Industrie Lideri si afaceri Ultimele stiri

Director general Teraplast: Cererea pe care o avem este în linie cu prognozele de buget, dar acum depindem de deciziile statului

Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast, unul dintre cei mai importanți producători români de materiale pentru piața construcțiilor, a vorbit despre măsurile pe care compania le ia în contextul Covid-19, dar și despre impactul acestei crize asupra industriei.

„Noi am început de la finalul lunii februarie să implementăm măsuri graduale, pe măsură ce evolua situația, ca să protejăm sănătatea angajaților noștri. În primă fază am limitat întâlnirile cu terții, după aceea, pe măsură ce situația se agrava, am luat măsuri să limităm interacțiunile între colegi. Spre exemplu, deși suntem mai mulți la birou, discutăm pe Skype sau pe Teams. De asemenea, partea de schimburi de producție, nu se mai întâlnesc schimburile, s-a redus utilizarea sălilor de mese, tocmai pentru a încerca să asigurăm principiul de distanțare socială chiar și în cadrul fabricii”, a descris situația din interiorul companiei Alexandru Stânean în cadrul unei mese rotunde organizate online de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR)..

TeraPlast este o companie în cadrul căreia componenta de producție este principală, de aceea majoritatea angajaților nu-și permit să lucreze de acasă așa cum se întâmplă în alte companii. Potrivit șefului companiei, 1070 de oameni din totalul de 1282 vin în fiecare zi la seriviciu în trei schimburi, inclusiv sâmbătă și duminică în sectoarele în care e nevoie. Continuarea activității este unul dintre principiile companiei în aceste zile.

„Noi am identificat în zona aceasta două arii foarte mari de risc: disponibilitatea personalului și disponibilitatea de materii prime. Din păcate, România nu mai are petrochimie, așa că noi importăm majoritatea covârșitoare a materiilor prime pe care le folosim. Unele dintre zone afectate, precum e Italia, dar și din zone mai puțin afectate, cum e Ungaria. Am anticipat că vor fi probleme deosebite pe fluxurile logistice. Încercăm să construim – e un proces continuu – topuri de siguranță pentru materii prime, tocmai ca să ne asigurăm că producția va merge.

Cealaltă arie de riscuri – disponibilitatea personalului – a fost o preocupare [aparte]. Dincolo de măsurile de distanțare socială avem planuri în cazul în care din răspândirea virusului o parte din personal devine indisponibil, dar e un risc pe care încercăm să-l minimizăm”, a mai spus CEO TeraPlast.

Întrebat despre măsuri suplimentare față de cele anunțate de autorități pentru domeniul economic, Alexandru Stânean a spus că domeniul construcțiilor încă nu a fost atât de afectat precum cel al ospitalității.

Construcțiile, așa cum declarat-o pe toate canalele, încă merg. Acum evident depindem de deciziile statului din perspectiva situației stării de urgență prin care trecem și sunt mai multe modele după care ne putem ghida. Am văzut cu îngrijorare în weekend cum a ieșit premierul Italiei să anunțe că se închide industria. Din punctul meu de vedere o greșeală mai mare ca asta, rar cum să faci.

După care am început să sunăm la furnizorii noștri din Italia: 80% dintre ei funcționează încă. A fost o situație penibilă când cel mai mare furnizor de țeavă din Italia luni dimineață a închis producția, după care după 3-4 ore producția de țeavă pentru apă, gaz, canalizare a fost declarat domeniu strategic și a repornit producția la ora 12. Adică bâlbe, aș îndrăzni să le spun latine, care sunt de evitat să le facem și noi. Depinde foarte mult ce model ne alegem.

Evident, trebuie să acționăm cu fermitate, să protejăm populația, dar pe de altă parte, există viață și după pandemie și aceasta ne-o facem cum acționăm acum. Trebuie să acționăm cu calm, pentru că mai sunt încă domenii care încă merg”, crede Alexandru Stânean.

Ce facem după criză?

Directoru lgeneral al TeraPlast crede că acum oamenii de afaceri și statul trebuie să gândească ce facem după această criză.

