Bihor Cultural Gastronomie Proiecte Slider Turism Ultimele stiri

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

- Biserica de lemn de la Valea Cri  ului 960x640 - „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Proiectul lansat la Oradea se vrea extins la nivel național și, în cele din urmă, la nivel european.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Ministerul Economiei Energie și Mediului de Afaceri – Direcția Generală pentru Turism au lansat la Oradea Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, un proiect ce se vrea extins la nivel național și european.

Potrivit lui Gabriel Bonaciu, coordonatorul de proiect de la AMD Bihor, este vorba despre un produs turistic cultural care are ca scop valorificarea integrată a patrimoniului cultural, a obiectivele naturale, a activităților ecoturistice, a activităților relaxare activă, precum și a gastronomiei locale, a meșteșugurilor și tradițiilor din mediul rural.

Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia, dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, a declarat Gabriel Bonaciu.
- seminar 1024x683 - „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea
Imagini de la seminar Foto credit: Stefan Ristache

Seminar

Lansarea proiectului a avut loc în cadrul seminarului Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale în județul Bihor – ruta bisericilor de lemn din România”, desfășurat pe parcursul a trei zile în Oradea și în comunele și satele bihorene unde există biserici de lemn bine conservate.

Principalele obiective ale seminarului au fost conștientizarea autorităților publice locale și a actorilor privați din domeniul turismului privind importanța conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc, valorificarea obiectivelor turistice prin intermediul agențiilor de turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității județului Bihor ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale.

În prima zi a seminarului, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au avut loc prezentări ale rutelor culturale naționale și europene, dezbateri privind conceptul de rută culturală a bisericilor de lemn, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare biserică-monument istoric pentru a face parte din ruta culturală astfel încât să ofere consumatorilor de turism cultural servicii turistice conexe: cazare, transport, mâncare, activități de relaxare active precum și facilități de parcare sau magazine cu suveniruri, muzee, colecții și produse locale.

La dezbateri au participat reprezentanți ai Epsicopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Muzeului Țării Crișurilor, ai primăriilor Aușeu și Vârciorog, ai Prefecturii Județului Bihor, preoți din parohiile ortodoxe din județul Bihor care au în patrimoniu biserici de lemn, câte un reprezentant al Facultății de Geografie Turism și Sport din Oradea, al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, reprezentanți ai sectorului privat din industria turismului, reprezentanți ai asociațiilor care activează în domeniul turismului APTOR, CAPDD Bihor și ANTREC Bihor.

În cadrul seminarului, două zile au fost dedicate activităților de teren și de documentare. 25 de persoane au participat la infotrip-ul organizat pe un traseu ce va deveni baza Ruta bisericilor de lemn din Bihor”. Itinerarul a cuprins localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Grupul a pornit din Oradea spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situate la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta a continuat prin Platoul Damiș – Roșia – spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba și s-a încheiat la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.

Itinerarul parcurs în Bihor, la propunerea AMD Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, este practic un model de rută culturală. «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală de acest gen din România, care după ce va fi creată, dorim ca, alături de AMD Bihor, să o extindem la nivel național împreună cu alți parteneri din țară” a susținut Steliana Cojocariu, reprezentanta Direcției de Turism din cadrul Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri.

Related posts

Autostrada Sebeş-Turda: Toate grinzile la podul peste râul Mureș, montate

redactia

Transgaz, contract de 2,67 milioane de lei cu Complexul Energetic Hunedoara

Stefana Muresan

Corina Popescu – noul CEO Electrica pentru un mandat de 4 ani

redactia

Un nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc

Ligia Voro

Bihor: Celestica, infuzie de 20 mil. de dolari

Stefana Muresan

Liderul pieței cărnii de pasăre din România, Transavia, anunță că poate produce la capacitate de 100% până inclusiv în septembrie

Ion Surdu

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

Asociaţie nouă pentru promovarea turismului mureşean

Stefana Muresan

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Stefana Muresan

CNAIR a montat atenuatori de impact pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din țară, Valea Oltului

Papuc Irina

Universitatea Babeș-Bolyai, reprezentanţă în Japonia

Stefana Muresan

Producătorul de lactate Agroserv Măriuţa din Ialomița intră pe piața Clujului cu bani de la BT

redactia

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

Cel mai mare aquapark din estul Europei, investiție de peste 15 milioane de euro, în proiect la Timișoara

Stefana Muresan

Colegiul Titulescu din Baia Mare vrea să îi facă antreprenori pe liceeni

Nora Dumitrescu

ASA CONS ROMANIA 6.000 mc de elemente de beton pentru depozitul logistic Dedeman din Turda

Ionel Albu

Comisar european: Beneficiarii investiţiilor maghiare în infrastructura sportivă din Transilvania, tinerii indiferent de etnie

redactia

„Tu ce destinații îți dorești de la Sibiu?”. Administrația Aeroportului sibian a lansat un chestionar pentru deschiderea de noi rute

Papuc Irina

Atractivitate crescută pentru programul de internship al Star Transmission & Star Assembly

Ligia Voro

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

Halele firmelor francofone din Cluj, spațiu de lucru pentru artiștii UAD

redactia

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

Wetterbest, in care Teraplast detine 60%, tinteste exporturi de 1 mil. euro

Stefana Muresan

Patronul Multicom, Gavril Iepure, vres să ridice un complex rezidențial-comercial în Zalău

redactia

Leave a Comment