Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțări pentru IMM-uri prin programul IMM Invest Romania

Vineri, 17.04.2020, ora 10:00, încep înscrierile în programul IMM INVEST ROMANIA în aplicația on-line www.imminvest.ro, având ca obiectiv susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Pentru anul 2020, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul Programului este de 15.000.000.000 lei. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 de beneficiari.

MELINDA MORARIU FOTO: FACEBOOK

Creditele se acordă în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale instituțiilor de credit. Aceste condiții vor deveni clare după ce vom afla care dintre bănci vor opta să intre în program și acestea vor publica condițiile proprii”, spune Melinda Morariu, managing partner Infocredit, firmă care oferă consultanță de afaceri și pentru atragere de finanțări nerambursabile.

Forme de ajutor

Ajutorul va fi acordat sub două forme. Prima formă este un ajutor de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi de 80% sau 90% din valoarea finanțării. Aici intră mai multe categorii de credite. Unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat în procent de maximum 80% din valoarea finanțării în valoare maximă cumulată a finanțărilor garantate pentru un beneficiar de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investiții este de 10.000.000 lei. O altă formă a ajutorului de stat este acordarea unuia sau mai multor credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, garantat de stat în procent de maximum 90% pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici. Valoare maximă a creditului este de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici.

Pentru ambele finanțări, limita maximă este dată de maximul dintre: dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale la nivelul anului 2019 sau 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, ori o valoare care să rezulte din nevoile sale de lichidități pentru următoarele 18 luni.

Durata maximă a finanțărilor: este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții, fără posibilitate de prelungire, și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Aceste credite/linii de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni”, explică Melinda Morariu.

Cea de-a doua formă a ajutorului de stat este sub forma de grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea: comisionului de risc, comisionului de administrare, aferent garanției acordate și dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

Aceasta se calculează astfel: rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă, diferențiată astfel: pentru creditele de investiții, marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către instituția de credit în toate etapele creditării, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere”, precizează specialistul în creditare.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 martie 2021, cu posibilitatea prelungirii, în limita bugetului alocat schemei.

Condiții și eligibilitate

Firmele trebuie să se angajeze să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la 31 decembrie 2020.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii din sectoarele/domeniile: activități de jocuri de noroc și pariuri; producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope; activități de investigare și protecție.

Pentru toate categoriile de credite nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, instituția de credit are obligația de a asigura cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare: ipotecă legală mobiliară asupra universalității de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare.

Creditele garantate în cadrul Programului nu pot fi utilizate pentru refinanțarea altor credite în derulare ale beneficiarului sau pentru implementarea proiectelor finanțate din ajutoare de stat/fonduri europene”, conchide Melinda Morariu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac - „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Articolul următor

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share