Analize Asigurări/Burse Banci Investitii Slider Ultimele stiri

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

Potrivit datelor furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), economia globală și toate piețele financiare internaționale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei cu noul Coronavirus, precum și de restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor, o situație fără precedent în istoria modernă a umanității. În mod cu totul firesc, statele lumii dau în aceste momente grele prioritate protejării vieților omenești și nu evoluției economiei. În prezent, o bună parte a economiei globale este oprită, iar piețele financiare reflectă acest lucru prin deprecierea activelor. Cu toții vedem că nu există stat sau domeniu care să nu fie afectat de această criză globală, iar România nu face excepție.

Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluției economice, a pieței muncii dar și a piețelor financiare pe care investesc, cu prudența și responsabilitate, banii economisiți de români. Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate, transmite Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt, APAPR.

Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluție este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat piețele financiare globale. Bursa de Valori de la București a scăzut cu 24% pentru aceeași perioadă, bursele din Marea Britanie și Germania cu 25%, iar bursă din Franța cu 26%.

Experiența tuturor crizelor precedente ne arată că fondurile de pensii private sunt însă printre actorii financiari cel mai puțin afectați de volatilitate, întrucât își investesc activele și fac plăți pe termen foarte lung. De aceea nu se poate vorbi de «pierderi» propriu-zise în ceea ce privește evoluția actuală a banilor din Pilonul II, ci de «deprecieri» temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale, iar puținii participanți care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensii”, subliniază Mihai Bobocea.

În context, amintește faptul că rezultatele investiționale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive dacă le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% în ultimul an (martie 2019 – martie 2020) ; medie anuală de +2,2% în ultimii 3 ani ; medie anuală de 3% în ultimii 5 ani și medie anuală de 5,6% în ultimii 10 ani.

Performanțele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung. Panica nu este justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală. Odată cu așteptata revenire economică, piețele financiare își vor reveni și ele, la fel și rezultatele fondurilor de pensii și de investiții, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanța medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018”, a declarat purtătorul de cuvânt al APAPR.

Administratorii Pilonului II dau asigurări că gestionează banii economisiți de români cu maximă responsabilitate și prudență în această perioadă dificilă, care va fi depășită cu bine.

Related posts

Sâmbătă, 23 mai 2020, se va redeschide Piața 100 (auto și Obor) din Oradea

Traian Dan

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

MINDTHEGAP. În lumea tapetului, abajururilor și a textilelor care cuvântă

Ligia Voro

Holcim România și Junior Achievement au lansat proiectul pilot ABCdar Verde

Traian Dan

Spaniolii de la Comsa, singurii ofertanţi la licitaţia pentru breteaua de la nodul Holdea, de pe autostrada Lugoj – Deva

redactia

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

Magazinele Enel din Cluj, Sibiu și Mureș, închise de sărbători

redactia

Apahida, țintă pentru marile lanțuri de magazine

Nora Dumitrescu

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Fezabilitatea Autostrăzii Nordului, solicitată de Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Transgaz, contract de 64,3 de milioane de euro pentru modernizări

Ligia Voro

Chatbotul Ioana îi ajută pe angajaţii Groupama cu informaţii și suport IT

Traian Dan

Salamul de Sibiu, mai scump cu 10%, deși prețul materiei prime de bază a crescut mai mult

Papuc Irina

Banca Transilvania, aproape de finalizarea negocierilor pentru preluarea Bancpost

Stefana Muresan

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

CTP:  12 mil. de euro investitie pentru extinderea DSV

Ionut Oprea

Lechința, reconversie administrativă

Ligia Voro

ANFP implementează E-bugetar: baza de date cu circa 1,3 milioane de funcționari

Traian Dan

Gestionarea iluminatului public din Sibiu, transmisă unei asocieri pentru 4 ani: contract de 42 de milioane de lei

Papuc Irina

Grupul german Güntner a inaugurat a doua fabrică la Sibiu – „Megafactory Plant II”: investiție de 30 de milioane de euro

Papuc Irina

FOTO: Potcoava Mountain Hideaway, ascunzătoarea de la munte

redactia

România, prezență constantă la Maison & Objet Paris

Ligia Voro

Conacul Wass din Românași, inventariat în format 3D

Nora Dumitrescu

Curse zilnice Wizz Air spre Budapesta de la Târgu Mureș

Ligia Voro

Leave a Comment