Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hub de inovare pe terenurile depoluate din Baia Mare

Un proiect european de 3,2 milioane de euro vizează decontaminarea terenurilor poluate și crearea unui hub de inovare în centrul municipiului.

Baia Mare va intra în rândul orașelor europene inovative odată cu lansarea proiectului UIA SPIRE. Este printre primele orașe europene care are curajul să demareze proceduri de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele folosind soluții bazate pe natură.

În trecut au existat probleme reale legate de poluarea solului în diferite zone ale municipiului, iar proiectul își dorește să le rezolve și să îi implice activ pe cetățeni în implementarea soluțiilor identificate, dar și în dezvoltarea orașului.

În cadrul unei videoconferințe, partenerii au discutat pașii următori pentru implementarea obiectivelor, dar și stadiul actual al proiectului. În următorii trei ani, mai multe terenuri pe 8 ha vor deveni “laboratoare vii”. Vor fi implicați cetățeni, antreprenori,  experți și elevi care vor putea veni cu idei și care vor avea un spațiu special creat în centrul orașului un hub de inovare.

Partenerii proiectului vor ajuta la implementarea unui sistem virtual de recompense și plăți pentru încurajarea comportamentelor orientate spre inițiative eco-antreprenoriale, ducând astfel la o dezvoltare durabilă în oraș și pentru susținerea implicării cetățenilor în proiect, dar și pentru obținerea unor beneficii și reduceri la nivel local, pe viitor.

Se va utiliza o platformă pentru colectarea datelor, platformă care va putea oferi previziuni despre durata decontaminării unui teren. Prin proiect se vor utiliza metode  noninvazive și soluții bazate pe natură pentru reducerea poluării cu metale grele.

Proiectul  are scopul de a sprijini noi economii bazate pe natură la nivel local, noi inițiative în comunitate și idei venite din partea tinerilor și eco-antreprenorilor. La final, partenerii vor dezvolta un masterplan pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care va viza recuperarea și regenerarea celor 650 ha de terenuri poluate.

Parteneriatul național este coordonat de municipiul Baia Mare, fiind format din Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Clusterul Green Energy.

Bugetul proiectului este 3,2 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă prin Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă este de 2,6 milioane, aferentă programului Acţiuni Urbane Inovative.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Articolul următor

Festivalurile Untold și Neversea speră la ridicarea restricțiilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share