Bihor Fiscalitate Infrastructura Investitii Proiecte Slider Ultimele stiri

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

La peste 150 de milioane de euro se ridică bugetul de investiții al Oradiei în anul 2020, votat de Consiliul Local în 18 februarie. În aceeși ședință a fost aprobat bugetul consolidat de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2020.

Proiectul de buget cuprinde de fapt modalitatea de cheltuire a banilor colectați de la orădeni sau din alte surse în cursul acestui an, pe care Primăria Oradea o propune Consiliului Local. Astfel, avem venituri proprii de cca 467 milioane lei, bani pe care îi colectăm din taxele și impozitele orădenilor. Din această sumă, cca 250 milioane lei (cca 52 milioane euro) o reprezintă impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor încasate din taxe și impozite provine din economia locală. Așa cum se știe, cu cât numărul de locuri de muncă în economia locală este mai mare și cu cât nivelul salarizării este mai bun, cu atât cresc și veniturile la bugetul local. Veniturile din impozitele pe proprietăți reprezintă alte 130 milioane de lei”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

150 milioane de euro – buget pentru investiții

Din aceste taxe și impozite, pentru investiții s-a reușit alocarea sumei de 83 milioane lei, ceea ce reprezintă 18% din veniturile de anul acesta.

Este o sumă importantă pentru că cel mai important capitol din buget pentru orădeni e cel legat de investiții. Prin urmare, este important să se știe ce bani investește Primăria Oradea în folosul orădenilor din taxele și impozitele colectate de la aceștia sau din alte surse”, a completat primarul Oradiei.

Anul acesta bugetul de investiții se va ridica la suma de 725 milioane lei, deci peste 150 milioane de euro și este compus din trei părți: 1/3 o reprezintă sumele ce vin de la bugetul local (83 milioane lei), plus economiile cumulate din anii trecuți (82 milioane lei), plus redevența de la Termoficare către Primărie (60 milioane lei), 1/3 bani europeni pe care îi avem programați să îi tragem în acest an și 1/3 credite bancare pe care Primăria Oradea le-a contractat în anii trecuți și care vor fi folosite anul acesta.

E vorba de două credite bancare, unul de la Banca Europeană de Investiții de 106 milioane lei, din care anul acesta se va finaliza de exemplu drumul expres, extinderea Unității de Primiri Urgențe etc, iar celălalt credit este practic o linie de credit de la Banca Comercială Română de 100 de milioane lei, bani care vor fi folosiți ca o rezervă pentru tragerea banilor europeni. Practic, Primăria își propune să folosească acești bani pentru proiectele europene, iar apoi să îi fie rambursați până la finalul anului.

Municipiul Oradea nu a contractat în acești ani împrumuturi decât pentru finanțarea sau cofinanțarea unor investiții și deloc pentru consum, a mai arătat primarul Ilie Bolojan.

O zi – o lucrare

Primarul Ilie Bolojan a vorbit și despre volumul investițiilor în Oradea: „Avem cam 1 lucrare/zi calendaristică, deci avem 365 de lucrări de investiții în Oradea, din care cca 75 de proiecte finanțate din bani europeni, alte 100 de proiecte la Direcția Tehnică, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apă și cca 150 la Direcția de Patrimoniu Imobiliar. Anul 2020 va fi așadar un an în care principalele obiective vor fi să corelăm toate aceste șantiere, să ținem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puțin deranj posibil”.

În ceea ce privește cheltuielile, municipalitatea are cca 60 milioane de lei cheltuieli de funcționare, ceea ce reprezintă 12,8% din veniturile totale ale orașului.

Related posts

Banca Transilvania, Digi, Timișoreana și Azomureș, în Top 50 cele mai puternice branduri românești

Stefana Muresan

Timişorenii pot cumpăra bilete de transport în comun chiar din autobuz, printr-o aplicaţie lansată de Banca Transilvania şi PTP Online

Stefana Muresan

Tarom şi-a majorat cu 1,4% cota de piaţă în România și a consemnat un record de pasageri pentru ultimii 10 ani

redactia

Austriecii de la ÖBB intră pe piaţa de transport călători din România, cu trenuri pe ruta Viena – Cluj Napoca

redactia

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Stefana Muresan

100 de ani de la Reforma Agrară. Expoziție foto-documentară, la Muzeul Național Cotroceni

Ion Surdu

Sibiu: Montana Garden, una dintre cele mai mari investiții în turismul local din ultimii ani

Stefana Muresan

Negrescu: ”România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Stefana Muresan

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără compania Maier Com din Arad

redactia

Ungaria mai aduce o autostradă la granița cu România

Stefana Muresan

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Stefana Muresan

WESSLING România a lansat noua versiune a site-ului

Ligia Voro

Cererile la APIA se vor depune online

Traian Dan

Wizz Air, noi planuri de dezvoltare in Iasi

Stefana Muresan

Fostul sediu al Primăriei Carei a fost cumpărat de o companie din Ungaria

Traian Dan

Gala ANIS 2020: Câștigătorii premiilor industriei IT   

Ligia Voro

City-dwellers take centre stage in MIPIM 2020 conversations

Ionut Oprea

Lagardère Travel Retail deschide cea mai mare cafenea sub brandul So!Coffee în Aeroportul Internațional Avram Iancu – Cluj

Nicolae Pop

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Brașovul vrea să identifice un teren pentru un nou stadion municipal

Ion Surdu

Baia Mare va avea rețea de reîncărcare a mașinilor electrice

Nora Dumitrescu

China-CEE Investment Cooperation Fund II anunţă prima închidere cu un capital atras de 800 milioane de dolari

Stefana Muresan

Continental investește în dezvoltarea virtuală pentru conducerea automatizată și colaborează cu start-up-ul AAI

redactia

Leave a Comment