Cluj Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Un proiect de cercetare și proiectare, dezvoltat în parteneriat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și compania târgumureșeană Hyalcor, va rezolva o problemă gravă din spitalele românești, infecțiile nosocomiale. Pe scurt, proiectul presupune realizarea unui echipament de mare putere, ce produce UV-C, care să inactiveze agenții patogeni într-un timp scurt, între 5-10 minute, în funcție de suprafață tratată.

 

Infecțiile nosocomiale rămân una dintre problemele nerezolvate ale sistemului de sănătate din România, afectând calitatea vieții pacienților și evoluând, în cazurile grave, spre decesul acestora.

Însă, avem și o veste bună, un “antidot” fiind în proiect în urma unui program de  colaborare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și o firmă privată din Târgu Mureș. Mai precis, un colectiv de cercetare și proiectare condus de conf. dr. ing. Petre Teodosescu și firma Hyalcor SRL.

Programul denumit Microinv are ca subiect dezvoltarea unui sistem de combatere a infecțiilor nosocomiale din spitale cu radiații UV-C. Însă spitalele nu reprezintă singurul spațiu în care echipamentul este proiectat pentru a fi utilizat, ci acesta poate fi folosit și în grădinițe, școli, universități, laboratoare medicale, biblioteci, săli de curs și alte spații cu trafic mare de persoane unde riscul infecțiilor este crescut.

Suportul științific acordat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, o universitate recunoscută internațional, suport care va include teste în laboratoarele proprii și proiectare, folosind subansamble de ultimă generație, asigură lansarea unui echipament de mare performanță.

 

Cum este gândit echipamentul revoluționar

 

Ing. Radu Codreanu, administratorul companiei mureșene Hyalcor, ne-a oferit câteva informații primare despre acest interesant și de actualitate program de cercetare-proiectare, care se bazează pe radiațiile UV-C.

“Tehnologia bazată pe radiațiile UV-C (ultraviolete de tip C) s-a dezvoltat cu ani în urmă în SUA, cu rezultate foarte bune. În ultimii ani a început să fie folosită cu rezultate similare și în Europa, Asia și Orientul îndepărtat. Radiațiile naturale solare UV-C sunt oprite de stratul de ozon ce înconjoară planeta noastră. Singurele radiații solare care ajung pe scoarța terestră sunt UV-A și UV-B, ineficiente în acest caz. Radiațiile UV-C sunt dăunătoare organismului uman, dar au o particularitate care nu e de neglijat. Și anume, la lungimea de undă de vârf, respectiv 254 nm, aceste radiații distrug ADN-ul agenților patogeni, respectiv a virușilor, bacteriilor, fungilor și sporilor, împiedicând multiplicarea acestora, devenind astfel inactivi.
Emisiile solare UV-C
Un tub de joasă presiune cu mercur
Distrugerea lanțului ADN de radiațiile UV-C
Agenții patogeni se găsesc și se vor găsi permanent în unitățile spitalicești, pentru că sunt introduși de toți cei care au contact cu mediul exterior, respectiv vizitatori, pacienți și chiar personalul medical și auxiliar. Clostridium difficile, virusul Hepatitei A și C, Rhinovirus, Rotavirus, H1N1, Poliovirus, Norovirus, MRSA, VRE, Acinetobacter, Staphilococcus Aureus, Pseudomonas aeruginosa și multe altele, sunt inactivate de radiațiile UV-C, în special pe suprafețe și pe suprafețele greu accesibile”, ne-a expus ing. Radu Codreanu, administratorul Hyalcor.

Pornind de la acțiunea radiațiilor UV-C asupra agenților patogeni pe care-i inactivează, cei doi parteneri – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și compania târgumureșeană Hyalcor și-au propus să lanseze un echipament de mare putere, care produce UV-C, iar apoi utilizat să distrugă ADN-ul virușilor, bacteriilor, fungilor și sporilor.

“Prin programul de cercetare și proiectare în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, dorim să lansăm un echipament de mare putere, care produce UV-C, cu ajutorul unor tuburi/lămpi de joasă presiune cu vapori de mercur, denumite tuburi/lămpi germicidale. Ne mai dorim ca echipamentul nostru să inactiveze agenții patogeni într-un timp scurt, mai precis între 5-10 minute, în funcție de suprafața tratată. Această perioadă scurtă de inactivare a agenților patogeni este foarte importantă și nu produce întreruperi lungi ale actului medical, mai ales în aplicații de dezinfecție a sălilor de operații din spitale sau saloane de ATI. Și, nu în ultimul rând, ne dorim ca noul echipament să aibă un preț care îl va face mai mult decît accesibil”, ne-a explicat ing. Radu Codreanu, administratorul companiei mureșene Hyalcor.

Pe parcursul derulării acestui interesant program Microinv, vom reveni cu alte informații, sperăm, la fel de interesante.

Articol publicat în ediția print 92 a revistei Transilvania Business, ianuarie 2020

Explicație foto deschidere: Un tratament într-o sală de operații 

 

Related posts

Paradoxul clădirilor de birouri neocupate: Cum reducem costurile de operare fără a afecta serviciile

Papuc Irina

Romgaz câștigă un contract de peste 33 milioane lei cu Oltchim

Stefana Muresan

Fabricile din Maramureș vor dispune de debite de apă suplimentare

Nora Dumitrescu

VINVEST 2019- Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a XIV-a

Stefana Muresan

Pe Feleac va apărea un ansamblu de case înșiruite

Nora Dumitrescu

Orange România, creștere cu 2,4% a cifrei de afaceri în T4 față de 2018

Ligia Voro

Zilele Inteligenței Artificiale Românești – Dezvoltarea comunității AI din România

Ligia Voro

Primul eveniment online dedicat comerțului electronic în Republica Moldova – Pria E-Commerce Online Conference 10 iunie 2020 de la 11,30

Papuc Irina

Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania – Soluții pentru o „Românie Inteligentă”

Stefana Muresan

12 oferte pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii de Centura București Nord

Ligia Voro

Schaeffler România reacționează la scăderea activității din sectorul automotive

Ligia Voro

Inima.bio, primul brand Bio românesc care reprezintă mai mulţi producători locali

Stefana Muresan

Delgaz Grid va moderniza 26 km din rețeaua Clujului

Nora Dumitrescu

Spitalul Județean din Oradea, încălzit și ventilat cu energie din pământ

Stefana Muresan

Alianța Transilvaniei de Nord: Asociere între Baia Mare, Zalău și Satu Mare

redactia

Fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea spitalelor din Ocna Mureș și Zlatna

Stefana Muresan

Bihorul, pe locul întâi în topul accesării fondurilor europene prin AFIR

Traian Dan

Interes crescut pentru Cluj la Târgul de la Milano

Stefana Muresan

Proiecte mari în domeniul gazelor: „Legăm conducta BRUA de gazele din Marea Neagră”

redactia

Rețeaua de sănătate Regina Maria amână plata abonamentelor medicale pentru IMM-uri cu 2 luni

Ion Surdu

Doi constructori din Ardeal au semnat pactul pentru autostrăzi

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania face o nouă achiziție în Republica Moldova: o companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor

Papuc Irina

Zitec deschide primul birou în țară, la Brașov

Ligia Voro

Premieră în România: Autobuze cu GPS în județul Bihor

Stefana Muresan

Leave a Comment