Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soluțiile propuse de CJ Sibiu pentru gestionarea deșeurilor în județ. Cum vor autoritățile să construiască o stație de tratare mecano-biologică

Consiliul Județean Sibiu a transmis o informare privind soluțiile pe care le propune în vederea gestionării deșeurilor în județul Sibiu. Totodată, instituția a descris modul în care vrea să inițieze procesul de construire a unei stații de tratare mecano-biologică.

Pe data de 6 februarie CJ Sibiu a adoptat o hotărâre prin care se propune întreprinderea pașilor necesari conform noului cod administrativ. Este vorba despre formularea unei solicitări oficiale către Primăria Șelimbăr în vederea transferării terenului identificat cu sprijinul Primăriei Șelimbăr pentru eventuala construcție a unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB). Hotărârea CJ Sibiu nu viza aprobarea proiectului, ci doar pasul preliminar de a ridica o solicitare pe care Consiliul Local Șelimbăr să o poată lua în analiză, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit CJ Sibiu, construcția unei stații de tratare mecano-biologică pe teritoriul Județului Sibiu a fost inclusă ca măsură strategică în Planul Național de Gestiunea Deșeurilor în 2017, prin demersuri susținute și de sibieni care au semnat o petiție în sprijinul unei astfel de soluții la data respectivă. „Este așadar un obiectiv pentru care administrația județeană s-a luptat cu Ministerul Mediului ca să evităm să fim forțați să transportăm toate deșeurile în județul Alba pe cheltuiala sibienilor, estimată la 1,7 milioane euro anual. În lipsa unei astfel de stații de tratare am fi avut pe teritoriul județului Sibiu stații de depozitare și transfer pentru deșeurile netratate, care ar fi generat cu adevărat miros și poluare, dar și cheltuieli imense”, transmite instituția.

Pe baza Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, Județul Sibiu a demarat încă din primăvara anului 2019 procesul de elaborare a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, cu implicarea mai multor factori interesați. De altfel, planul este publicat spre consultare publică fiind în curs de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Acest plan include alternativele propuse de Consiliul Județean pentru îndeplinirea țintelor legale de reciclare, astfel încât până în 2025 sibienii să nu mai depună deșeuri netratate la rampă și să fie reduse cu până la 90% cantitățile depozitate, fapt care se va traduce prin beneficii atât economice, cât și de mediu.

Potrivit Danielei Cîmpean, președintele CJ Sibiu, județul Sibiu este unul dintre puținele județe din țară care și-a finalizat proiectul prin care s-a introdus sistemul integrat de gestionare a deșeurilor și are posibilitatea până la finalul anului 2020 de a accesa fonduri europene de aproximativ 45 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemului existent, în acord cu strategia națională de mediu și legislația europeană. „CJ Sibiu intenționează să elaboreze studiul de fezabilitate și cererea de finanțare pentru un astfel de proiect și a semnat un contract de asistență tehnică în acest sens în decembrie 2019. Înainte de finalizarea si depunerea cererii de finanțare Consiliul Județean Sibiu va organiza o serie de acțiuni de consultare publică, atât la Sibiu, cât și în alte comunități locale din județ”, au mai transmis autoritățile județene sibiene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul va racola tinerii pasionați de tehnologie din Bihor și Alba

Articolul următor

Numărul vizitatorilor străini care au venit în România anul trecut a fost cu 9,3% mai mare decât în 2018

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share