Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei județe din Ardeal fac legea în producția de mobilier

Societățile din județele Maramureș, Bihor și Cluj sunt în fruntea clasamentului primilor 10 producători de mobilă din România, având afaceri 3 miliarde de lei.

Românii de la Aramis Invest (foto) sunt cei mai mari producători de mobilă din țară, conform Wall Street. Aceștia sunt urmați la mare distanță de francezii de la PGS Sofa&Co și de suedezii de la Ecolor, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Aramis Invest Baia Mare (județul Maramureș) este cel mai mare producător de mobilă din România. Cu afaceri de peste 1 miliard de lei în 2018, compania deținută de antreprenorii români Vladimir Iacob și Marius Serescu a înregistrat un profit de 21,6 milioane de lei, cu 4.300 de angajați. Înființată în 1994, aceasta produce în fiecare an mai mult de 4 milioane de saltele și mobilier tapițat.

La mare distanță de prima clasată este PGS Sofa & Co Oradea (județul Bihor). Producătorul de mobilă controlat de familia Parisot (Franța), fondatoarea unuia dintre cei mai mari producători de mobilă din țară, a raportat un rulaj de 332 de milioane de lei și un profit de 9,6 milioane de lei, având 1.163 de salariați.

Ecolor Juc-Herghelie (județul Cluj) a raportat o cifră de afaceri de 320 de milioane de lei, dar o pierdere de 10,5 milioane de lei. Producătorul suedez de mobilă cu 694 de angajați fabrică mobilier pentru export, în principal către magazinele și depozitele Ikea din lume.

Fabrica are o suprafață construită de 57.000 de metri pătrați și livrează, zilnic, câte 15-20 de camioane de produse finite. Prezentă pe piața românească din 2005, Ecolor este desprinsă din compania mamă din Suedia, Gyllensvaans Möbler, producător de mobilier din 1946 și furnizor Ikea începând din 1952.

Taparo Borcut (Maramureș) a raportat afaceri de 316 milioane de lei și un profit de 15 milioane. Înființată în 2005 și controlată de inginerul Ioan Filip, firma are 1.086 de angajați. Poziția a cincea este ocupată de Plimob Sighetu Marmației (Maramureș), cu afaceri de 185 milioane de lei, în 2018. Fabrica de scaune a avut un profit de 5 milioane de lei, cu cei 1.327 de salariați.

Pe următoarele poziții în clasament figurează societățile Ada Fabrica de Mobilă din Salonta (Bihor), cu afaceri de 182 de milioane de lei, Sortilemn Gherla (Cluj) – 167 de milioane, Artemob Sovata (Mureș) – 157 de milioane, Rus-Savitar – Casa Rusu (Timiș) – 150 de milioane, Cotta International (Arad) – 149 de milioane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cădere istorică pentru prețul petrolului: s-a prăbuşit la 30 de dolari pe baril

Articolul următor

Manifestul startup-urilor de la Cluj, promovat ca bună practică în Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share