Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroporturile din Europa, în audiență la Ministerul Transporturilor

Directorul General al Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, Oliver Jankovec, și David Ciceo, președinte al Asociației Aeroporturilor din România (AAR), directorul Aeroportului Cluj, s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Agenda lui Jankovec a inclus și o întâlnire cu directorii generali ai aeroporturilor din țară membre ale AAR și cu reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române. Una dintre principalele teme abordate pe parcursul discuțiilor a fost impactul epidemiei de coronavirus în ceea ce privește evoluția traficului de pasageri pe aeroporturile din Europa și, implicit, asupra întregii industrii a aviației civile.

În contextul epidemiei de coronavirus, AAR colaborează cu instituțiile naționale și internaționale din domeniul aviației și al sănătății publice pentru implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Au fost luate în discuție strategiile de dezvoltare ale aeroporturilor din Europa, revizuirea de către Comisia Europeană (CE) a directivei privind tarifele aeroportuare, aspecte privind ajutoarele de stat, drepturile pasagerilor, reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul aeroporturilor.

Discuțiile s-au axat pe prezentarea principalelor probleme care au apărut ca urmare a crizei generate de noul coronavirus precum și cu privire la cadrul legislativ promovat la nivelul european în contextul Pactului Ecologic (Green Deal) inițiat de către Comisia Europeană.

Bode a subliniat că în ceea ce privește discuțiile care există în prezent în spațiul comunitar cu privire la modificarea directivei (UE) 12/2009 privind tarifele de aeroport, în condițiile în care aceste dispoziții sunt aplicabile doar Aeroportului Internațional Henri Coandă și luând în considerare faptul că pozițiile ACI și IATA (Asociația Transportatorilor Aerieni Internaționali) sunt divergente, poziția care va fi susținută este aceea că nu se consideră o prioritate modificarea directivei.

În ceea ce privește impactul pe care îl are criza generată de noul coronavirus, ministrul a precizat că printre ipotezele de lucru se are în vedere și susținerea, alături de celelalte state europene, a suspendării aplicării clauzei use-it-or-lose-it a regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE, pe perioada crizei generate de epidemia cu noul coronavirus.

Această poziție este susținută și de Asociația Europeană a Coordonatorilor de Sloturi. În această perioadă, aeroporturile si companiile aeriene ar trebui să găsească căi de colaborare și sprijin reciproc, pentru a diminua pierderile de ambele părți, susține Bode.

”Vă consider un partener important pe care ne putem baza în discuțiile cu reprezentanții CE pe tema directivei UE 12/2009. Sunt sigur că împărtășiți punctul nostru de vedere în legătură cu Green Deal, inițiativă în cazul căreia este necesară o evaluare de impact deoarece ne putem afla, ca și în situația pachetului mobilitate 1, în imposibilitate de implementare. Plus că trebuie să vedem toate modurile de transport ca un sistem integrat deoarece altfel se pot crea dezechilibre de natura a afecta economiile naționale” a spus ministrul.

El a precizat că o colaborare strânsă a industriei de transport aerian din România cu reprezentanții ACI este în avantajul tuturor. AAR are 24 de membri, dintre care 16 aeroporturi civile și opt companii cu activitate în domeniul aviației. ACI – Europe reprezință interesele a 500 de aeroporturi din 46 de țări europene, care înregistrează anual un trafic total de 2,3 miliarde de pasageri.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea prelungește plata taxelor cu bonificație până la 30 aprilie 2020

Articolul următor

Tinerii din Baia Mare, inițiați în securitatea cibernetică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share