Analize Asigurări/Burse Banci Investitii Slider Ultimele stiri

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

Potrivit datelor furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), economia globală și toate piețele financiare internaționale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei cu noul Coronavirus, precum și de restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor, o situație fără precedent în istoria modernă a umanității. În mod cu totul firesc, statele lumii dau în aceste momente grele prioritate protejării vieților omenești și nu evoluției economiei. În prezent, o bună parte a economiei globale este oprită, iar piețele financiare reflectă acest lucru prin deprecierea activelor. Cu toții vedem că nu există stat sau domeniu care să nu fie afectat de această criză globală, iar România nu face excepție.

Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluției economice, a pieței muncii dar și a piețelor financiare pe care investesc, cu prudența și responsabilitate, banii economisiți de români. Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate, transmite Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt, APAPR.

Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluție este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat piețele financiare globale. Bursa de Valori de la București a scăzut cu 24% pentru aceeași perioadă, bursele din Marea Britanie și Germania cu 25%, iar bursă din Franța cu 26%.

Experiența tuturor crizelor precedente ne arată că fondurile de pensii private sunt însă printre actorii financiari cel mai puțin afectați de volatilitate, întrucât își investesc activele și fac plăți pe termen foarte lung. De aceea nu se poate vorbi de «pierderi» propriu-zise în ceea ce privește evoluția actuală a banilor din Pilonul II, ci de «deprecieri» temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale, iar puținii participanți care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensii”, subliniază Mihai Bobocea.

În context, amintește faptul că rezultatele investiționale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive dacă le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% în ultimul an (martie 2019 – martie 2020) ; medie anuală de +2,2% în ultimii 3 ani ; medie anuală de 3% în ultimii 5 ani și medie anuală de 5,6% în ultimii 10 ani.

Performanțele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung. Panica nu este justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală. Odată cu așteptata revenire economică, piețele financiare își vor reveni și ele, la fel și rezultatele fondurilor de pensii și de investiții, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanța medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018”, a declarat purtătorul de cuvânt al APAPR.

Administratorii Pilonului II dau asigurări că gestionează banii economisiți de români cu maximă responsabilitate și prudență în această perioadă dificilă, care va fi depășită cu bine.

Related posts

Trei trasee importante din Transilvania, aflate în reabilitare: vor readuce turismul rural pe harta destinațiilor din România

Ion Surdu

Primul centru privat de transplant renal din România

Stefana Muresan

WhatsApp Business – aplicație dedicată companiilor

Stefana Muresan

ADNBA: Looking ahead to a new exciting chapter of growth

Ionut Oprea

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

Oboseala la români: peste 9 din 10 persoane din mediul urban suferă de ea

Ligia Voro

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Ionut Oprea

Lansare: Dynamic Business Connections

Ionut Oprea

Alianţa Vestului – Autostrada Transilvania, Autostrada Timişoara – Belgrad, tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, atragerea de fonduri europene

redactia

CNI a scos la licitație contractul pentru proiectarea și execuția Sălii Polivalente din Turda. Contract de peste 55 mil. lei

redactia

Aproape 1.600 de firme din Bihor au trimis oamenii în șomaj tehnic

Traian Dan

S-au semnat contractele de proiectare și execuție pentru două tronsoane ale ”Drumului Apusenilor”

Stefana Muresan

2,2 milioane de euro pentru modernizarea spitalului orășenesc din Abrud

Ligia Voro

Compania Flex se extinde la Timișoara

Stefana Muresan

Tânărul absolvent de Harvard care s-a întors în România și îi pregătește pe elevi pentru universitățile de top din străinătate

redactia

ROMGAZ încearcă limitarea efectelor contaminării malului stâng al râului Moldova

Ligia Voro

NTT DATA Romania, parteneriat cu EVW Holding în implementarea soluţiei de industrie SAP DBM

Stefana Muresan

Kromberg & Schubert caută 100 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

BNR a amânat colectarea contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară

Traian Dan

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor: „pandemia de Covid-19 va opri globalizarea”

Papuc Irina

FOTO SIBIU: Unitatea, leitmotivul liderilor europeni într-o Europă lovită de valul eurosceptic

Ligia Voro

Cei mai buni angajatori în topul undelucram.ro

Ligia Voro

2016, a fi sau a nu fi – cel mai bun an?

Transilvania Business

Leave a Comment