Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Biblioteca Academiei Române Cluj (ARC) a accesat un proiect finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021. Aceasta va crea o expoziții multimedia, dar și un laborator de restaurare a cărții vechi.

Proiectul “Fragmed, un puzzle transilvan”, din cadrul programului RO-Cultura, urmărește restaurarea, introducerea în patrimoniul cultural național, descrierea în folosul comunității științifice internaționale și expunerea în folosul publicului a 21 de noi piese relevante pentru istoria Transilvaniei medievale, care erau elemente necatalogate și nediferențiate în legătura unor cărți produse în sec. XVI-XVIII.

Unul dintre obiective constă în creșterea accesibilității și sensibilizarea publicului față de forma și conținutul unor manuscrise rare medievale aflate în proprietatea instituției prin organizarea la finalul proiectului a două expoziții.

Cea de la sediul Bibliotecii ARC va avea un caracter de consultare clasică, video și digitală, ateliere demonstrative. Expoziția itinerantă multimedia va conține versiunea digitizată a exponatelor înainte și după restaurare, fotografii ale unor fragmente și manuscrise medievale din alte biblioteci europene, instalații video.

ARC dorește dezvoltarea unui laborator de restaurare a cărții vechi și a stabilit un parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia al cărui centru de restaurare deține expertiza necesară pregătirii teoretice și practice în acest domeniu.

Instruirea beneficiarilor în domeniul restaurării va fi asumată de Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia, iar cea de formare în proiectarea versiunii multimedia a expoziției și de facilitare a activităților educative din cadrul expoziției, de organizația norvegiană Bjerkaker Learning Lab.

Biblioteca ARC este principalul depozitar al memoriei Clujului medieval. Aici se conservă ceea ce a supraviețuit din bibliotecile instituțiilor ecleziastice ale orașului medieval. Manuscrisele medievale copiate pe pergament au fost dezmembrate și folosite ca legături de carte tipărită.

Granturile SEE sunt acordate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în acest spațiu și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state au contribuit cu 4,8 miliarde de euro între 1994 și 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un specialist din cadrul ADR Vest a fost numit secretar de stat, la Ministerul Fondurilor Europene

Articolul următor

Cecilia Tudor devine, de la 1 martie 2020, noul director de comunicare și responsabilitate socială aI Groupe Renault România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share