Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania asigură 30% din tranzacțiile de la bursa românească

Societatea bancară clujeană deține o pondere de 30% din valoarea tranzacționată în 2019 pe principala scenă a Bursei de Valori București, conform raportului anual al Autorității de Supraveghere Financiară.

La finalul anului 2019, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 180 miliarde de lei, în creștere comparativ cu anul precedent. Pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii tranzacționate pe piața principală se situează BT, cu 30% din total.

Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea, BRD – Groupe Societe Generale, Romgaz Mediaș și OMV Petrom. Valoarea activelor organismelor de plasament colectivdin România a fost de 46 de miliarde de lei, în creștere cu 18% comparativ cu 2018. 

Activele fondurilor deschise de investiții s-au majorat cu 16%. Societățile de investiții financiare au înregistrat o majorare a activelor cu 24%, iar Fondul Proprietatea a consemnat o creștere a activului total de 16%.

Investițiile în acțiuni la nivelul întregii piețe erau de 22 de miliarde de lei. Se constată o majorare a investițiilor făcute în acțiuni (+23,5%), titluri de stat (+36,7%), concomitent cu o reducere a depozitelor și a disponibilităților (-3,9%).

Pe piața BVB își desfășurau activitatea 26 de intermediari, dintre care 18 societăți de servicii de investiții financiare (SSIF), trei instituții de credit locale și cinci entități autorizate în alte state membre ale UE.

Cei mai activi intermediari pe BVB au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de 14 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat 79% din valoarea totală intermediată. 

Dintre intermediarii autorizați în alte state membre ale UE, care au efectuat tranzacții pe piețele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, cu o cotă de piață de 12%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia lansează inițiativa SURE: 100 de miliarde de EURO pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea întreprinderilor

Articolul următor

Tenaris va face o mare donație pentru “județeanul” din Zalău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share