Antreprenori Ultimele stiri

Obținerea Certificatelor de Situație de Urgență. Cazuri punctuale

- unnamed - Obținerea Certificatelor de Situație de Urgență. Cazuri punctuale

Biroul de Presă al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a (re)venit, astăzi, cu lămuriri privind obținerea Certficatelor de Situație de Urgență, adunând pentru dvs. răspunsuri la întrebările pe care le-ați adresat în aceste zile. Dacă aveți și alte întrebări, scrieți-ne pe adresa redactia@transilvaniabusiness.ro, le vom transmite mai departe și vom reveni, apoi, cu răspunsurile. 

 

 1.  Cum  pot  beneficiarii programelor naționale să suspende obligațiile contractuale pe perioada stării de urgență ?

 

Obligațiile contractuale pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, de către beneficiarii programelor naționale care au închis sau redus activitatea, la cerere, urmând următorii pași:

Ø      transmiterea unei notificări prin e-mail către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, fără a aștepta răspuns de la instituție.

Ø      solicitarea online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada următoare, a unuia dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA, conform Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/2020 – certificatul se va prezenta ulterior reprezenților AIMMAIPE la vizitele de monitorizare sau se va folosi în această perioadă în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin,  ori în relațiile comerciale : amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră.

 1. Pot beneficia de șomaj tehnic dacă sunt beneficiar al programelor naționale?

 

Da – Șomajul tehnic va fi obținut în urma depunerii, de către angajator, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Certificatele de Situație de Urgență NU mai sunt necesare pentru obținerea șomajului      tehnic  pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare  a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2

 1. Când se vor încheia actele adiționale ?

 

Actele adiționale se vor încheia dupa finalizarea stării de urgență.

 1. Se va prelungi temenul de depunere a decontului pentru beneficiarii SUN 2018?

 

MEEMA are în vedere solicitările beneficiarilor de prelungire a termenului de decont și va acționa în acest sens în perioada următoare.

 1. Firme ce au deschis activitatea în perioada decembrie 2019 –  februarie 2020 și nu pot justifica o scădere de 25% a veniturilor.

 

Aceste societăți pot opta pentru certificat de tip TIP 1 (ALBASTRU)- destinat solicitanților care cer acordarea  pentru că au întreruperea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.

 1. Clarificări legate de semnătura electronică în procesul de obținere al CSU

 

Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care solicitantul își asumă că toate informațiile furnizate în vederea obținerii certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare va fi semnată de către reprezentantul legal. În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele ce urmează a fi încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens – adică îl poate împuternici să semneze electronic documentele pe contabilul societății, în declarația pe propria răspundere existând un câmp destinat împuternicirii.

 

 1. Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de șomaj tehnic de 75%?

 

Nu este necesar.

 1. Unde se solicită eliberarea certificatelor?

 

Certificatele de Situate de Urgență vor fi solicitate și eliberate, exclusiv online, prin aplicația ce va putea fi accesată din platforma http://prevenire.gov.ro.

9 . De unde se descarcă declarația pe proprie răspundere?

Declarația pe propria răspundere se va putea descărca din aplicația dedicată, ce va fi operaționalizată pe platforma http://prevenire.gov.ro.

 1. Declarația pe proprie răspundere este diferită în funcție de tipul de certificatului de urgență?

 

Nu. În Declarația pe propria răspundere aveți o opțiune, pe care trebuie să o bifați pentru a preciza ce fel de CSU doriți.

 1. Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, care nu se încadrează pentru șomaj tehnic, pot beneficia de CSU?

Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 și a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU pentru a fi ajutat în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/ măsuri de sprijin (cum ar fi plata utilităților, în relațiile comerciale etc.)

 1. Administratorii de microfirme care își obțin veniturile prin dividende pot beneficia de certificate?

 

Certificatele de Situație de Urgență se acordă operatorilor economici a căror activitate este afectată de pandemia SARS-CoV-2.

 1. Agențiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?

 

Dacă sunt afectate la încasări/venituri – pot solicita CSU tip 2 (galben).

Daca sunt afectate ca umare a efectelor deciziilor autorităților CSU de tip 1(albastru).

 1. Firmele beneficiare Start-up Nation pot solicita CSU?

 

Da, toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, după cum urmează:

 • TIP 1 (ALBASTRU) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență

 • TIP 2 (GALBEN) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Sursa foto: economie.gov.ro

Related posts

AZOMUREȘ repornește producția

Ligia Voro

Prin orașul Seini vor circula autobuzele electrice

Nora Dumitrescu

Suedezii de la Electrolux, cu fabrică de aragazuri în Satu Mare, se apropie de 1000 de angajați

Stefana Muresan

Investiții în Centrul Istoric al Brașovului: a 7-a stradă este transformată în zonă pietonală

Papuc Irina

Australienii de la ADX Energy cumpără licența de producție gaze Iecea Mare

redactia

România vrea să cumpere de la americani elicoptere de atac pentru Armată, dar care să fie produse în ţară

Stefana Muresan

UiPath deschide la Cluj al doilea birou din România

Stefana Muresan

Reinventarea afacerilor în România: Universum lansează un abonament economic de mâncare livrată acasă

Ion Surdu

I, Robot

Ionut Oprea

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

Undă verde pentru "Prima Casă" 2018. Lista băncilor finanțatoare

Stefana Muresan

Gusturile Iernii, în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană

redactia

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

PiatraOnline a lansat businessul în sistem de franciză; printre oraşele vizate: Cluj, Timişoara, Sibiu şi Brașov

redactia

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

Marile combinate ale Transilvaniei își recrutează oameni de la Cluj-Napoca  

Nora Dumitrescu

Trei fabrici de peste 100 mil. euro cu același manager de proiect: CBRE

Ligia Voro

Bistrițenii de la Monor, investiție de 1 milion de lei în utilaje

Stefana Muresan

VO Bacău – lucrările au început cu 4 luni mai devreme 

Ligia Voro

Griffin Premium RE.. attracts Globalworth as a new strategic investor and buys three office properties

Ionut Oprea

S IMMO AG: Sun Plaza in Bucharest extended

Ionut Oprea

Cluj-Napoca: Cum vor schimba spaniolii malurile Someşului

redactia

PayWell 2019: 25% dintre companii iau în considerare importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Papuc Irina

Afacerile de debut ar putea primi finanțare suplimentară

redactia

Leave a Comment