„La ora asta avem mii de angajați de la MAI, MS, care sunt în prima linie a luptei. Avem pe de altă parte mii de angajați în Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor care ar trebuie să se gândească și să facă planuri despre ceea ce ar trebui de făcut după ce criza este terminată. Mi-ar face plăcere ca planurile acestea să se facă publice. Soluții la criză avem din 1929 – investiții publice. Eu cred că este o soluție mult mai bună să discutăm despre creșterea bugetelor de investiții, mai ales că avem poluri europene la dispoziție, avem POIM-ul din care mai avem vreo 6 miliarde de plătit, avem acum un fond suplimentar de 500 de milioane de euro, pe care se pot face investiții în infrastructură. Ar trebuie să ne concentrăm foarte mult la injectat bani în economie, pentru că într-o lună, două, trei după ce efectele pandemiei nu se vor mai vedea, este preferabil ca oamenii să vină la lucru și să producă, decât să stea acasă pe șomaj și pe alte forme de ajutor social. Mai bine să dăm bani în economie prin investiții, mai ales dacă sunt și cofinanțate unele și în proporție de 85% de UE, decât să plătim ajutoare sociale către oamenii afectați de criza economică care va urma crizei sanitare”, explică CEO TeraPlast.

Mesaj pentru investitori

„În primul rând, am mare încredere în acționarii noștri că vor primi cu calm și rațional evenimentele din jurul nostru. Vreau să îi asigur că noi suntem aici la birou, colegii sunt în fabrică, lucrăm de luni până duminică, de la ora 0:00 până la ora 24:00. Am spus-o și o repet că cererea pe care o avem în momentul acesta este în linie cu prognozele de buget pe care le-am dat, care sunt mult superioare de anul trecut. Pe de altă parte, suntem conștienți că trecem printr-o etapă fără precedent în istorie. Avem 7 scenarii din ce în ce mai puțin favorabile despre evoluția activității noastre; toate acestea vin cu un contingency plan în spate; suntem responsabili și avem grijă de banii acționarilor până la urmă.

Dar la ora asta, activitatea noastră se desfășoară în linie cu prognozele, deci acționarii trebuie să stea calm în perioada în care trecem”, a concluzionat Alexandru Stânean.

Related posts

Cum arată sectorul imobiliar în 2019 și în viitor?

Stefana Muresan

Paradoxul clădirilor de birouri neocupate: Cum reducem costurile de operare fără a afecta serviciile

Papuc Irina

Astra Trans Carpatic, tren care să circule de la Viena până la Constanţa

Stefana Muresan

WizzAir anunță investiții de 200 de mil. de dolari la Sibiu și angajări noi

Stefana Muresan

Soft folosit de bancherii de pe Wall Street cu profit de peste 700.000 de Euro, dezvoltat de doi târgumureșeni

Stefana Muresan

Ce organizează APMCR la Construct Expo?

Ligia Voro

Investitorii din agricultură și silvicultură, chemați să dezbată Ghidul pentru finanțarea infrastructurii de irigații

Ion Surdu

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ion Surdu

Crosspoint Real Estate a asistat tranzacția celei mai mari suprafațe de teren din România din ultimii zece ani

Ionut Oprea

Aeroportul Timișoara, aplicație online utilă informării în timp real a pasagerilor

redactia

Farmec își va recicla ambalajele de cosmetice

Nora Dumitrescu

10 ani de avocatură de business

Conferința FinTech și educație și Gala EduFin în cadrul Global Money Week

Traian Dan

Sălajul stă prost la tranzacțiile cu locuințe

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca, titlul de “Oras European al Sportului 2018” – recunoastere europeana a investitiilor in infrastrutura sportiva

Stefana Muresan

Amplu proiect imobiliar, demarat în Cluj Napoca de Kremlin Development

Stefana Muresan

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Elba Timişoara, producător de faruri pentru Dacia şi Skoda, afaceri de 250 mil. lei în 2017

Stefana Muresan

Rețea de cinematografe în aer liber

Nora Dumitrescu

Asociația OncoHelp va participa la cel mai mare maraton caritabil din Timișoara – Timotion 2019

redactia

Păltiniș: Abonamente gratuite pentru schiorii care vor folosi autobuzul în locul mașinii

redactia

Go StarTech – provocarea lansată start-up-urilor tech de către GoTech World și Telekom Romania

Ligia Voro

DallBogg intră pe piața asigurărilor din România

Ligia Voro

Brisk Group – the new strong player in the project and cost management services arena

redactia

Leave a Comment