Antreprenori București Ultimele stiri

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Asociația Clusterelor din România – ClusteRO a continuat acțiunea de supraveghere și analiză a efectelor stării de urgență instituite pe teritoriul României asupra membrilor săi, ca urmare a pandemiei de COVID-19. De asemenea, au fost inventariate măsurile de natură economică luate de Guvernul României pentru micșorarea impactului restricțiilor impuse de starea de urgență asupra activității membrilor săi, se arată într-un comunicat al asociației.

 

În urma inventarierii, reprezentanții asociației consideră că sunt necesare, urgent, următoarele abordări pe care le redăm mai jos, așa cum ne-au fost remise:

  1. Solicităm o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB – cca. 30 miliarde euro, la nivelul actual al PIB-ului nominal al României, dat fiind impactul estimat al crizei economice. O intervenție de 30 miliarde de euro a statului acum ar putea ajuta economia românească să nu intre în recesiune (sau să treacă pe minus doar pe termen foarte scurt) și să încheie anul la un nivel bun, chiar pe creștere de la an la an, situație care ar plasa România pe o poziție mult mai bună la nivel internațional ca economie, competitivitate globală etc[1].
  2. Reclamăm necesitatea reducerii cheltuielilor aparatului de stat, care ar trebui să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criza iminentă. În condițiile în care mediul privat a fost afectat masiv, atât direct cât și indirect, ca nivel de venituri, încă de la debutul acestei crize, ca rezultat rapid al măsurilor de distanțare socială, închidere a granițelor și izolare/carantină generalizată, impuse prin ordonanțele militare, se constată lipsa solidarității între mediul privat și autoritățile publice din România. Considerăm că, acum mai mult ca oricând, o minimă solidaritate între sistemul public și mediul privat este absolut necesară. Iar în insituțiile publice unde activitatea nu este diminuată, așteptarea contribuabililor este ca acestea să funcționeze cel puțin la un nivel similar celui anterior decretării stării de urgență, contribuind semnificativ astfel și la digitalizarea serviciilor publice, ținând cont de contextul actual care reclamă urgența unor măsuri care să prevină blocajele administrative și birocratice semnalate pe alocuri de mediul privat[2].
  3. Solicităm Autorităților de Management ale Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și Regional să urgenteze lansarea de apeluri de proiecte care ar putea fi accesate de către firmele producătoare de echipamente și aparatură medicală, având în vedere existența unei sume de 680 de milioane de euro disponibilă pentru România din fonduri structurale, în contextul luptei împotriva COVID-19. De asemenea, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de produse inovative în sectorul medical (spre exemplu, ventilatoare medicale 3D, tehnologii şi aplicatii digitale necesare în monitorizarea stării pacienţilor etc.) şi textile, în domeniul echipamentelor medicale de protecţie, propunem să fie lansate instrumentele de finanţare aferente Programului 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2020: Bridge Grant (Transfer de cunoaştere la agentul economic). Proiect experimental demonstrativ, Transfer la operatorul economic, Cecuri de inovare, Soluţii.

 

[1]
Solicitare susținută, de asemenea, de Romanian Business Leaders în ”Mesaj către Guvern, Parlament, Președinție, Partidele Parlamentare”.

[2]              Solicitare susținută, de asemenea, de Romanian Business Leaders în ”Mesaj către Guvern, Parlament, Președinție, Partidele Parlamentare”.

Related posts

Încă 10.000 de metri pătrați închiriați în faza a doua la ELI PARK 1

Papuc Irina

Veste bună pentru cei doi producători auto-încă un lot din drumul expres, adjudecat

Ligia Voro

Transalpina se închide sâmbătă și duminică, între Novaci și Rânca!

Ligia Voro

Arad: 54 tramvaie noi, până în anul 2024

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Bayer, ofertă integrată

Ligia Voro

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

VGP reports results for first half 2020

Papuc Irina

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

Peste 10.000 de proiecte, înscrise în programul Start-Up Nation 2018 în prima săptămână de la deschidere

redactia

Analiză PwC România: Construcțiile fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară. Care sunt condițiile

Papuc Irina

Compania de construcţii CON-A din Sibiu, cifră de afaceri de 120 milioane euro

Stefana Muresan

Theodora Golf Club anunță deschiderea terenului și prima competiție: Cupa Transavia, ediție aniversară

Stefana Muresan

Crește numărul incubatoarelor de afaceri din Regiunea Centru

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Produs de Cluj, a project of the Cluj County Council that supports the local economy

Transilvania Business

Remus Lăpuşan şi Nicolae Minea, numiți administratori ai Transgaz pentru următorii patru ani

Stefana Muresan

Fabrica Arctic de maşini de spălat va fi gata în 2019 şi va porni la drum cu 1,1 milioane de unităţi în primul an de funcţionare

redactia

Timișoara: Contractul de salubrizare stradală, de peste 18 milioane de euro, câștigat de Brantner Servicii Ecologice

redactia

Sprijin de 16.5 mil. lei pentru Patria Bank şi OMRO

A. I.

ABSL announces Timișoara Business Mixer: One step further: How Innovative can we be in the Business Services Industry? November 20th 2018, Hotel Boavista

redactia

Cum arată primul complex spa din “capitala” Sălajului

Nora Dumitrescu

FOTO-VIDEO: Fundația Groupe Renault România alături de pompieri

Ligia Voro

Lanțul de showroom-uri Divani & Sofa, reactivat în Transilvania

Nora Dumitrescu

Creștere de 10 ori a numărului de localități deservite de Compania de Apă Someș, compania vizează o finanțare europeană de 350 mil de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment