Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Italienii din Bihor, Timiș și Arad trag un semnal de alarmă asupra efectelor crizei

Printr-o scrisoare deschisă, adresată primului ministru, Ludovic Orban, asociațiile de italieni Fucina Italiana Francesco Griselini – care operează în orașele Timișoara și Arad și Italiani în Bihor – care operează în Oradea, având în vedere măsurile excepționale de prevenire și combatere a răspândirii virusului COVID-19, prin instituirea stării de urgență atrag atenția cu privire la unele dintre problemele care afectează întregul sector productiv al companiilor din aceste asociații, cu consecințe negative majore pentru economie.

Susținem și suntem cu totul de acord cu aceste măsuri și le considerăm nu doar necesare, ci și imperative pentru a fi limitată, pe cât posibil, răspândirea necontrolată a virusului menționat nu doar în țara noastră, ci și în întreaga lume. Tocmai din acest motiv, angajamentul nostru va fi total și, acolo unde este posibil, vom face tot ceea ce ne stă în putință să sprijinim, cu idei și sugestii noi, inițiativele adoptate de România”, se precizează în comunicatul italienilor.

Aceștia trag un semnal asupra repercusiunilor economice pe care aceste măsuri le vor avea asupra companiilor lor care, la fel ca toate celelalte companii din alte țări care operează în România, contribuie activ la dezvoltarea socială, culturală și economică a țării.

Măsuri

Italienii spun că principala lor preocupare este îndreptată către angajații proprii. În acest sens, organizațiile firmelor italiene propun o serie de măsuri.

Una dintre acestea este suspendarea sau eliminarea contribuțiilor la asigurările sociale pentru întreaga perioadă în care va fi în vigoare starea de urgență, cu mențiunea că va fi necesară o perioadă de tranziție estimată la aproximativ patru săptămâni, după sfârșitul stării de urgență.

O altă solicitare este plata de către statul român a șomajului tehnic.

Italienii mai cer suspendarea tuturor activităților de colectare coercitivă operate de stat de la agenții economici care se află într-o stare normală de activitate sau nu au activitățile suspendate și sau nu sunt în proceduri de lichidare voluntare și coercitive. Luarea de măsuri pentru suspendarea plății ratelor ipotecare și a creanțelor de la bănci este o altă solicitare.

Asociațiile mai solicită luarea de măsuri de suspendare a posibilității de a activa procedurile de insolvență de către creditori pentru societățile care nu pot, în absența cifrei de afaceri, să-și respecte angajamentele comerciale.

Italienii mai cer înghețarea generală a tuturor cheltuielilor legate de alimentarea cu energie electrică până la un anumit număr de kilowati/oră și giga calorie pe firmă sau companie.

Asigurarea prezenței, în deplină conformitate cu normele de siguranță emise sau care vor fi emise de către ministerul competent, a operatorilor pentru întreținerea echipamentelor și a mașinilor care, din cauza naturii lor tehnice, nu pot fi oprite este o altă solicitare.

Asociațiile italienilor mai vor garanții de stat pentru accesul la credit subvenționat, pentru companiile care au fost nevoite să își înceteze activitatea normală de producție din cauza dispozițiilor referitoare la starea de urgență generală atât în România, cât și în țările aflate în criză și în care se află clienții acestor companii. Acest credit subvenționat și garantat trebuie utilizat pentru a menține activități industriale minime în absența totală sau parțială a cifrei de afaceri.

Scrisoarea este semnată în numele Asociației Culturale Fucina Italiana Francesco Griselini, de către Gianluca Testa și de către Antonio Sargenti, președintele Asociației Italiani in Bihor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

AHK: protejați-vă forța de muncă!

Articolul următor

Ministrul Economiei: Cred că e momentul să repornim industria esențială în România. În câteva zile vom produce măști de protecție

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share