Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVID-19: Comisia Europeană oferă până la 80 de milioane de euro companiei germane CureVac, ca să dezvolte cât mai rapid un vaccin

Press conference of David SASSOLI, EP President and Ursula VON DER LEYEN, EC President-elect

Comisia Europeană a oferit un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare din Tübingen, Germania, pentru a intensifica dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferință.

A participat, de asemenea, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ambroise Fayolle. Sprijinul urmează să fie acordat sub forma unei garanții a UE pentru un împrumut BEI evaluat în prezent la o valoare identică, în cadrul InnovFin, mecanismul de finanțare pentru boli infecțioase din cadrul programului Orizont 2020.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat:

„În această criză a sănătății publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noștri de prim rang și companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâți să punem la dispoziția CureVac finanțarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva Coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât și în afara ei.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sprijinirea cercetării și a inovării de înaltă calitate din UE este o parte esențială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii virusului. În 2014, CureVac a câștigat cel dintâi premiu al UE pentru stimularea inovaţiei. Ne angajăm să sprijinim în continuare cercetarea și inovarea la nivelul UE în aceste momente critice. Știința și inovarea în Europa se află în centrul politicilor noastre de protejare a sănătății oamenilor.”

Ambroise Fayolle, vicepreședintele pentru inovare al Băncii Europene de Investiții, a declarat: „BEI este și rămâne Banca UE pentru inovare, chiar mai mult ca niciodată în contextul crizei actuale din domeniul sănătății. Datorită unui parteneriat puternic și fructuos cu Comisia de-a lungul timpului în domeniul instrumentelor financiare pentru cercetare și inovare (InnovFin), suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a susține nevoile CureVac în beneficiul cetățenilor UE și nu numai.”

Înființată în anul 2000, CureVac este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăși unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menținere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacție rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unitățile de producție existente ale CureVac. CureVac și-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020.

Comisia a recunoscut potențialul CureVac de a aduce vaccinuri salvatoare pentru oamenii din întreaga lume într-un mod sigur și la prețuri accesibile încă din 2014, când CureVac a primul premiu oferit de UE pentru stimularea invoării în valoare de 2 milioane de euro, finanțat prin programul de cercetare și inovare al UE (Programul Cadru 7). Premiul a fost conceput pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a ideii de pionierat. În prezent, Comisia și BEI își consolidează în comun eforturile pentru a oferi CureVac mijloacele necesare, profitând de cooperarea lor îndelungată în ceea ce privește instrumentele financiare dedicate sprijinirii cercetării și inovării, cum ar fi InnovFin din cadrul programului Orizont 2020 și, în special, facilitatea sa de finanțare a bolilor infecțioase (Infectious Disease Finance Facility).

În strânsă colaborare cu industria, Comisia a mobilizat până la 140 de milioane de euro în fonduri publice și private pentru a sprijini cercetarea de urgență. La 6 martie, Comisia a anunțat că a selectat 17 de proiecte care implică 136 de echipe de cercetare pentru a primi o finanțare totală de 47.5 de milioane de euro din programul său de cercetare și inovare Orizont 2020. Echipele vor lucra la elaborarea de vaccinuri, tratamente noi, teste de diagnosticare și sisteme medicale menite să prevină răspândirea Coronavirusului. În plus, Comisia a alocat până la 45 de milioane de euro pentru cercetare privind vaccinurile și tratamentele prin intermediul unei cereri de propuneri publicată la 3 martie, prin Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), care urmează să fie completată de industria farmaceutică, ajungându-se la aproximativ 90 de milioane de euro.

În ultimii ani, Comisia Europeană a investit foarte mult în cercetare pentru a se pregăti exact pentru acest tip de urgență de sănătate publică. În prezent, mai multe proiecte finanțate de UE contribuie în mod activ la activitățile de pregătire și răspuns europene și mondiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ANCPI soluționează cererile notarilor și persoanelor fizice și juridice - online

Articolul următor

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share