În următorii 5 ani România va avea nevoie de circa 3 milioane de angajaţi, potrivit unui studiu de previziune a necesarului de competențe în economia românească la orizontul anilor 2020-2025, publicat de Ministerul Muncii. Studiul analizează forța de muncă necesară pentru zece sectoare economice prioritare, grupate pe trei categorii: 1) Rol economic important și cu influență asupra ocupării (Turism și ecoturism, Textile și pielărie, Lemn și mobilă, Industrii creative); 2) Dinamica competitivă (Industria auto și componente, Tehnologia informațiilor și comunicațiilor, Procesarea alimentelor și băuturilor); 3) Inovare, dezvoltare tehnologică și valoare adăugată (Sănătate și produse farmaceutice, Energie și management de mediu, Bioeconomie – agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură -, biofarmaceutică și biotehnologii).
Cea mai mare nevoie de angajați va fi în domeniul Construcţiilor, sector urmat de Sănătate şi produse farmaceutice şi Industria auto şi componente. De angajați mai mulți vor avea nevoie și domeniile Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Industria creativă, dar și Turismul si ecoturismul.
În document se subliniază că în 2025 la nivelul economiei naţionale, cea mai mare cerere de forţă de muncă
este așteptată pentru persoanele cu studii superioare. Această cerere va fi „ușor mai ridicată decât pentru persoanele cu nivel mediu de instruire”. Totodată, specialiștii spun că cererea de expansiune este negativă pentru cei cu nivel scăzut și mediu de educație și pozitivă pentru studii superioare.
În total, cererea de angajați pe posturi noi și pentru înlocuirea posturilor existente este estimată la peste 2,9 milioane de persoane: aproape 1,4 milioane pentru cei cu nivel înalt de instruire și aproximativ 1,1 milioane pentru cei cu nivel mediu de instruire.
Pentru grupele ocupaţionale majore ale economiei naţionale, prognozele indică pentru perioada 2017-2025 creşteri mai importante la nivelul G2 – Specialişti în diverse domenii de activitate; G5 – Lucrători în domeniul serviciilor; G6 – Lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit; şi G7 – Muncitori calificaţi şi asimilaţi.
Astfel, în Construcții pentru 2025 se observă o cerere totală de forţă de muncă importantă pentru muncitori calificaţi şi asimilaţi – aproape 290.000 de persoane vor fi necesare conform documentului oficial. Aceștia vor trebui să aibă competențe precum: executarea lucrărilor de tencuire, zidărie, pregătirea lucrărilor
de tinichigerie și confecționarea elementelor de tinichigerie, realizarea învelitorilor pentru
acoperișuri, realizarea reparațiilor capitale la instalațiile.
În domeniul de Sănătate şi produse farmaceutice prognozele indică o cerere de forţă de muncă mai ridicată pentru următoarele grupe ocupaţionale: specialişti în diverse domenii de activitate (presupunând competențe precum: aplicarea cunoștințelor de anatomie și fiziologie umană, biofizică și imagistică medicală, îngrijirea pacientului în funcție de diagnostic, monitorizarea pacientului și administrarea tratamentului); tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (presupunând competențe precum: prepararea produselor farmaceutice, distribuirea produselor farmaceutice, asigurarea condițiilor igienico-sanitare) şi lucrători în domeniul serviciilor (presupunând competențe precum: igienizarea spațiului în care se află persoana îngrijită, transportul persoanelor îngrijite, acordarea îngrijirilor de igienă pentru persoanele îngrijite). În total, ar fi vorba despre aproape 300.000 de oameni care vor fi necesari acestui domeniu până în 2025.
„Se observă că pentru aceste ocupaţii avem şi cele mai mari valori pozitive ale cererii de expansiune. În intervalul 2017-2025 va creşte necesarul de forţă de muncă pentru aceste grupe ocupaţionale nu doar ca urmare a nevoi de înlocuire a persoanelor care părăsesc domeniul, ci şi prin dezvolatarea activităţilor din acest sector, fapt ce va necesita o suplimentare a populaţiei ocupate. Domeniul sănătăţii şi al produselor farmaceutice va avea nevoie de specialişti – cadre medicale cu pregătire – medici, ingineri chimişti, biologi, etc., dar şi de tehnicieni şi lucrători în servicii – de îngrijire, de igienă, etc.”, se menționează în document.
În ceea ce privește Industria auto şi componente, din datele publice se observă o cerere importantă de forţă de muncă pentru muncitori calificaţi şi asimilaţi (presupunând competențe precum: utilizarea aparatelor și echipamentelor de măsurare și testare, executarea lucrărilor de întreținere și reparație la sistemul de transmisie, efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație la mecanismele motorului), însă nu sunt de neglijat nici operatorii la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente, presupunând competențe precum: supravegherea funcționării liniilor automate, pregătirea posturilor de lucru la liniile automate,
Competență matematică ți competențe de bază în știință și tehnologie, competențe informatice; precum și nici specialiştii în diverse domenii de activitate. De asemenea, se observă un necesar și pentru tehnicieni şi
alţi specialişti din domeniul tehnic şi o mică cerere de muncă pentru muncitori necalificaţi), deşi cererea de expansiune prognozată este negativă. Pentru acest sector va fi nevoie astfel de peste 230.000 de persoane în următorii 5 ani.