Cluj Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Un proiect de cercetare și proiectare, dezvoltat în parteneriat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și compania târgumureșeană Hyalcor, va rezolva o problemă gravă din spitalele românești, infecțiile nosocomiale. Pe scurt, proiectul presupune realizarea unui echipament de mare putere, ce produce UV-C, care să inactiveze agenții patogeni într-un timp scurt, între 5-10 minute, în funcție de suprafață tratată.

 

Infecțiile nosocomiale rămân una dintre problemele nerezolvate ale sistemului de sănătate din România, afectând calitatea vieții pacienților și evoluând, în cazurile grave, spre decesul acestora.

Însă, avem și o veste bună, un “antidot” fiind în proiect în urma unui program de  colaborare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și o firmă privată din Târgu Mureș. Mai precis, un colectiv de cercetare și proiectare condus de conf. dr. ing. Petre Teodosescu și firma Hyalcor SRL.

Programul denumit Microinv are ca subiect dezvoltarea unui sistem de combatere a infecțiilor nosocomiale din spitale cu radiații UV-C. Însă spitalele nu reprezintă singurul spațiu în care echipamentul este proiectat pentru a fi utilizat, ci acesta poate fi folosit și în grădinițe, școli, universități, laboratoare medicale, biblioteci, săli de curs și alte spații cu trafic mare de persoane unde riscul infecțiilor este crescut.

Suportul științific acordat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, o universitate recunoscută internațional, suport care va include teste în laboratoarele proprii și proiectare, folosind subansamble de ultimă generație, asigură lansarea unui echipament de mare performanță.

 

Cum este gândit echipamentul revoluționar

 

Ing. Radu Codreanu, administratorul companiei mureșene Hyalcor, ne-a oferit câteva informații primare despre acest interesant și de actualitate program de cercetare-proiectare, care se bazează pe radiațiile UV-C.

“Tehnologia bazată pe radiațiile UV-C (ultraviolete de tip C) s-a dezvoltat cu ani în urmă în SUA, cu rezultate foarte bune. În ultimii ani a început să fie folosită cu rezultate similare și în Europa, Asia și Orientul îndepărtat. Radiațiile naturale solare UV-C sunt oprite de stratul de ozon ce înconjoară planeta noastră. Singurele radiații solare care ajung pe scoarța terestră sunt UV-A și UV-B, ineficiente în acest caz. Radiațiile UV-C sunt dăunătoare organismului uman, dar au o particularitate care nu e de neglijat. Și anume, la lungimea de undă de vârf, respectiv 254 nm, aceste radiații distrug ADN-ul agenților patogeni, respectiv a virușilor, bacteriilor, fungilor și sporilor, împiedicând multiplicarea acestora, devenind astfel inactivi.
Emisiile solare UV-C
Un tub de joasă presiune cu mercur
Distrugerea lanțului ADN de radiațiile UV-C
Agenții patogeni se găsesc și se vor găsi permanent în unitățile spitalicești, pentru că sunt introduși de toți cei care au contact cu mediul exterior, respectiv vizitatori, pacienți și chiar personalul medical și auxiliar. Clostridium difficile, virusul Hepatitei A și C, Rhinovirus, Rotavirus, H1N1, Poliovirus, Norovirus, MRSA, VRE, Acinetobacter, Staphilococcus Aureus, Pseudomonas aeruginosa și multe altele, sunt inactivate de radiațiile UV-C, în special pe suprafețe și pe suprafețele greu accesibile”, ne-a expus ing. Radu Codreanu, administratorul Hyalcor.

Pornind de la acțiunea radiațiilor UV-C asupra agenților patogeni pe care-i inactivează, cei doi parteneri – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și compania târgumureșeană Hyalcor și-au propus să lanseze un echipament de mare putere, care produce UV-C, iar apoi utilizat să distrugă ADN-ul virușilor, bacteriilor, fungilor și sporilor.

“Prin programul de cercetare și proiectare în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, dorim să lansăm un echipament de mare putere, care produce UV-C, cu ajutorul unor tuburi/lămpi de joasă presiune cu vapori de mercur, denumite tuburi/lămpi germicidale. Ne mai dorim ca echipamentul nostru să inactiveze agenții patogeni într-un timp scurt, mai precis între 5-10 minute, în funcție de suprafața tratată. Această perioadă scurtă de inactivare a agenților patogeni este foarte importantă și nu produce întreruperi lungi ale actului medical, mai ales în aplicații de dezinfecție a sălilor de operații din spitale sau saloane de ATI. Și, nu în ultimul rând, ne dorim ca noul echipament să aibă un preț care îl va face mai mult decît accesibil”, ne-a explicat ing. Radu Codreanu, administratorul companiei mureșene Hyalcor.

Pe parcursul derulării acestui interesant program Microinv, vom reveni cu alte informații, sperăm, la fel de interesante.

Articol publicat în ediția print 92 a revistei Transilvania Business, ianuarie 2020

Explicație foto deschidere: Un tratament într-o sală de operații 

 

Related posts

Grupul Iulius și-a deschis mall-urile din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Peste 1.000 de studenți, la seminariile de educație financiară ale ASF

Ligia Voro

Mulberry Development deschide clădirea ISHO Offices

Stefana Muresan

Coșuri cadou corporate de sărbători – pentru succesul afacerii tale

Nicolae Pop

În Munţii Făgăraş va fi realizat cel mai mare domeniu schiabil din România

Stefana Muresan

Dorel Goia: O companie care nu performează cu o tehnologie de ultimă oră, nu are nicio şansă

Stefana Muresan

Timişoara, legată printr-o pistă de biciclete de localitățile aflate pe o rază de 20 km

Stefana Muresan

Povestea brașoveanului angajat să schimbe imaginea Americii

redactia

Investiție de aproape 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea Complexului Olimpia din Brașov. Muzeul de Istorie a lansat licitația

Papuc Irina

Bolojan anunță reluarea licitațiilor pentru tronsoanele Autostrăzii Transivania

Traian Dan

Villa Vinea produce 150.000 de litri de vin pe Valea Târnavei Mici

Stefana Muresan

Continental – cu șapte unități de producție și patru centre de cercetare și de dezvoltare în România – vrea o parte din serviciul de navigație HERE, fosta divizie Nokia

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

Livada Palocsay, revitalizată de agronomii clujeni

Nora Dumitrescu

S-au deschis înscrierile la Startarium PitchDay 2019

Ligia Voro

Gala Elitelor Medicale Clujene 2016, ediția I.Cei mai buni MEDICI dintre cei buni

Nestle, cu o fabrică în Timișoara, lider pe piața napolitanelor

Stefana Muresan

Schemă de ajutor de 1,5 mil. euro pentru promovarea vinurilor în străinătate

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș: 4,4 miliarde euro – cifra de afaceri a celor mai valoroase companii

Ligia Voro

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Vodafone, Top Employer 2020

Ligia Voro

PIN MAP IAȘI  – Lansarea ediției 2020 a hărții de birouri a IAȘULUI

Ionut Oprea

Studiul metroului de Cluj va fi făcut de italieni și francezi

Nora Dumitrescu

Prețurile la gaze naturale scad datorită E.ON și ENGIE

Ligia Voro

Leave a Comment