Banci Ultimele stiri

Banca Națională a României: acțiunile întreprinse pentru a limita efectele negative ale Covid-19 asupra sistemului bancar

În contextul evenimentelor recente cauzate de noul coronavirus, Banca Națională a României (BNR) a întreprins un set de măsuri pentru a sprijini eforturile autorităților publice și ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei naționale. În primul rând, BNR a luat toate măsurile necesare pentru a asigura, în continuare, buna funcționare a sistemelor de plăți și de decontare în monedă națională, în vederea desfășurării, în condiții normale, a tranzacțiilor comerciale și financiare, indiferent de evoluția situației cauzate de pandemie, anunță astăzi BNR.

„BNR monitorizează și analizează permanent evoluțiile interne și internaționale, precum și impactul pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare și economiei naționale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară, precum și lichiditatea sistemului bancar, pentru buna funcționare a finanțelor publice și a economiei reale. Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populației, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operațiunile, inclusiv cele de lichidități pentru bancomate. Clienții bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacții bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele și agențiile băncilor”, a anunțat BNR printr-un comunicat.

Pentru a evita, totuși, contactul fizic direct și deplasările care nu sunt urgente, BNR recomandă efectuarea operațiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plățile online. În această perioadă, cele mai multe instituții financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienților și a angajaților, asigurând în același timp continuitatea operațională a activității. Aceste măsuri sunt în concordanță cu indicațiile autorităților publice de a respecta distanțarea socială și izolarea preventivă, ținând cont de circumstanțele actuale excepționale.

„BNR acționează și susține în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice și companiilor afectate de criză, prin modalități adecvate, de la caz la caz, de ușurare a ratelor la creditele în curs și de facilitare a accesului la noi linii de finanțare. BNR pregătește modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudențiale, în concordanță cu recomandările europene și internaționale pentru această perioadă, urmărind, totodată, și menținerea în limite acceptabile a bonității instituțiilor financiare și a clienților nebancari”.

Related posts

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Piața de factoring s-a stabilizat în ultimul an la 5 miliarde de euro

Ion Surdu

Rebuilding travel – cinci măsuri care te ajută să călătorești (aproape) gratis

Traian Dan

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

redactia

The largest leasing transaction ever recorded in the Bucharest office market: development of Groupe Renault Romania's new headquarters in Bucharest

Ionut Oprea

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Traian Dan

Medici cu experiență și baze de tratament performante la Aluniș Sovata

Stefana Muresan

Vânzări record pe piața rezidențială

Ligia Voro

Valtryp deschide o nouă fabrică la Oradea

Traian Dan

Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, cetățean de onoare al Sibiului. A donat peste 4 milioane de euro Universității „Lucian Blaga”

redactia

Aeroportul Cluj își reactivează cursele internaționale. Revine Blue Air

Nora Dumitrescu

Se deschide cea mai frumoasă autostradă din România

redactia

Tramvaie marca Astra Vagoane Călători pentru Cluj și Oradea

Stefana Muresan

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Ford Craiova estimează volume record de producție în 2020

Ligia Voro

Pregătiri din timp pentru sezonul cadourilor – cum aleg firmele să ofere mulțumiri angajaţilor

Nicolae Pop

Clujul va avea o Strategie de Informatizare implementată de Clusterul Cluj IT

Stefana Muresan

Industria auto în lupta împotriva Covid-19: 230.000 de angajați caută soluții de creștere a capacităților de producție pentru măști, viziere sau piese pentru ventilatoare

Ion Surdu

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (6): Satele românești

Transilvania Business

Clujul își face patru parkinguri cu zonă verde

Nora Dumitrescu

TAROM aterizează din nou la Cluj

Nora Dumitrescu

Investiții de 20 mil. euro pentru racordarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav la rețeaua feroviară

redactia

Producătorul de componente auto Preh România investeşte 20 mil. euro în producţie şi logistică

Stefana Muresan

Leave a Comment