Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Exclusiv TB//Mădălin-Marius Margan: Țintim să aducem 20 de clinici și minim 15.000 de cazuri pe platforma OncoChain, apoi să ne extindem către alte state din Europa de Est

Pe 20 septembrie 2019 a avut loc a XIII-a ediție a Galei Camerei de Comerț și Industrie Franceză în România, în cadrul căreia au fost acordate Premiile CCIFER. Unul dintre premiile acordate la categoria „Antreprenoriat” a fost acordat pentru platforma OncoChain. Mai multe despre OncoChain ne-a spus, într-un interviu, Mădălin-Marius Margan, unul dintre fondatorii platformei.

Cum a luat naștere ideea de creare a OncoChain? Care a fost elementul de utilitate declanșator?

Această idee a luat naștere tocmai din nevoia acută pe care am resimțit-o în toți anii de rezidențiat ca urmare a folosirii unui software medical învechit, care nu permitea exportul de date în vederea efectuării cercetării medicale sau interoperabilitatea între diferitele entități implicate în managementul pacientului oncologic. Ca medic rezident ajungi să petreci aproximativ 70% din timp pe calculator, iar la finalul pregătirii realizezi că din toate acele date introduse, practic nu se poate extrage nimic. Uneori trebui să te doară foarte tare, să-ți afecteze viața la modul cel mai serios pentru ca să ai energia și motivația să te pui efectiv să faci ceva. Așa a fost și cazul nostru, având în vedere toate lipsurile pe care le-am trăit în cursul rezidențiatului ne-am hotărât să contribuim să încercăm să facem lucrurile altfel și să dăm o nouă direcție.

Platforma plasează în centrul său trei elemente principale: furnizorul de servicii medicale, pacientul oncologic și medicul. Care este cel mai vulnerabil element? Unde se pierd cele mai multe date despre pacient și din ce cauză?

În momentul de față, fiecare spital folosește un alt soft medical, astfel că în cazul în care pacientul merge la o altă clinică, acolo nu se știe nimic cu privire la fișa lui medicală și va trebui făcută o nouă fișă și reintroduse toate datele. Iar în acest proces de reintroducere continuă a datelor în diferite sisteme de operare, desigur că la un moment dat se pot pierde date importante despre pacient. Mai mult decât atât, se pierde foarte mult timp, iar în loc ca atenția să fie focusată pe pacient, aceasta ajunge într-un procent foarte ridicat pe procesul de introducere a datelor.

De aceea, am dezvoltat OncoChain, care funcționează ca un registru medical electronic inovator, integrat, în cloud, folosind tehnologia blockchain. Această platformă este capabilă să conecteze toți actorii implicați în managementul pacientului oncologic, astfel că fiecare va avea un anumit rol în cadrul platformei și va contribui cu ceva util în eficientizarea procesului prin care trece un pacient. Mai mult decât atât, nu se vor mai pierde date importante, nu se vor introduce de mai multe ori aceleași date și se va vedea exact ce a făcut fiecare utilizator din cadrul acestei platforme. În acest fel, se asigură o transparență și o siguranță a datelor care este esențială în cercetare și în eventualitatea efectuării studiilor clinice. Scopul final este să îmbunătățim potențialul clinicienilor de a oferi îngrijiri oncologice personalizate și eficiente, centrate pe pacient.

Ați menționat că încercați astfel să „conectați centrele oncologice din România, oferind o platformă comună de unde să se poată extrage date utile despre cercetarea medicală”. Vă rog să explicați mai detaliat cum ar funcționa la modul practic: cine introduce datele despre pacient, ce fel de date se vor colecta, de la ce etapă, ce informații urmează să genereze acest produs și cum pot ajuta acestea la schimbarea modului de tratament a pacientului oncologic în România?

