Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața de capital din România, scădere de 8,6% în primele două luni ale anului

Majoritatea piețelor internaționale de capital au încheiat primele două luni ale acestui an cu scăderi de aproape zece procente, ceea ce a marcat intrarea într-o zona de corecție comparativ cu maximele atinse anterior. De la început anului și până la finalul lunii februarie, în Europa, indicele german DAX a înregistrat o scădere de 10,2%, indicele pieței franceze CAC 40 a coborât cu 11,2%, în timp ce în Marea Britanie indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 12,7%. În Statele Unite, Dow Jones a scăzut cu 11%, iar S&P 500 cu 8,6% tot în primele două luni ale acestui an. Piața de capital românească nu a fost ocolită de turbulențe și a înregistrat și ea un recul de 8,6% în primele două luni, după ce indicele BET a atins maximul ultimilor 12 ani, iar indicele BET-TR ajunsese la noi maxime istorice, potrivit unui comunicat de presă al BVB.

 

„Bursa de Valori București, la fel ca toate bursele moderne, are implementate sisteme care pot face față volatilității excesive și care pot fi activate în condiții extreme de stres pentru piață. Până în acest moment, piață de capital din România a dat dovadă de reziliența într-un context internațional marcat de incertitudini sporite și de volatilitate accentuată, iar investitorii au posibilitatea să decidă cum să acționeze sau să reacționeze în deplin acord cu strategia lor investițională,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de 9,6 milioane de euro după primele două luni ale acestui an, în timp ce valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare a depășit 400 de milioane de euro în același interval de timp.

„Cred că unul dintre lucrurile fundamentale pe care investitorii români ar trebui să le ia în calcul atunci când investesc în instrumentele financiare emise de companiile românești listate la BVB este să aibă perspectiva nu de cumpărători ocazionali de acțiuni sau de obligațiuni, ci de investitori în economia României. În acel moment, această abordare investițională, împreună cu un orizont de așteptare rezonabil, poate returna mai multe rezultate pozitive decât tranzacțiile realizate pe baza emoțională,” a mai spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul lunii februarie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, echivalentul a 20,6 miliarde euro.

Raportul BVB pentru luna februarie poate fi consultat mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2020/03/BVB_Raport-lunar-februarie-2020.pdf” title=”BVB_Raport lunar februarie 2020″]
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spectacular: the new Dedeman corporate headquarters in Bacau

Articolul următor

Viitorul va fi electric sau nu va fi deloc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share