Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Oradea s-au pus bazele primului cluster de geotermalism din România

Miercuri, 12 februarie 2020, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a fost semnat actul constitutiv și statutul „Asociaţiei Clustherm Transylvania”. Scopul acesteia este de a crește competitivitatea economică a Asociației Clustherm Transylvania și a membrilor, atât în plan național, cât și în plan internațional, prin valorificarea resurselor geotermale, termo-minerale, minerale terapeutice și minerale naturale. Asociaţa este una neguvernamentală, apolitică, nonprofit şi independentă, nesubordonată vreunei alte persoane juridice.

Municipiul Oradea a fost ales, în data de 29 ianuarie, să dețină funcția de președinte al consiliului director pentru o perioadă de doi ani. Sediul Asociaţiei Clustherm Transylvania este în Oradea, pe str. Alexandru Cazaban nr. 49.

Membri

Asociația are un număr de 35 de membri. Printre membrii fondatori ai asociației se numără reprezentanți ai mediului de afaceri (12), instituții de învățământ (patru), instituții publice (17), precum și asociații de suport în activitate (două). Membrii provin din patru județe din nord-vestul României: Bihor, Cluj, Satu-Mare și Bistrița Năsăud.

Oradea are mai multe proiecte care vizează valorificarea zăcământului de apă geotermală și am decis să ne alăturăm acestei asociații pentru a dezvolta, în continuare, această componentă de geotermalism. Urmează să depunem, în perioada imediat următoare, un proiect prin intermediul clusterului ce vizează realizarea a trei laboratoare de analiză a apei geotermale,” a spus viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan.

Cei prezenți au precizat că înființarea primului Cluster pe geotermalism din România reprezintă un moment istoric, care va aduce doar beneficii.

Asociaţia îşi poate desfăşura activitatea pe întregul teritoriu al României şi în străinătate. Totodată, în funcţie de necesităţi, asociaţia îşi poate constitui filiale și sucursale, în ţară sau străinătate, prin decizia Adunării Generale, în condițiile legii.

Obiective

Asociaţia va acţiona în vederea atingerii următoarelor obiective: crearea și dezvoltarea unui cadru favorabil pentru a-și desfășura activitatea; creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) prin stimularea cooperării între instituţii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI), întreprinderi și alte entități, precum şi prin creşterea accesului întreprinderilor la infrastructuri și servicii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI); identificarea şi promovarea iniţiativelor care genereaza produse şi servicii inovatoare de interes pentru asociție, dar și generarea de proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), cu și/sau pentru membrii asociației; promovarea, încurajarea și susținerea învățământului, dar și a spiritului antreprenorial, prin propunerea de soluții pertinente pentru sectoarele de interes ale asociaţiei, inclusiv generarea și dezvoltarea de proiecte strategice în acest sens; sprijinirea transferului de cunoștințe și susținerea activității economice a membrilor, prin derularea unor achiziții comune și prin creșterea intensității activităţilor comerciale între membrii asociaţiei, pe de o parte, dar și prin derularea unor activități comerciale, în comun ale membrilor, cu alte entități din afara asociaţiei; susținerea, promovarea și implicare în generarea unor proiecte de interes comun, inclusiv proiecte de dimensiuni mari, transfrontaliere, prin crearea unor mecanisme colaborative, precum și a unor instrumente și canale optime pentru gestionarea eficientă a informațiilor și oportunităților pentru asociaţie și membri; identificarea oportunităților de colaborare în direcția susținerii Asociaţiei Clustherm Transylvania și a membrilor, prin diverse programe, parteneriate, intrumente și/sau operațiuni bancare sau nonbancare, precum și atragerea de resurse (investiţii, fonduri europene, scheme de ajutor de stat, fonduri de risc, etc) pentru dezvoltarea asociaţiei și a membrilor; promovarea intereselor asociaţiei prin organizarea și/sau participarea de/la evenimente (forumuri, simpozioane, conferințe, seminarii, dezbateri etc); promovarea de inițiative legislative menite să corecteze – sau, dupa caz – să reglementeze anumite aspecte de interes pentru Asociaţia Clustherm Transylvania și membri; desfășurarea oricăror activități necesare atingerii scopului și obiectivelor asocierii, inclusiv a unor activități cu caracter economic, dar și oferirea unor donații și/sau burse de studiu sau perfecționare.

Patrimoniul inițial, la data constituirii Asociaţiei Clustherm Transylvania, în valoare de 17.500 lei, este format din aportul egal al fiecărui membru fondator, cu o participare în valoare de 500 lei/ membru.

Consiliul Director

Consiliul Director va avea în special rol de coordonare și va fi compus din opt persoane, fiecare dintre acestea reprezentând un membru al Asociației Clustherm Transylvania: un președinte, șase vicepreședinți și un secretar general. Prima componență nominală a Consiliul Director este următoarea:

1. Preşedinte: Nicula Oana-Laura, reprezentant al membrului Municipiul Oradea;

2. Vicepreşedinte: Fechete Dumitru, reprezentant al membrului Aqua President SRL;

3. Vicepreşedinte: Apahidean Dorin, reprezentant al membrului Salina Turda SA;

4. Vicepreşedinte: Barbara Zoltán, reprezentant al membrului Solarex SRL;

5. Vicepreşedinte: Toader Valentin, reprezentant al membrului Universitatea Babeș-Bolyai;

6. Vicepreşedinte: Trișcă Andrei-Simion, reprezentant al membrului Comuna Sânmartin;

7. Vicepreşedinte: Dîncu Ionel, reprezentant al membrului Asociația Parteneriat Gal Ținutul Haiducilor;

8. Secretar general: Dodescu Anca-Otilia, reprezentant al membrului Universitatea din Oradea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Final call for nominations at the 15th annual EuropaProperty SEE Real Estate Awards Gala & Forum

Articolul următor

Dacia Plant continuă investițiile cu un nou depozit de produse finite de 1.300 mp

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Gala Comunității Bihorene 2023

13 decembrie 2023 ora 18:00 – Teatrul Regina Maria din Oradea începând cu ora 18:00 Gala Comunității Bihorene…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share