THAN ONE HUNDRED EVENTS. 2018 – A YEAR MARKED BY THE CENTENARY OF THE GREAT UNION

Stefana Muresan

Ministrul Transporturilor: Anul acesta vor fi date în folosinţă trei segmente de autostradă

redactia

Orange a ajuns cu rețeaua 5G în patru orașe din Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru un contract de 100 mil. euro

Stefana Muresan

BT și UBB vor face din Cluj un oraș inteligent

Nora Dumitrescu

Vegis.ro în 2018: afaceri de 2.6 milioane euro și creștere de 40%

redactia

Tinerii, alături de companii și profesori, caută soluții pentru a re-Imagina lumea

Traian Dan

Povestea Bers Nova – bere artizanală pe muzică rock

Traian Dan

Proiectantul Spitalului Pediatric din Cluj va primi 6,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

10 Years of EMS FLOOR GROUP | Bucharest – skyline transformation 2025

Ionut Oprea

Achizițiile de echipamente la Spitalul Clujana, recuperate din fonduri UE

Nora Dumitrescu

Brașov: Magazin de mobilă de 5.000 de metri pătrați

Stefana Muresan

Forumul Marilor Dezvoltatori DEVO

Ionut Oprea

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Grupul TeraPlast a devenit acționarul unic al Wetterbest, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme complete pentru acoperişuri

Papuc Irina

Delgaz Grid, cofinanţare din fonduri europene pentru o investiţie de peste 16,3 milioane de lei

Stefana Muresan

Piața chineză se deschide pentru exporturile românești

redactia

Ardealul, campionul tăierilor ilegale de lemn

Nora Dumitrescu

Andreea Paul, președinte INACO: Spitalele din Negrești Oaș, Carei, Satu Mare, Zalău au primit echipamente de protecție

redactia

Atenție, ardeleni! Parcarea în Iulius Mall Cluj, taxată din 17 februarie

Nora Dumitrescu

AMAALA AND OCEANOSCIENTIFIC STEER ENVIRONMENTAL RESEARCH SAILING EXPEDITION

Ionut Oprea

Leave a Comment