Bihor Fiscalitate Infrastructura Investitii Proiecte Slider Ultimele stiri

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

La peste 150 de milioane de euro se ridică bugetul de investiții al Oradiei în anul 2020, votat de Consiliul Local în 18 februarie. În aceeși ședință a fost aprobat bugetul consolidat de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2020.

Proiectul de buget cuprinde de fapt modalitatea de cheltuire a banilor colectați de la orădeni sau din alte surse în cursul acestui an, pe care Primăria Oradea o propune Consiliului Local. Astfel, avem venituri proprii de cca 467 milioane lei, bani pe care îi colectăm din taxele și impozitele orădenilor. Din această sumă, cca 250 milioane lei (cca 52 milioane euro) o reprezintă impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor încasate din taxe și impozite provine din economia locală. Așa cum se știe, cu cât numărul de locuri de muncă în economia locală este mai mare și cu cât nivelul salarizării este mai bun, cu atât cresc și veniturile la bugetul local. Veniturile din impozitele pe proprietăți reprezintă alte 130 milioane de lei”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

150 milioane de euro – buget pentru investiții

Din aceste taxe și impozite, pentru investiții s-a reușit alocarea sumei de 83 milioane lei, ceea ce reprezintă 18% din veniturile de anul acesta.

Este o sumă importantă pentru că cel mai important capitol din buget pentru orădeni e cel legat de investiții. Prin urmare, este important să se știe ce bani investește Primăria Oradea în folosul orădenilor din taxele și impozitele colectate de la aceștia sau din alte surse”, a completat primarul Oradiei.

Anul acesta bugetul de investiții se va ridica la suma de 725 milioane lei, deci peste 150 milioane de euro și este compus din trei părți: 1/3 o reprezintă sumele ce vin de la bugetul local (83 milioane lei), plus economiile cumulate din anii trecuți (82 milioane lei), plus redevența de la Termoficare către Primărie (60 milioane lei), 1/3 bani europeni pe care îi avem programați să îi tragem în acest an și 1/3 credite bancare pe care Primăria Oradea le-a contractat în anii trecuți și care vor fi folosite anul acesta.

E vorba de două credite bancare, unul de la Banca Europeană de Investiții de 106 milioane lei, din care anul acesta se va finaliza de exemplu drumul expres, extinderea Unității de Primiri Urgențe etc, iar celălalt credit este practic o linie de credit de la Banca Comercială Română de 100 de milioane lei, bani care vor fi folosiți ca o rezervă pentru tragerea banilor europeni. Practic, Primăria își propune să folosească acești bani pentru proiectele europene, iar apoi să îi fie rambursați până la finalul anului.

Municipiul Oradea nu a contractat în acești ani împrumuturi decât pentru finanțarea sau cofinanțarea unor investiții și deloc pentru consum, a mai arătat primarul Ilie Bolojan.

O zi – o lucrare

Primarul Ilie Bolojan a vorbit și despre volumul investițiilor în Oradea: „Avem cam 1 lucrare/zi calendaristică, deci avem 365 de lucrări de investiții în Oradea, din care cca 75 de proiecte finanțate din bani europeni, alte 100 de proiecte la Direcția Tehnică, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apă și cca 150 la Direcția de Patrimoniu Imobiliar. Anul 2020 va fi așadar un an în care principalele obiective vor fi să corelăm toate aceste șantiere, să ținem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puțin deranj posibil”.

În ceea ce privește cheltuielile, municipalitatea are cca 60 milioane de lei cheltuieli de funcționare, ceea ce reprezintă 12,8% din veniturile totale ale orașului.

Related posts

D'Imago lansează volumul "Capitalism luminat: Eliberarea spiritului eroic al afacerilor"

Ligia Voro

S IMMO AG: First quarter brings strong operating result, but write-downs

Ionut Oprea

Compania britanică Thomsons Online Benefits a inaugurat noul sediu din Cluj Napoca şi angajează 70 de oameni până la finalul anului

Stefana Muresan

Jazz Up Sea Festival revine la Constanța cu două concerte de jazz în ultimul weekend de vară

Papuc Irina

Silvania Gourmet își trimite preparatele din vânat în Dubai

Nora Dumitrescu

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

Cluj: Plan de amenajare a teritoriului cu sprijin acordat de Banca Mondială

Stefana Muresan

Gedeon Richter România, investiții în viitorul cercetării

Stefana Muresan

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, speaker la o conferință de la Munchen

Stefana Muresan

Marea întoarcere la birouri. Cât de curând? Câți dintre noi?

redactia

Turcii se întorc pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Contracte de 33 de milioane de lei semnate cu 20 de firme în cadrul POR. Opt companii sunt din Transilvania și Banat

Ion Surdu

Măsura privind sprijinul de instalare a tinerilor fermieri, lansată pe 15 iulie: 20 de milioane de euro sunt dedicate românilor care vor să se întoarcă acasă

redactia

Google deschide hub digital pentru studenți, la Universitatea Tehnică din Cluj

Stefana Muresan

Secretul dezvoltării orașelor României cu fonduri europene: proiectele integrate

redactia

Municipiul Iași conectat la vestul țării de Blue Air

Transilvania Business

Avocatnet.ro: Firmele riscă desființarea dacă nu vor converti acțiunile la purtător

Ligia Voro

Sibiul, promovat ca destinaţie turistică în noul clip al Ministerului Turismului

Stefana Muresan

Bistrițeanul Cristian Bodnar a câștigat Premiul Nobel pentru Informatică

redactia

Cinci județe ale Transilvaniei, promovate ca destinații turistice la Berlin

Nora Dumitrescu

Producătorul de mase plastice Gimplast, furnizor pentru Electrolux, Kaercher, Kod, Osram sau Ledvance, tinde spre afaceri de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Continental investeste in tehnologia laser in fabrica sa de productie a tevilor de aer conditionat din Timisoara

redactia

Cel mai scump ardei iute din lume se cultivă în Banat. Un kilogram costă între 11.000 și 25.000 de dolari

redactia

Trei noi proiecte cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Leave a Comment