Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România, pe locul 4 în UE după ponderea firmelor străine în valoarea adăugată

Ponderea valorii adăugate brute aduse de filialele multinaţionalelor în economia românească a crescut în anul 2017 până la 44,2%, de la 43,3% în 2016, ceea ce plasează România pe locul patru în Uniunea Europeană, după Irlanda (62,8%), Ungaria (50%) şi Slovacia (48,1%), arată datele publicate marţi de Eurostat.

Conform acestor date, România se situează înaintea unor state precum Luxemburg sau Cehia, unde multinaţionalele erau responsabile pentru 43,7% respectiv 42,9%, din valoarea adăugată realizată în sectorul non-financiar.

La polul opus, statele membre UE care depind cel mai puţin de multinaţionale sunt: Cipru, unde filialele multinaţionalelor sunt responsabile pentru 13,2% din valoarea adăugată, Italia (15,9%), Grecia (16,5%) şi Franţa (17,2%), transmite Agerpres.

În anul 2017, doar 1,3% din companiile din Uniunea Europeană erau controlate de o firmă din străinătate, însă acestea erau responsabile pentru 26% din valoarea adăugată realizată în sectorul non-financiar. Eurostat precizează că între 2010 şi 2017 ponderea valorii adăugate realizată de companiile controlate de firme din străinătate în UE a crescut cu 4,5 puncte procentuale.

Comparativ cu 2016, cele mai mari creşteri ale ponderii valorii adăugate generate de firmele străine au fost înregistrate în Irlanda (19,8 puncte procentuale), Malta (9,6 puncte procentuale), Croaţia (5,5 puncte procentuale) şi Germania (2,2 puncte procentuale).

Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Ungaria (-1,4 puncte procentuale), Luxemburg (-0,9 puncte procentuale), Belgia (-0,8 puncte procentuale), Bulgaria (-0,7 puncte procentuale), Austria (-0,5 puncte procentuale) şi Cehia (-0,4 puncte procentuale).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Paradoxul clădirilor de birouri neocupate: Cum reducem costurile de operare fără a afecta serviciile

Articolul următor

Industria auto în lupta împotriva Covid-19: 230.000 de angajați caută soluții de creștere a capacităților de producție pentru măști, viziere sau piese pentru ventilatoare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Secție nouă de Pediatrie inaugurată la Arad

Secția de Pediatrie inaugurată luni, 11 decembrie 2023, la Arad este rezultatul colaborării dintre Asociația „Cetatea Voluntarilor”, mediul…
Citeste mai mult

Împrumut pentru Aeroportul Arad

Consiliul Județean Arad a aprobat acordarea unui împrumut către SC Aeroportul Arad SA. Banii sunt necesari pentru închiderea…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share