Conectarea tuturor centrelor oncologice din România presupune ca fiecare centru să fie de acord cu acest lucru, iar el va primi un număr “x” de utilizatori în funcție de cât de mare este centrul, de câți pacienți tratează. Medicii vor fi utilizatori, ei vor fi cei care vor introduce date, iar în primă fază se vor colecta date legate de diagnostic și tratament. În acest fel, se poate obține o mapare în timp real a tuturor cazurilor de cancer existente în acel moment în rețea. Acest lucru este deosebit de important, astfel că de pe urma acestei mapări se pot efectua studii multicentrice de cea mai înaltă calitate, care nu ar trebui să lipsească din practica curentă. În momentul de față acest lucru este greu de realizat, majoritatea studiilor sunt efectuate într-un singur centru, iar acest lucru desigur că împiedică progresul și descoperirile în domeniul oncologic. De asemenea, prin intermediul acestei platforme se pot introduce și teste genetice specifice unui anumit tip de cancer, astfel că pacientul va putea beneficia în mod direct de pe urma lor, iar o centralizare a tuturor rezultatelor obținute va furniza data concrete și relevante pentru cercetare.

Cum va fi aplicată tehnologiei blokchain și inteligența artificială?

Dintre principalele avantaje ale utilizării tehnologiei blockchain în sănătate amintim în primul rând de securitatea sporită a datelor, un lucru deosebit de important în contextul actual în care respectarea GDPR-ului este obligatorie. De asemenea, managementul mai facil al datelor, cu accesare mult mai rapidă, dar și imutabilitatea lor reprezintă alte beneficii importante ale utilizării acestei tehnologii. Este eficientizată interoperabilitatea, astfel că este posibilă existența mai multor entități în cadrul aceleiași platforme, fiecare cu anumite roluri prestabilite. Tehnologia blockchain facilitează și îmbunătățește cercetarea și eficientizează desfășurarea studiilor clinice. În plus, rezolvă cele mai frecvente probleme asociate trialurilor clinice, și anume: crește recrutarea și înrolarea pacienților în studiile specifice patologiei lor, crește rata de retenție, dar și calitatea studiilor, cu posibilitatea efectuării de studii multicentrice de înaltă calitate. În momentul în care vorbim de un număr mare de date introduse, se poate vorbi și de inteligență artificială, astfel că în viitorul destul de apropriat vom putea accesa și această zonă, mai întâi prin integrarea de tool-uri AI third-party, dar nu excludem și dezvoltarea de aplicații in-house.

La ce etapă se află proiectul? Când ar urma să fie testat? Câte instituții și-au manifestat interesul să participe la etapa de testare?

În momentul de față am terminat dezvoltarea platformei, este un fel de variantă private beta, cea mai simplă care îi demonstrează eficacitatea. Am început programul pilot în patru centre din Timișoara unde am introdus softul. Mai avem alte două clinici din Cluj și București care și-au manifestat interesul, ce pot fi considerate early-adopters. De asemenea, am început un parteneriat cu cel mai mare jucător din pharma, în vederea integrării în platformă a testelor genetice de diagnostic pentru pacienții cu cancer de plămân.

Câte persoane lucrează la acest proiect? Care este valoarea investiției de până acum?

În momentul de față suntem trei fondatori care lucrează doar pentru OncoChain. Din echipă mai fac parte alți trei doctori, un specialist pe marketing și unul pe finanțe. Până în momentul de față am primit granturi, premii și servicii în valoare de aproximativ 25.000 euro, care au mers în cea mai mare parte pe dezvoltarea platformei. Toate celelalte costuri, care se ridică la aproximativ 20.000 euro, au fost suportate din fonduri personale.

În cât timp credeți că această platformă va ajunge să fie aplicată pe scară largă?

Obiectivele pentru 2020 sunt să reușim să aducem 20 de clinici în această platformă, să avem aproximativ 150 de utilizatori medici și mai mult de 15.000 de cazuri introduse. Ulterior, ne dorim să intrăm și în clinicile din afara țării, inițial în cele din Europa de Est, unde există practic aceleași probleme asociate soft-urilor medicale. Capacitatea de scalare este foarte mare, existând o reală nevoie în cadrul țărilor din Uniunea Europeană de a adera la o platformă unică.

(Acest articol a fost publicat în ediția cu Nr. 92 al revistei „Transilvania Business”)
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două proiecte de infrastructură necesare Timişoarei au primit noi aprobări

Articolul următor

Cele mai multe firme radiate sunt în comerț

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share