Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Camera de Comerț și Industrie Brașov a realizat o analiză a impactului stării de urgență asupra mediului de afaceri local. Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Analiza a fost realizată în perioada 3-9 aprilie 2020 printr-un chestionar online pus la dispoziția agenților economici din județul Brașov, la acesta participând sute de companii din diverse domenii de activitate (industrie, comerţ, servicii financiare, transport, agricultură, energie, confecţii și IT).

Din punct de vedere al vechimii societăților respondente, din fiecare domeniu, s-a observat că predomină categoria companiilor cu peste 10 ani de experiență pe piața românească. Analizând dimensiunea companiilor respondente, majoritatea sunt companii mici sau microîntriprinderi, aspect care indică faptul că acestea sunt cele mai afectate pe perioada stării de urgență, precizează CCI Brașov.

Companiile din domeniile de Servicii, Industrie sau Comerț, asupra cărora declararea stării de urgență a avut un impact imediat, au realizat cele mai multe solicitări de somaj tehnic pentru angajații lor, în special în domeniul HORECA. Se previzionează ca numărul companiilor care vor apela la șomaj tehnic să crească în următoarea perioadă. Totodată, au existat și societăți care au decurs la disponibilizări, însa într-un procent foarte mic față de societățile care au optat pentru șomaj, respectiv doar 3% dintre societățile respondente.

Rata disponibilizărilor și a șomajului s-a dovedit a fi mult mai scăzute în cadrul companiilor din domeniul Transportului, iar în domeniul Agriculturii sunt inexistente (raportându-ne strict la societățile respondente). Acest lucru denotă faptul că domeniul transportului și al agriculturii sunt foarte importante pentru economie și societate, chiar și pe perioadă de criză, subliniază autorii chestionarului.

Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Majoritatea companiilor consideră că efectele negative ale situației actuale, creată în contextul COVID-19, vor fi resimțite pe o lungă perioadă de timp, chiar de peste 1 an, industria estimând o revenire mai rapidă începând cu următorul trimestru. Soluția granturilor este considerată necesară și utilă de către 92% dintre companii, fiind așteptată lansarea unor programe cu finanțări nerambursabile în toate domeniile economice.

După finalizarea stării de urgență, pentru perioada post criză sanitară, principalele măsuri ale Statului pe care le-ar dori companiile respondente fac referire la scutirea contribuțiilor sociale și la opțiunea de finanțare a IMM-urilor, cu dobândă 0.

„În urma analizei, putem constata că întreaga economie la nivelul județului Brașov suferă o perioadă fără precedent, iar luarea unor măsuri eficiente sunt vitale pentru supraviețuirea multor agenți economici. Activitatea comercială a unei companii contribuie la avuția națională prin generarea de valoare adăugată (venituri, profituri, taxe și impozite), iar societățile din județul Brașov, prin activitatățile pe care le desfașoară, susțin o valoare adăugata semnificativă în economia românescă”, concluzionează CCI Brașov.

Rezultatele complete ale anchetei pot fi consultate aici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Finanțări pentru IMM-uri prin programul IMM Invest Romania

Articolul următor

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share