Brașov Fiscalitate Judete Ultimele stiri

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Camera de Comerț și Industrie Brașov a realizat o analiză a impactului stării de urgență asupra mediului de afaceri local. Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Analiza a fost realizată în perioada 3-9 aprilie 2020 printr-un chestionar online pus la dispoziția agenților economici din județul Brașov, la acesta participând sute de companii din diverse domenii de activitate (industrie, comerţ, servicii financiare, transport, agricultură, energie, confecţii și IT).

Din punct de vedere al vechimii societăților respondente, din fiecare domeniu, s-a observat că predomină categoria companiilor cu peste 10 ani de experiență pe piața românească. Analizând dimensiunea companiilor respondente, majoritatea sunt companii mici sau microîntriprinderi, aspect care indică faptul că acestea sunt cele mai afectate pe perioada stării de urgență, precizează CCI Brașov.

Companiile din domeniile de Servicii, Industrie sau Comerț, asupra cărora declararea stării de urgență a avut un impact imediat, au realizat cele mai multe solicitări de somaj tehnic pentru angajații lor, în special în domeniul HORECA. Se previzionează ca numărul companiilor care vor apela la șomaj tehnic să crească în următoarea perioadă. Totodată, au existat și societăți care au decurs la disponibilizări, însa într-un procent foarte mic față de societățile care au optat pentru șomaj, respectiv doar 3% dintre societățile respondente.

Rata disponibilizărilor și a șomajului s-a dovedit a fi mult mai scăzute în cadrul companiilor din domeniul Transportului, iar în domeniul Agriculturii sunt inexistente (raportându-ne strict la societățile respondente). Acest lucru denotă faptul că domeniul transportului și al agriculturii sunt foarte importante pentru economie și societate, chiar și pe perioadă de criză, subliniază autorii chestionarului.

Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Majoritatea companiilor consideră că efectele negative ale situației actuale, creată în contextul COVID-19, vor fi resimțite pe o lungă perioadă de timp, chiar de peste 1 an, industria estimând o revenire mai rapidă începând cu următorul trimestru. Soluția granturilor este considerată necesară și utilă de către 92% dintre companii, fiind așteptată lansarea unor programe cu finanțări nerambursabile în toate domeniile economice.

După finalizarea stării de urgență, pentru perioada post criză sanitară, principalele măsuri ale Statului pe care le-ar dori companiile respondente fac referire la scutirea contribuțiilor sociale și la opțiunea de finanțare a IMM-urilor, cu dobândă 0.

„În urma analizei, putem constata că întreaga economie la nivelul județului Brașov suferă o perioadă fără precedent, iar luarea unor măsuri eficiente sunt vitale pentru supraviețuirea multor agenți economici. Activitatea comercială a unei companii contribuie la avuția națională prin generarea de valoare adăugată (venituri, profituri, taxe și impozite), iar societățile din județul Brașov, prin activitatățile pe care le desfașoară, susțin o valoare adăugata semnificativă în economia românescă”, concluzionează CCI Brașov.

Rezultatele complete ale anchetei pot fi consultate aici.

Related posts

Clujul își modernizează 58 de blocuri cu 14 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Radu Coșarcă, noul președinte al CA al Cupru Min Abrud

Stefana Muresan

Austria Showcase: Infrastructură

Ionut Oprea

Bucharest- skyline transformation 2025: Chapman Taylor – responsible design for success in CEE

Ionut Oprea

Forumul Invest Satu Mare, autorităţile şi mediul privat la aceeași masă

Stefana Muresan

Brașov: Preluarea Star East Pet de către gigantul austriac ALPLA, aprobată

Stefana Muresan

Încep lucrările la podul peste Someș dintre localitățile Seini și Pomi, contract de de 15 mil. lei

Stefana Muresan

Investiţie de 50 milioane de euro într-un nou terminal la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timişoara

redactia

Bani europeni pentru înnoirea flotei de tramvaie a Timișoarei 

Ligia Voro

A new president for Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)

Ionut Oprea

Bosch înființează divizia pentru servicii de mobilitate conectată

Ionut Oprea

ADP green building, premiu la BREEAM Awards 2021

Ionut Oprea

30 de taxe și contribuții la Fisc pot fi plătite cu cardul prin ghiseul.ro

Traian Dan

ASF celebrează educația financiară în cadrul World Investor Week

Ligia Voro

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în luna octombrie

Ion Surdu

Clio Group a eficientizat energetic clădirea Wesselenyi

Nora Dumitrescu

Automatizăm România. Webinar organizat de Robotiindustriali.ro în parteneriat cu Cleverbiz Consulting și Kovács Trade Company

A. I.

INAUGURARE SHOWROOM CAAB HOME&OFFICE DESIGN

redactia

Piata tranzactiilor de investitii din Romania a crescut cu 43%

Ionut Oprea

Marii investitori din IT, atrași cu proiectele Clujului

Stefana Muresan

PIB a crescut în termeni reali cu 5,6% în trimestrul III 2020 față de trimestrul II

Traian Dan

Începe elaborarea SF-ului pentru Centura Vest a Timișoarei

Ligia Voro

Aniversare cu surprize la Summer Wine Party & Networking

A. I.

Sondaj PwC România: Modificările aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor

Ion Surdu

Leave a Comment