Judete Mediu Sibiu Ultimele stiri

Soluțiile propuse de CJ Sibiu pentru gestionarea deșeurilor în județ. Cum vor autoritățile să construiască o stație de tratare mecano-biologică

Consiliul Județean Sibiu a transmis o informare privind soluțiile pe care le propune în vederea gestionării deșeurilor în județul Sibiu. Totodată, instituția a descris modul în care vrea să inițieze procesul de construire a unei stații de tratare mecano-biologică.

Pe data de 6 februarie CJ Sibiu a adoptat o hotărâre prin care se propune întreprinderea pașilor necesari conform noului cod administrativ. Este vorba despre formularea unei solicitări oficiale către Primăria Șelimbăr în vederea transferării terenului identificat cu sprijinul Primăriei Șelimbăr pentru eventuala construcție a unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB). Hotărârea CJ Sibiu nu viza aprobarea proiectului, ci doar pasul preliminar de a ridica o solicitare pe care Consiliul Local Șelimbăr să o poată lua în analiză, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit CJ Sibiu, construcția unei stații de tratare mecano-biologică pe teritoriul Județului Sibiu a fost inclusă ca măsură strategică în Planul Național de Gestiunea Deșeurilor în 2017, prin demersuri susținute și de sibieni care au semnat o petiție în sprijinul unei astfel de soluții la data respectivă. „Este așadar un obiectiv pentru care administrația județeană s-a luptat cu Ministerul Mediului ca să evităm să fim forțați să transportăm toate deșeurile în județul Alba pe cheltuiala sibienilor, estimată la 1,7 milioane euro anual. În lipsa unei astfel de stații de tratare am fi avut pe teritoriul județului Sibiu stații de depozitare și transfer pentru deșeurile netratate, care ar fi generat cu adevărat miros și poluare, dar și cheltuieli imense”, transmite instituția.

Pe baza Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, Județul Sibiu a demarat încă din primăvara anului 2019 procesul de elaborare a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, cu implicarea mai multor factori interesați. De altfel, planul este publicat spre consultare publică fiind în curs de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Acest plan include alternativele propuse de Consiliul Județean pentru îndeplinirea țintelor legale de reciclare, astfel încât până în 2025 sibienii să nu mai depună deșeuri netratate la rampă și să fie reduse cu până la 90% cantitățile depozitate, fapt care se va traduce prin beneficii atât economice, cât și de mediu.

Potrivit Danielei Cîmpean, președintele CJ Sibiu, județul Sibiu este unul dintre puținele județe din țară care și-a finalizat proiectul prin care s-a introdus sistemul integrat de gestionare a deșeurilor și are posibilitatea până la finalul anului 2020 de a accesa fonduri europene de aproximativ 45 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemului existent, în acord cu strategia națională de mediu și legislația europeană. „CJ Sibiu intenționează să elaboreze studiul de fezabilitate și cererea de finanțare pentru un astfel de proiect și a semnat un contract de asistență tehnică în acest sens în decembrie 2019. Înainte de finalizarea si depunerea cererii de finanțare Consiliul Județean Sibiu va organiza o serie de acțiuni de consultare publică, atât la Sibiu, cât și în alte comunități locale din județ”, au mai transmis autoritățile județene sibiene.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (4) Castel Vinum

Transilvania Business

Dachim din Turda produce uleiuri presate la rece de 200.000 de euro

Stefana Muresan

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The tourist attractions of Băile Figa and Sîngeorz-Băi (Figa and Sîngeorz Baths)

Transilvania Business

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Ion Surdu

Marea întoarcere la birouri. Cât de curând? Câți dintre noi?

redactia

Sibiul vrea în Top 20 destinații europene

redactia

Bitdefender cumpără know-how de securitate a rețelelor; RedSocks Security, ultima achiziție

redactia

Patru mari centre universitare din România au încheiat parteneriate cu UNPR

Traian Dan

Propunerea de buget a Sibiului pentru 2020: aproape 400 de milioane de lei pentru dezvoltare și un excedent de peste 300 de milioane

Papuc Irina

Mihai Daraban, în premieră, la ședința Consiliului General al World Chambers Federation Dubai

redactia

Cluj: Tommy Hilfiger redeschide magazinul din Iulius Mall într-un nou concept

Stefana Muresan

Grupul Grampet a intrat într-un consorţiu care va deschide o rută navală între porturile Constanţa şi Batumi/Poti

Papuc Irina

Să ne imaginăm ce vor aduce următoarele decenii, extrapolând de la realizările din prezent-Alexander Simionescu, RTR

Nicolae Pop

FOTO: ATP Trucks Automobile lansează Truston în România

Ligia Voro

BRAT a devenit membru afiliat al News Media Europe

Stefana Muresan

Aéroports de la Côte d’Azur: AG Real Estate, CityGate and Sheraton for first phase of Airport Promenade

Ionut Oprea

S-a stabilit cine adună gunoiul din Bihor: RER Vest, Salubri și AVE

Traian Dan

Program de finanțare destinat Republicii Moldova. Un ONG cere sprijinul României după ce Chișinăul a ratat ocazia de a solicita 40 de milioane de euro din partea UE

Ion Surdu

Finanțări de până la 100.000 de euro/startup în a patra rundă a Techcelerator

Ligia Voro

Cadrele didactice din Bihor, cele mai active la cursul „Profesor în Online”

Traian Dan

Parcul Central din Cluj, irigat inteligent cu 1,4 milioane lei

Nora Dumitrescu

Topul universităților din România. UBB, pe primul loc

redactia

Sibiul va avea o stație pentru tratarea anuală a 45.000 tone de deșeuri

redactia

Leave a Comment