Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul laborator acreditat din România după noile standarde, la ABA Crișuri

Nu mai puțin de 27.000 de determinări de indicatori aferenți celor peste 1.700 de probe de apă, prelevate pe cuprinsul întregului bazin aferent județelor: Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj și Sălaj, efectuează anual Laboratorul de Calitatea Apei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri.

Certificarea laboratorului conform standardului SR EN ISO/IEC 17025:2018 susține și demonstrează capabilitatea echipei ABA Crișuri de a îndeplini cu profesionalism activitățile specifice și de a asigura imparțialitatea și confidențialitatea datelor.

Laboratorul Calitatea Apelor, prin efectuarea de analize fizico-chimice și biologice, este parte activă în procesul de urmărire a calităţii apelor din bazinul hidrografic Crişuri. Analizele vizează mai multe tipuri de ape care fac parte din următoarele subsisteme: râuri, lacuri, ape subterane și ape uzate, subsistem care cuprinde evacuările directe în emisar ale potențialelor surse de poluare.

Trebuie menționat faptul responsabilitatea se răsfrânge nu doar asupra apelor din bazinul hidrografic Crișuri ci și asupra apelor de frontieră. În acest sens, laboratorul instituției este, de asemeni, partener lucrativ în cadrul Convenţiei Româno-Ungare, privitoare la calitatea apelor de frontieră, efectuând analize fizico-chimice şi biologice cu frecvenţă lunară pe cinci râuri: Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Barcău și Ier.

Laborator performant la ABA Crișuri

Un laborator performant necesită atât resurse umane calificate cât și aparatură și buget pe măsură. Specialiștii din cadrul laboratorului, pe lângă faptul că trebuie să fie licențiați în chimie sau biologie, trebuie să învețe în permanență pentru a ține pasul cu noua tehnologiei și cu noile cerințe europene.

Laboratorul este dotat cu mai bine de 100 de echipamente, dintre care cel puțin 40 sunt aparate de complexitate mare cum ar fi spectofotometru de absorbție moleculară, gaz cromatograf și multe altele. În anul 2019 , numai materialele și consumabilele specifice analizelor de laborator au costat 493 mii lei iar investițiile în aparatură au fost de 147 mii lei. De asemenea, laboratorul este și unul dintre cei mai activi parteneri educaționali pentru mediul preuniversitar. În ultimii trei ani, nu mai puțin de 500 de elevi au beneficiat de vizite și experimente inedite”, a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.

Analizele efectuate de laborator stau la baza evaluării stării de calitate a apelor din bazinul hidrografic Crișuri, a întocmirii facturilor de prestări-servicii către beneficiarii contractelor de apă precum și la stabilirea gradului și al impactului asupra calității apelor date de poluările accidentale.

În România, în total există 42 de laboratoare de calitatea apei clasificate astfel: un laborator național, trei laboratoare regionale, opt laboratoare bazinale și treizeci de laboratoare locale. Laboratorul ABA Crișuri este unul dintre cele opt laboratoare bazinale care a primit prima certificare în urmă cu 13 ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Venituri record în bugetul municipului Sibiu pentru 2020, aprobat de Consiliul local

Articolul următor

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share