Analize Banci Finante-banci Slider Ultimele stiri

Mugur Isărescu: Sistemul bancar românesc este solid și funcționează peste mediile europene

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dă asigurări că sistemul bancar românesc funcționează în parametri normali. „Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a anunțat Mugur Isărescu.

Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.

Plăți fără numerar

BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă, întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametri de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară”, a explicat guvernatorul BNR.

După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.

Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiții de urgență, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale. Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației”, conchide Mugur Isărescu.

Related posts

Stuful, cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile și ecologice. 90% din producția de stuf din Deltă, la export

redactia

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

Oradea va avea patru piste de pumptrack

Traian Dan

TM | Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Transilvania Business

S-a lansat Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar produs în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner

Stefana Muresan

Reprofilare totală la Taparo: cumpără linii de echipamente medicale

Nora Dumitrescu

Un nou tren produs în România, în probe pe ruta București-Predeal

Papuc Irina

Grupul Taparo s-a reprofilat pe combinezoane și măști

Nora Dumitrescu

Azi se împlinesc 101 ani de la instaurarea administrației românești la Oradea

Traian Dan

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Fomco Group un business care se clădește constant. De 15 ani.

Tirdea Ionut

TeraSteel, creșteri de 2 cifre pe toate liniile în 2018

Stefana Muresan

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

AMR reacționează, în mod ferm, în dosarul "fabricării de dosare penale"

Ligia Voro

Tarom reia zborurile săptămânale spre Baia Mare; din noiembrie, curse zilnice

Stefana Muresan

Anca Marcu, noul Director de Resurse Umane al Vodafone România

Ligia Voro

Avocatnet.ro: Firmele riscă desființarea dacă nu vor converti acțiunile la purtător

Ligia Voro

Veniturile restaurantelor şi cafenelelor din România vor depăși 5 miliarde de euro până în 2023

Papuc Irina

Vești bune: Uzinele Dacia sunt gata să reia progresiv activitatea industrială

Papuc Irina

DPD România a lansat un serviciu de curierat regional, cu livrări în Bulgaria, Ungaria şi Grecia

Stefana Muresan

Mezina omului de afaceri clujean Gicu Gânscă, afaceri de milioane de dolari la New York. Lucrează cu Calvin Klein, Ford și Morgan Chase

redactia

De la 1 ianuarie 2021 autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai primi cartea de identitate a autovehiculului

Gruita Ienasoiu

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

redactia

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Leave a Comment