Brașov Fiscalitate Judete Ultimele stiri

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Camera de Comerț și Industrie Brașov a realizat o analiză a impactului stării de urgență asupra mediului de afaceri local. Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Analiza a fost realizată în perioada 3-9 aprilie 2020 printr-un chestionar online pus la dispoziția agenților economici din județul Brașov, la acesta participând sute de companii din diverse domenii de activitate (industrie, comerţ, servicii financiare, transport, agricultură, energie, confecţii și IT).

Din punct de vedere al vechimii societăților respondente, din fiecare domeniu, s-a observat că predomină categoria companiilor cu peste 10 ani de experiență pe piața românească. Analizând dimensiunea companiilor respondente, majoritatea sunt companii mici sau microîntriprinderi, aspect care indică faptul că acestea sunt cele mai afectate pe perioada stării de urgență, precizează CCI Brașov.

Companiile din domeniile de Servicii, Industrie sau Comerț, asupra cărora declararea stării de urgență a avut un impact imediat, au realizat cele mai multe solicitări de somaj tehnic pentru angajații lor, în special în domeniul HORECA. Se previzionează ca numărul companiilor care vor apela la șomaj tehnic să crească în următoarea perioadă. Totodată, au existat și societăți care au decurs la disponibilizări, însa într-un procent foarte mic față de societățile care au optat pentru șomaj, respectiv doar 3% dintre societățile respondente.

Rata disponibilizărilor și a șomajului s-a dovedit a fi mult mai scăzute în cadrul companiilor din domeniul Transportului, iar în domeniul Agriculturii sunt inexistente (raportându-ne strict la societățile respondente). Acest lucru denotă faptul că domeniul transportului și al agriculturii sunt foarte importante pentru economie și societate, chiar și pe perioadă de criză, subliniază autorii chestionarului.

Scăderea cifrei de afaceri și dificultățile la încasare, s-au dovedit a fi principalele efecte resimțite de companiile brașovene după instaurarea stării de urgență, mai precis, peste o treime din societăți au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri de peste 50% față de lunile anterioare.

Majoritatea companiilor consideră că efectele negative ale situației actuale, creată în contextul COVID-19, vor fi resimțite pe o lungă perioadă de timp, chiar de peste 1 an, industria estimând o revenire mai rapidă începând cu următorul trimestru. Soluția granturilor este considerată necesară și utilă de către 92% dintre companii, fiind așteptată lansarea unor programe cu finanțări nerambursabile în toate domeniile economice.

După finalizarea stării de urgență, pentru perioada post criză sanitară, principalele măsuri ale Statului pe care le-ar dori companiile respondente fac referire la scutirea contribuțiilor sociale și la opțiunea de finanțare a IMM-urilor, cu dobândă 0.

„În urma analizei, putem constata că întreaga economie la nivelul județului Brașov suferă o perioadă fără precedent, iar luarea unor măsuri eficiente sunt vitale pentru supraviețuirea multor agenți economici. Activitatea comercială a unei companii contribuie la avuția națională prin generarea de valoare adăugată (venituri, profituri, taxe și impozite), iar societățile din județul Brașov, prin activitatățile pe care le desfașoară, susțin o valoare adăugata semnificativă în economia românescă”, concluzionează CCI Brașov.

Rezultatele complete ale anchetei pot fi consultate aici.

Related posts

Alte 30 de autobuze Mercedes cu dotări de ultimă generație, puse în circulație la Cluj-Napoca. Investiție de peste 62 mil. lei

redactia

Ovi D. Pop – povestea Duran’s Press

Traian Dan

Evgeny Nikolsky, noul General Manager al JTI România, Moldova și Bulgaria

Ligia Voro

Oradea Festifall 2019, de azi în Piața Unirii și pe Pietonala Vasile Alecsandri.

Ligia Voro

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

150 de tineri experimentează educație prin aventură în România

Ligia Voro

Locuinţe la preţul de doar 1 dolar într-o localitate pitorească

redactia

Clujul va avea o Strategie de Informatizare implementată de Clusterul Cluj IT

Stefana Muresan

Companii de top la Târgul de Cariere Oradea

Traian Dan

Dublă aniversare – IRUM și MAVIPROD, la Reghin

Ligia Voro

Tarom, dar special pentru toţi copiii pasageri

redactia

Proprietarul unei podgorii de lângă Arad, desemnat enologul anului în Ungaria

redactia

Constructorul Sebi Marc a finalizat noul bloc ANL din Sighet

Nora Dumitrescu

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

Sanex vrea materialele de construcții în declarația pe proprie răspundere

Nora Dumitrescu

Real estate & construction forum

Ionut Oprea

Mihai Daraban: Măsurile de supraimpozitare, o lovitură la adresa stabilității economice

redactia

Asociaţie nouă pentru promovarea turismului mureşean

Stefana Muresan

Cum s-a mobilizat comunitatea din Mediaș pentru a susține spitalul din localitate

Papuc Irina

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Ligia Voro

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Investiții feroviare de peste 700 milioane euro între Simeria și Arad

redactia

Apare o fabrică de bere artizanală la Cluj

Nora Dumitrescu

Bosch va deschide o fabrică de mașini de spălat în Simeria

Stefana Muresan

Leave a Comment