Bihor Cultural Gastronomie Proiecte Slider Turism Ultimele stiri

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Proiectul lansat la Oradea se vrea extins la nivel național și, în cele din urmă, la nivel european.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Ministerul Economiei Energie și Mediului de Afaceri – Direcția Generală pentru Turism au lansat la Oradea Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, un proiect ce se vrea extins la nivel național și european.

Potrivit lui Gabriel Bonaciu, coordonatorul de proiect de la AMD Bihor, este vorba despre un produs turistic cultural care are ca scop valorificarea integrată a patrimoniului cultural, a obiectivele naturale, a activităților ecoturistice, a activităților relaxare activă, precum și a gastronomiei locale, a meșteșugurilor și tradițiilor din mediul rural.

Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia, dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, a declarat Gabriel Bonaciu.
Imagini de la seminar Foto credit: Stefan Ristache

Seminar

Lansarea proiectului a avut loc în cadrul seminarului Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale în județul Bihor – ruta bisericilor de lemn din România”, desfășurat pe parcursul a trei zile în Oradea și în comunele și satele bihorene unde există biserici de lemn bine conservate.

Principalele obiective ale seminarului au fost conștientizarea autorităților publice locale și a actorilor privați din domeniul turismului privind importanța conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc, valorificarea obiectivelor turistice prin intermediul agențiilor de turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității județului Bihor ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale.

În prima zi a seminarului, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au avut loc prezentări ale rutelor culturale naționale și europene, dezbateri privind conceptul de rută culturală a bisericilor de lemn, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare biserică-monument istoric pentru a face parte din ruta culturală astfel încât să ofere consumatorilor de turism cultural servicii turistice conexe: cazare, transport, mâncare, activități de relaxare active precum și facilități de parcare sau magazine cu suveniruri, muzee, colecții și produse locale.

La dezbateri au participat reprezentanți ai Epsicopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Muzeului Țării Crișurilor, ai primăriilor Aușeu și Vârciorog, ai Prefecturii Județului Bihor, preoți din parohiile ortodoxe din județul Bihor care au în patrimoniu biserici de lemn, câte un reprezentant al Facultății de Geografie Turism și Sport din Oradea, al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, reprezentanți ai sectorului privat din industria turismului, reprezentanți ai asociațiilor care activează în domeniul turismului APTOR, CAPDD Bihor și ANTREC Bihor.

În cadrul seminarului, două zile au fost dedicate activităților de teren și de documentare. 25 de persoane au participat la infotrip-ul organizat pe un traseu ce va deveni baza Ruta bisericilor de lemn din Bihor”. Itinerarul a cuprins localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Grupul a pornit din Oradea spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situate la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta a continuat prin Platoul Damiș – Roșia – spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba și s-a încheiat la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.

Itinerarul parcurs în Bihor, la propunerea AMD Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, este practic un model de rută culturală. «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală de acest gen din România, care după ce va fi creată, dorim ca, alături de AMD Bihor, să o extindem la nivel național împreună cu alți parteneri din țară” a susținut Steliana Cojocariu, reprezentanta Direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri.

Related posts

Tarom ar putea relua cursele directe cu SUA

Stefana Muresan

Compania Jidvei, în topul Superbrands România

Stefana Muresan

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

Județul Covasna, promovat în Daily Mail cu imagini uimitoare din dronă

redactia

Patru noi proiecte cu finanțare europeană, câștigate de Consiliul Județean Cluj

Stefana Muresan

RAAL Bistrița prognozează un plus record de 18 mil. euro, mizând și pe industria autovehiculelor electrice

Stefana Muresan

FOTO Trei propuneri pentru Varianta Ocolitoare Sud Sibiu, în dezbatere

Papuc Irina

Ambasadorul Italiei în România: Fraternitatea româno-italiană are rădăcini adânci, istorice

Stefana Muresan

Cea mai mare pepinieră de goji se află la Brașov. Plantele, folosite în Franța, Spania, Italia și Republica Moldova

redactia

Crișul Shopping Center Oradea și-a deschis porțile pentru cumpărători

Traian Dan

Adrian Volintiru, director general: „Ne propunem ca Romgaz să devină, per total, o companie integrată”  

Ligia Voro

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

Marius Călin Cherecheș, antreprenor în domeniul farmaceutic: Trebuie găsită o soluție de protejare a capitalului românesc

redactia

TAROM suspendă cursele către și dinspre Belgrad, Chișinău și Amman

Papuc Irina

FRI-EL Buildings dezvolta Ateneo la Timisoara. 1.300 de apartamente si facilitati integrate sunt prevazute in proiect.

Robert Bloancă

Industrial Park Brasov aniversează 10 ani

redactia

CJ Cluj, demersuri pentru realizarea unității „park&ride” de la Aeroportul International ,,Avram Iancu”

redactia

„Fabrica de nutrețuri combinate din Sânpaul va avea multiple avantaje competitive, inclusiv un foarte bun raport calitate-preț”

Ionel Albu

UTCN – 3220 de locuri la buget și 1787 de locuri cu taxă

Stefana Muresan

Două localități din zona Clujului își vor reabilita drumurile pe bani europeni

Nora Dumitrescu

IRUM – “U” Cluj, parteneriat pentru performanță

Ligia Voro

Budapest at MIPIM 2017

Ionut Oprea

Iulius Cluj și-a restrâns programul. Restaurantele vor livra acasă

Nora Dumitrescu

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Leave a Comment