Arad Bihor Cluj Hunedoara Mediu Sălaj Slider Ultimele stiri

Primul laborator acreditat din România după noile standarde, la ABA Crișuri

Nu mai puțin de 27.000 de determinări de indicatori aferenți celor peste 1.700 de probe de apă, prelevate pe cuprinsul întregului bazin aferent județelor: Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj și Sălaj, efectuează anual Laboratorul de Calitatea Apei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri.

Certificarea laboratorului conform standardului SR EN ISO/IEC 17025:2018 susține și demonstrează capabilitatea echipei ABA Crișuri de a îndeplini cu profesionalism activitățile specifice și de a asigura imparțialitatea și confidențialitatea datelor.

Laboratorul Calitatea Apelor, prin efectuarea de analize fizico-chimice și biologice, este parte activă în procesul de urmărire a calităţii apelor din bazinul hidrografic Crişuri. Analizele vizează mai multe tipuri de ape care fac parte din următoarele subsisteme: râuri, lacuri, ape subterane și ape uzate, subsistem care cuprinde evacuările directe în emisar ale potențialelor surse de poluare.

Trebuie menționat faptul responsabilitatea se răsfrânge nu doar asupra apelor din bazinul hidrografic Crișuri ci și asupra apelor de frontieră. În acest sens, laboratorul instituției este, de asemeni, partener lucrativ în cadrul Convenţiei Româno-Ungare, privitoare la calitatea apelor de frontieră, efectuând analize fizico-chimice şi biologice cu frecvenţă lunară pe cinci râuri: Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Barcău și Ier.

Laborator performant la ABA Crișuri

Un laborator performant necesită atât resurse umane calificate cât și aparatură și buget pe măsură. Specialiștii din cadrul laboratorului, pe lângă faptul că trebuie să fie licențiați în chimie sau biologie, trebuie să învețe în permanență pentru a ține pasul cu noua tehnologiei și cu noile cerințe europene.

Laboratorul este dotat cu mai bine de 100 de echipamente, dintre care cel puțin 40 sunt aparate de complexitate mare cum ar fi spectofotometru de absorbție moleculară, gaz cromatograf și multe altele. În anul 2019 , numai materialele și consumabilele specifice analizelor de laborator au costat 493 mii lei iar investițiile în aparatură au fost de 147 mii lei. De asemenea, laboratorul este și unul dintre cei mai activi parteneri educaționali pentru mediul preuniversitar. În ultimii trei ani, nu mai puțin de 500 de elevi au beneficiat de vizite și experimente inedite”, a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.

Analizele efectuate de laborator stau la baza evaluării stării de calitate a apelor din bazinul hidrografic Crișuri, a întocmirii facturilor de prestări-servicii către beneficiarii contractelor de apă precum și la stabilirea gradului și al impactului asupra calității apelor date de poluările accidentale.

În România, în total există 42 de laboratoare de calitatea apei clasificate astfel: un laborator național, trei laboratoare regionale, opt laboratoare bazinale și treizeci de laboratoare locale. Laboratorul ABA Crișuri este unul dintre cele opt laboratoare bazinale care a primit prima certificare în urmă cu 13 ani.

Related posts

Contracte de finanțare pentru alte 11 microîntreprinderi, prin POR, semnate la ADR Vest

Stefana Muresan

Bosch își recrutează angajații dintre viitorii economiști ai Clujului

Nora Dumitrescu

Hunedoara: Peste 20 de castele și muzee, prezentate la Târgul European al Castelelor

Stefana Muresan

48 de proiecte ale ONG-urilor finanțate în prima sesiune de către DSC Bihor

Traian Dan

Efectul donațiilor de la Sibiu: La Spitalul Județean începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Ion Surdu

Compania Autonom Rent a Car pune la dispoziţia ONG-urilor maşini gratuite

Traian Dan

Companiile Aramis Invest, Taparo (Maramureș) şi fabrica Ecolor din Cluj – cei mai mari exportatori de mobilă

Stefana Muresan

UE va finanța IMM-urile din industria 4.0

Stefana Muresan

Patrimoniul cultural evreiesc din Timişoara, promovat internaţional

redactia

Încep lucrările la podul peste Someș dintre localitățile Seini și Pomi, contract de de 15 mil. lei

Stefana Muresan

Bătaie pe cursurile de programare pentru copii la Șimleu

Nora Dumitrescu

România, cu 2,7%, s-a clasat pe locul doi în UE la creștere economică în T1 2020

Traian Dan

Astaldi şi Max Boegl, avans vizibil pe tronsonul Cheţani – Iernut al A3. Lotul de 17,9 km – şanse să fie inaugurat în 2019

Stefana Muresan

Clujul va avea charter de TelAviv

Nora Dumitrescu

Elite în business. Județul Mureș. Ranking I: Violeta Oltean, director general MAVIPROD: “Nimic nu este mai frumos decât să ai o afacere proprie pe care să o vezi cum crește, din nimic, și ajunge acolo unde nici nu ai visat!”

Ligia Voro

Farmaciile partenere Benefica, și mai aproape de pacienți

Nicolae Pop

Prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș: ”UMFST va trebui să găsească soluții de interacțiune cu producătorii și cu beneficiarii de tehnologie”

Stefana Muresan

Cecilia Tudor devine, de la 1 martie 2020, noul director de comunicare și responsabilitate socială aI Groupe Renault România

Nicolae Pop

Ariston Thermo aniversează 90 de ani

Papuc Irina

Transavia, investiție într-o sală de conferințe pentru Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Stefana Muresan

Nymphaea Oradea redeschis din 3 iulie

Traian Dan

UBB Cluj, 8.000 de locuri bugetate pentru admiterea la cursuri de licenţă şi master și noi specializări

Stefana Muresan

Noaptea Lungă a Industriei. Cum se creează plusvaloare fabricând cutii de viteză automate

Ligia Voro

CNAIR: Documentaţia pentru construcţia secţiunii 4 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, trimisă la ANAP

Stefana Muresan

Leave a Comment