Antreprenori București Ultimele stiri

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

- Clustero 960x720 - ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Asociația Clusterelor din România – ClusteRO a continuat acțiunea de supraveghere și analiză a efectelor stării de urgență instituite pe teritoriul României asupra membrilor săi, ca urmare a pandemiei de COVID-19. De asemenea, au fost inventariate măsurile de natură economică luate de Guvernul României pentru micșorarea impactului restricțiilor impuse de starea de urgență asupra activității membrilor săi, se arată într-un comunicat al asociației.

 

În urma inventarierii, reprezentanții asociației consideră că sunt necesare, urgent, următoarele abordări pe care le redăm mai jos, așa cum ne-au fost remise:

  1. Solicităm o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB – cca. 30 miliarde euro, la nivelul actual al PIB-ului nominal al României, dat fiind impactul estimat al crizei economice. O intervenție de 30 miliarde de euro a statului acum ar putea ajuta economia românească să nu intre în recesiune (sau să treacă pe minus doar pe termen foarte scurt) și să încheie anul la un nivel bun, chiar pe creștere de la an la an, situație care ar plasa România pe o poziție mult mai bună la nivel internațional ca economie, competitivitate globală etc[1].
  2. Reclamăm necesitatea reducerii cheltuielilor aparatului de stat, care ar trebui să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criza iminentă. În condițiile în care mediul privat a fost afectat masiv, atât direct cât și indirect, ca nivel de venituri, încă de la debutul acestei crize, ca rezultat rapid al măsurilor de distanțare socială, închidere a granițelor și izolare/carantină generalizată, impuse prin ordonanțele militare, se constată lipsa solidarității între mediul privat și autoritățile publice din România. Considerăm că, acum mai mult ca oricând, o minimă solidaritate între sistemul public și mediul privat este absolut necesară. Iar în insituțiile publice unde activitatea nu este diminuată, așteptarea contribuabililor este ca acestea să funcționeze cel puțin la un nivel similar celui anterior decretării stării de urgență, contribuind semnificativ astfel și la digitalizarea serviciilor publice, ținând cont de contextul actual care reclamă urgența unor măsuri care să prevină blocajele administrative și birocratice semnalate pe alocuri de mediul privat[2].
  3. Solicităm Autorităților de Management ale Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și Regional să urgenteze lansarea de apeluri de proiecte care ar putea fi accesate de către firmele producătoare de echipamente și aparatură medicală, având în vedere existența unei sume de 680 de milioane de euro disponibilă pentru România din fonduri structurale, în contextul luptei împotriva COVID-19. De asemenea, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de produse inovative în sectorul medical (spre exemplu, ventilatoare medicale 3D, tehnologii şi aplicatii digitale necesare în monitorizarea stării pacienţilor etc.) şi textile, în domeniul echipamentelor medicale de protecţie, propunem să fie lansate instrumentele de finanţare aferente Programului 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2020: Bridge Grant (Transfer de cunoaştere la agentul economic). Proiect experimental demonstrativ, Transfer la operatorul economic, Cecuri de inovare, Soluţii.

 

[1]
Solicitare susținută, de asemenea, de Romanian Business Leaders în ”Mesaj către Guvern, Parlament, Președinție, Partidele Parlamentare”.

[2]              Solicitare susținută, de asemenea, de Romanian Business Leaders în ”Mesaj către Guvern, Parlament, Președinție, Partidele Parlamentare”.

Related posts

Mulberry Development a dat în folosință ISHO Parking

Ligia Voro

Producătorii de mobilă, reuniți în Clusterul Mobilier Transilvan, ”atacă” piața statelor din afara UE

Stefana Muresan

RER Vest va colecta deşeurile din 25 de comune din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

În martie, la Oradea sosesc primele tramvaie construite la Astra Arad

Traian Dan

Continental în România

redactia

Târgul de Cariere Digital Oradea se desfășoară între orele 11:00 și 18:00

Traian Dan

Clusterele, noul motor al stabilității economice în lume

Stefana Muresan

Narcis Neaga: Acordul de mediu la autostrada Sibiu – Piteşti, până la sfârșitul anului. După aceea, noi licitații

redactia

Clujul își pregătește traseele turistice pentru ridicarea restricțiilor

Nora Dumitrescu

Nouă maternitate la Timişoara din fonduri transfrontaliere, investiție de 12.5 milioane de euro

redactia

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

ING devine partenerul principal al GoTech World

Ligia Voro

Firma Techtex din județul Bihor, produce 150.000 de măști acreditate pe zi

Traian Dan

Contract de finanțare prin POR în valoare de 5,7 mil. lei, semnat de ADR Vest

redactia

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Proiectarea şi execuţia căii ferate de mare viteză Oradea-Episcopia Bihor-Cluj, lansate în acest an

Stefana Muresan

Primul pas pentru realizarea conexiunii feroviare cu viitorul aeroport din Brașov: 1,3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate

Papuc Irina

UBB a câştigat etapa locală a competiţiei CFA Institute Research Challenge

Stefana Muresan

Villa Vinea produce 150.000 de litri de vin pe Valea Târnavei Mici

Stefana Muresan

CCIR, misiune economică în una dintre cele mai bogate țări

redactia

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

Stefana Muresan

Conferința Europeană de Istorie Rurală „RURAL History 2023”, la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Clujenii de la Arobs vor monitoriza gratuit ambulanțele statului

Nora Dumitrescu

PressHub.ro/BaniEuropeni: Al doilea seminar dedicat jurnaliștilor locali în proiectul “Cohesion Policy in Romania”

redactia

Leave a Comment