Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Director general Teraplast: Cererea pe care o avem este în linie cu prognozele de buget, dar acum depindem de deciziile statului

FOTO: Facebook/TeraPlastSA/

Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast, unul dintre cei mai importanți producători români de materiale pentru piața construcțiilor, a vorbit despre măsurile pe care compania le ia în contextul Covid-19, dar și despre impactul acestei crize asupra industriei.

„Noi am început de la finalul lunii februarie să implementăm măsuri graduale, pe măsură ce evolua situația, ca să protejăm sănătatea angajaților noștri. În primă fază am limitat întâlnirile cu terții, după aceea, pe măsură ce situația se agrava, am luat măsuri să limităm interacțiunile între colegi. Spre exemplu, deși suntem mai mulți la birou, discutăm pe Skype sau pe Teams. De asemenea, partea de schimburi de producție, nu se mai întâlnesc schimburile, s-a redus utilizarea sălilor de mese, tocmai pentru a încerca să asigurăm principiul de distanțare socială chiar și în cadrul fabricii”, a descris situația din interiorul companiei Alexandru Stânean în cadrul unei mese rotunde organizate online de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR)..

TeraPlast este o companie în cadrul căreia componenta de producție este principală, de aceea majoritatea angajaților nu-și permit să lucreze de acasă așa cum se întâmplă în alte companii. Potrivit șefului companiei, 1070 de oameni din totalul de 1282 vin în fiecare zi la seriviciu în trei schimburi, inclusiv sâmbătă și duminică în sectoarele în care e nevoie. Continuarea activității este unul dintre principiile companiei în aceste zile.

„Noi am identificat în zona aceasta două arii foarte mari de risc: disponibilitatea personalului și disponibilitatea de materii prime. Din păcate, România nu mai are petrochimie, așa că noi importăm majoritatea covârșitoare a materiilor prime pe care le folosim. Unele dintre zone afectate, precum e Italia, dar și din zone mai puțin afectate, cum e Ungaria. Am anticipat că vor fi probleme deosebite pe fluxurile logistice. Încercăm să construim – e un proces continuu – topuri de siguranță pentru materii prime, tocmai ca să ne asigurăm că producția va merge.

Cealaltă arie de riscuri – disponibilitatea personalului – a fost o preocupare [aparte]. Dincolo de măsurile de distanțare socială avem planuri în cazul în care din răspândirea virusului o parte din personal devine indisponibil, dar e un risc pe care încercăm să-l minimizăm”, a mai spus CEO TeraPlast.

Întrebat despre măsuri suplimentare față de cele anunțate de autorități pentru domeniul economic, Alexandru Stânean a spus că domeniul construcțiilor încă nu a fost atât de afectat precum cel al ospitalității.

Construcțiile, așa cum declarat-o pe toate canalele, încă merg. Acum evident depindem de deciziile statului din perspectiva situației stării de urgență prin care trecem și sunt mai multe modele după care ne putem ghida. Am văzut cu îngrijorare în weekend cum a ieșit premierul Italiei să anunțe că se închide industria. Din punctul meu de vedere o greșeală mai mare ca asta, rar cum să faci.

După care am început să sunăm la furnizorii noștri din Italia: 80% dintre ei funcționează încă. A fost o situație penibilă când cel mai mare furnizor de țeavă din Italia luni dimineață a închis producția, după care după 3-4 ore producția de țeavă pentru apă, gaz, canalizare a fost declarat domeniu strategic și a repornit producția la ora 12. Adică bâlbe, aș îndrăzni să le spun latine, care sunt de evitat să le facem și noi. Depinde foarte mult ce model ne alegem.

Evident, trebuie să acționăm cu fermitate, să protejăm populația, dar pe de altă parte, există viață și după pandemie și aceasta ne-o facem cum acționăm acum. Trebuie să acționăm cu calm, pentru că mai sunt încă domenii care încă merg”, crede Alexandru Stânean.

Ce facem după criză?

Directoru lgeneral al TeraPlast crede că acum oamenii de afaceri și statul trebuie să gândească ce facem după această criză.

„La ora asta avem mii de angajați de la MAI, MS, care sunt în prima linie a luptei. Avem pe de altă parte mii de angajați în Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor care ar trebuie să se gândească și să facă planuri despre ceea ce ar trebui de făcut după ce criza este terminată. Mi-ar face plăcere ca planurile acestea să se facă publice. Soluții la criză avem din 1929 – investiții publice. Eu cred că este o soluție mult mai bună să discutăm despre creșterea bugetelor de investiții, mai ales că avem poluri europene la dispoziție, avem POIM-ul din care mai avem vreo 6 miliarde de plătit, avem acum un fond suplimentar de 500 de milioane de euro, pe care se pot face investiții în infrastructură. Ar trebuie să ne concentrăm foarte mult la injectat bani în economie, pentru că într-o lună, două, trei după ce efectele pandemiei nu se vor mai vedea, este preferabil ca oamenii să vină la lucru și să producă, decât să stea acasă pe șomaj și pe alte forme de ajutor social. Mai bine să dăm bani în economie prin investiții, mai ales dacă sunt și cofinanțate unele și în proporție de 85% de UE, decât să plătim ajutoare sociale către oamenii afectați de criza economică care va urma crizei sanitare”, explică CEO TeraPlast.

Mesaj pentru investitori

„În primul rând, am mare încredere în acționarii noștri că vor primi cu calm și rațional evenimentele din jurul nostru. Vreau să îi asigur că noi suntem aici la birou, colegii sunt în fabrică, lucrăm de luni până duminică, de la ora 0:00 până la ora 24:00. Am spus-o și o repet că cererea pe care o avem în momentul acesta este în linie cu prognozele de buget pe care le-am dat, care sunt mult superioare de anul trecut. Pe de altă parte, suntem conștienți că trecem printr-o etapă fără precedent în istorie. Avem 7 scenarii din ce în ce mai puțin favorabile despre evoluția activității noastre; toate acestea vin cu un contingency plan în spate; suntem responsabili și avem grijă de banii acționarilor până la urmă.

Dar la ora asta, activitatea noastră se desfășoară în linie cu prognozele, deci acționarii trebuie să stea calm în perioada în care trecem”, a concluzionat Alexandru Stânean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Platforma digitală de de servicii medicale Docbook atrage o investiţie de 600.000 Euro pentru dezvoltarea unei platfome de telemedicină

Articolul următor

Shopexpert Oradea a donat 10.000 de măști Spitalului Clinic Județean Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share