Bihor Cultural Gastronomie Proiecte Slider Turism Ultimele stiri

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Proiectul lansat la Oradea se vrea extins la nivel național și, în cele din urmă, la nivel european.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Ministerul Economiei Energie și Mediului de Afaceri – Direcția Generală pentru Turism au lansat la Oradea Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, un proiect ce se vrea extins la nivel național și european.

Potrivit lui Gabriel Bonaciu, coordonatorul de proiect de la AMD Bihor, este vorba despre un produs turistic cultural care are ca scop valorificarea integrată a patrimoniului cultural, a obiectivele naturale, a activităților ecoturistice, a activităților relaxare activă, precum și a gastronomiei locale, a meșteșugurilor și tradițiilor din mediul rural.

Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia, dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, a declarat Gabriel Bonaciu.
Imagini de la seminar Foto credit: Stefan Ristache

Seminar

Lansarea proiectului a avut loc în cadrul seminarului Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale în județul Bihor – ruta bisericilor de lemn din România”, desfășurat pe parcursul a trei zile în Oradea și în comunele și satele bihorene unde există biserici de lemn bine conservate.

Principalele obiective ale seminarului au fost conștientizarea autorităților publice locale și a actorilor privați din domeniul turismului privind importanța conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc, valorificarea obiectivelor turistice prin intermediul agențiilor de turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității județului Bihor ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale.

În prima zi a seminarului, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au avut loc prezentări ale rutelor culturale naționale și europene, dezbateri privind conceptul de rută culturală a bisericilor de lemn, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare biserică-monument istoric pentru a face parte din ruta culturală astfel încât să ofere consumatorilor de turism cultural servicii turistice conexe: cazare, transport, mâncare, activități de relaxare active precum și facilități de parcare sau magazine cu suveniruri, muzee, colecții și produse locale.

La dezbateri au participat reprezentanți ai Epsicopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Muzeului Țării Crișurilor, ai primăriilor Aușeu și Vârciorog, ai Prefecturii Județului Bihor, preoți din parohiile ortodoxe din județul Bihor care au în patrimoniu biserici de lemn, câte un reprezentant al Facultății de Geografie Turism și Sport din Oradea, al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, reprezentanți ai sectorului privat din industria turismului, reprezentanți ai asociațiilor care activează în domeniul turismului APTOR, CAPDD Bihor și ANTREC Bihor.

În cadrul seminarului, două zile au fost dedicate activităților de teren și de documentare. 25 de persoane au participat la infotrip-ul organizat pe un traseu ce va deveni baza Ruta bisericilor de lemn din Bihor”. Itinerarul a cuprins localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Grupul a pornit din Oradea spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situate la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta a continuat prin Platoul Damiș – Roșia – spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba și s-a încheiat la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.

Itinerarul parcurs în Bihor, la propunerea AMD Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, este practic un model de rută culturală. «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală de acest gen din România, care după ce va fi creată, dorim ca, alături de AMD Bihor, să o extindem la nivel național împreună cu alți parteneri din țară” a susținut Steliana Cojocariu, reprezentanta Direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri.

Related posts

Investițiile anuale Bosch în Transilvania: 360 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Noul centru Vitacom, operațional din acest an

Nora Dumitrescu

Măsuri Covid-19 în industria serviciilor pentru afaceri: angajații lucrează de acasă în 98% dintre companii

Ion Surdu

Află cum să răspunzi provocărilor unei activități economice în mediul virtual la webinariile „Afacerea ta în mediul online”

Papuc Irina

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Banca Transilvania a achiziționat Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN

Stefana Muresan

Clujana își face rețea în Transilvania. Va deschide magazine la Sibiu și Bistrița

Nora Dumitrescu

Cities of Tomorrow #6: reconversion & revitalisation

Ionut Oprea

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

Bătaie pe cursurile de programare pentru copii la Șimleu

Nora Dumitrescu

La Timişoara se caută soluţii pentru construirea unui nou port

Robert Bloancă

Centrul Cultural Clujean a intrat într-un program european de 3 milioane €

Nora Dumitrescu

UVT – parte a unui proiect de 12 milioane euro finanțat de Uniunea Europeană

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Transilvania Business

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

Cel mai mare parc din Oradea, Grădina urbană Nufărul – 20 milioane euro

Traian Dan

Narcis Neaga: Acordul de mediu la autostrada Sibiu – Piteşti, până la sfârșitul anului. După aceea, noi licitații

redactia

Producătorul român de salate Eisberg România își continuă producția și livrările

Ion Surdu

Expediție științifică a UBB în Caucaz

Ligia Voro

Cum își revine din criză principalul angajator din Blaj și ce măsuri ia pentru a-și păstra angajații

Ion Surdu

50 de ventilatoare medicale vor fi reparate cu sprijinul industriei auto și al Departamentului pentru Situații de Urgență

Ion Surdu

Lista cu primii 20 contribuabili la bugetul municipiului Satu Mare care însumează o cifră de afaceri de 1 mld. de euro și peste 15.000 angajați

Stefana Muresan

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

Crosspoint Real Estate a asistat tranzacția celei mai mari suprafațe de teren din România din ultimii zece ani

Ionut Oprea

Leave a Comment