Auto Brașov Infrastructura Transport Ultimele stiri

Contractul pentru achiziția de 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid în Brașov, semnat azi

Peste un an, începând cu luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov vor călători cu cele 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid care vor fi achiziționate printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio. Contractul de finanțare pentru ”Achiziția de mijloace de transport modern”, semnat în cursul unei conferințe de presă susținută azi, 7 februarie 2020, la sediul Primăriei Municipiului Brașov, asigură un buget total de peste 19 milioane de euro, pentru achiziționare acestor vehicule. Alături de primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, la semnare au mai fost prezenți Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și Mihai Veștea, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

 

” Uniunea Europeană finanțează, cu aproape 16 milioane de euro, achiziția a 25 de troleibuze și a 10 autobuze hibrid. Acestea vor completa flota de  mijloace de transport ecologice, care se află în diferite faze de livrare sau achiziție, astfel că vom ajunge la 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibride. (…) Aceste troleibuze reprezintă doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii 3 ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor”, a declarat George Scripcaru,  primarul municipiului Brașov.

Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută  de deplasare, dezvoltarea unor zone noi urbane cu mari probleme de accesibilitate, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturisme parcate, lipsa  pistelor de biciclete, lipsa unor sisteme de management al parcărilor publice. Scopul proiectului este de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public. Concret, se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transportul privat. Pentru rezolvarea acestor probleme, achiziția de mijloace de transport public este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții. Astfel, înlocuirea vehiculelor de transport public cu vechime ridicată și un grad crescut de uzură fizică și morală, cu vehicule de transport noi, eficiente energetic și cu nivel redus de emisii poluante, este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și a locuitorilor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului.

  ”Deoarece poluarea afectează direct sănătatea oamenilor, noi, Consiliul Județean, investim în reabilitarea infrastructurii de sănătate din subordine, iar edilii investesc în unitățile medicale de nivel municipal, dar și în eficientizarea și fluidizarea mobilității urbane, în special a sistemelor de transport nepoluante. Acest proiect de achiziție a mijloacelor de transport  se completează cu celelalte investiții în domeniu, demarate de municipalitate în urmă cu peste 10 ani. În final, sperăm ca toți cetățenii, localnici și turiști, să beneficieze de un parcurs ușor și nepoluant în orașul nostru, pe benzi stradale dedicate, cu mijloace de transport prietenoase cu mediul. Aceste aspecte, vor completa imaginea atractivă a Brașovului, fiind și corelate cu investițiile noastre în infrastructura rutieră județeană, precum și cu importantul proiect de construcție a Aeroportului Brașov”, a declarat domnul Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Proiectul prevede achiziționarea a 25 de troleibuze full electrice și 10 autobuze hibrid, ce vor fi utilizate pe cele 5 trasee de troleibuze existente, iar autobuzele hibrid vor fi alocate pe 3 trasee care circulă în centrul orașului, înlocuind vehiculele existente cu norma de poluare Euro 2 sau 3. Mijloacele de transport public noi vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz, nemaifiind necesară înlocuirea lor cu autobuze, și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf.

Achiziționarea acestor mijloace de transport moderne va contribui în mod decisiv la creșterea calității transportului public. Interesul Primăriei Municipiului Brașov pentru un mediu mai curat și creșterea calității vieții cetățenilor este evidențiat atât prin acest proiect, cât și prin cele finanțabile pe Axa prioritară 4 a Programului Regio, pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public și trotuarelor aferente, a zonei din fața Gării din Brașov, construirea unui garaj pentru mijloacele de transport public, dar și achiziția unui sistem informatizat de transport. Sunt proiecte cu o valoare totală de peste 120 milioane de lei, ce vor fi investiți în infrastructura de transport public”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2021.

Related posts

Libris.ro: creștere cu 28% și cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei, în 2018

Stefana Muresan

Zalăul a ajuns în topul retailului din România

Nora Dumitrescu

Dejul își face un centru recreativ de 3,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Familia Buzoianu ridică o clădire office de 14 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Asocierea firmelor orădene Costa Voc şi Trebor Drum Construct a câștigat contractul pentru amenajarea Parcului Industrial din Tileagd

redactia

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

Griffes | Open space – a thing of the past?

Ionut Oprea

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin, afaceri de 117 mil. euro în T3

Stefana Muresan

Transgaz se aliază cu spaniolii de la Reganosa pentru ahiziția companiei DESFA din Grecia

Stefana Muresan

Proiectele PNDR au adus în țară peste 348 de milioane de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană în luna ianuarie

Papuc Irina

FOTO: Cea mai mare fabrică de nutrețuri din România la Sânpaul, după 15,6 mil. euro investiți

Ligia Voro

Marcel Boloş pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii

Traian Dan

Cruising Chauffeur: Continental aduce viitorul conducerii cu grad înalt de automatizare pe autostrăzi

Stefana Muresan

Agraria va deveni o platformă pentru noile tehnologii agricole

Nora Dumitrescu

Comisia Europeană: se așteaptă o încetinire a economiei românești pentru anii 2020 și 2021

Papuc Irina

Păltiniș: Abonamente gratuite pentru schiorii care vor folosi autobuzul în locul mașinii

redactia

Wells Fargo Completes Purchase of 33 King William Street from HB Reavis

Ionut Oprea

Șunca „Miro” din Reghin, un ingredient proaspăt pentru pizzerii

Ligia Voro

Oradea, noi contracte de finanţare în valoare de peste 80 milioane de euro, bani europeni

redactia

Tarom cumpără cinci aeronave Boeing 737 MAX 8

Stefana Muresan

Primăria Cluj vrea aproape 5 mil. euro, fonduri europene, pentru a amenaja “Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor” pe 21 de hectare

redactia

Ratingul Transgaz este ‘BBB-‘ cu Perspectivă Stabilă, conform Fitch

Ligia Voro

Karpatia Horse Show. Spectacolul unic al echitației de top mondial revine pentru a VI-a ediție 

Ligia Voro

Pregătiri pentru organizarea Summitului Start-up Europe de la Cluj-Napoca

redactia

Leave a Comment