Antreprenori Banci Bihor Finante-banci Fonduri Europene POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Finanțări pentru IMM-uri prin programul IMM Invest Romania

Vineri, 17.04.2020, ora 10:00, încep înscrierile în programul IMM INVEST ROMANIA în aplicația on-line www.imminvest.ro, având ca obiectiv susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Pentru anul 2020, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul Programului este de 15.000.000.000 lei. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 de beneficiari.

MELINDA MORARIU FOTO: FACEBOOK

Creditele se acordă în funcție de criteriile specifice prevăzute în normele și procedurile interne de creditare ale instituțiilor de credit. Aceste condiții vor deveni clare după ce vom afla care dintre bănci vor opta să intre în program și acestea vor publica condițiile proprii”, spune Melinda Morariu, managing partner Infocredit, firmă care oferă consultanță de afaceri și pentru atragere de finanțări nerambursabile.

Forme de ajutor

Ajutorul va fi acordat sub două forme. Prima formă este un ajutor de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi de 80% sau 90% din valoarea finanțării. Aici intră mai multe categorii de credite. Unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat în procent de maximum 80% din valoarea finanțării în valoare maximă cumulată a finanțărilor garantate pentru un beneficiar de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investiții este de 10.000.000 lei. O altă formă a ajutorului de stat este acordarea unuia sau mai multor credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, garantat de stat în procent de maximum 90% pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici. Valoare maximă a creditului este de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici.

Pentru ambele finanțări, limita maximă este dată de maximul dintre: dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale la nivelul anului 2019 sau 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, ori o valoare care să rezulte din nevoile sale de lichidități pentru următoarele 18 luni.

Durata maximă a finanțărilor: este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții, fără posibilitate de prelungire, și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Aceste credite/linii de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni”, explică Melinda Morariu.

Cea de-a doua formă a ajutorului de stat este sub forma de grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea: comisionului de risc, comisionului de administrare, aferent garanției acordate și dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

Aceasta se calculează astfel: rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă, diferențiată astfel: pentru creditele de investiții, marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către instituția de credit în toate etapele creditării, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere”, precizează specialistul în creditare.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 martie 2021, cu posibilitatea prelungirii, în limita bugetului alocat schemei.

Condiții și eligibilitate

Firmele trebuie să se angajeze să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la 31 decembrie 2020.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii din sectoarele/domeniile: activități de jocuri de noroc și pariuri; producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope; activități de investigare și protecție.

Pentru toate categoriile de credite nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, instituția de credit are obligația de a asigura cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare: ipotecă legală mobiliară asupra universalității de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare.

Creditele garantate în cadrul Programului nu pot fi utilizate pentru refinanțarea altor credite în derulare ale beneficiarului sau pentru implementarea proiectelor finanțate din ajutoare de stat/fonduri europene”, conchide Melinda Morariu.

Related posts

Investiţie de 7,6 mil. euro pentru reabilitarea termică a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

Oradea investește peste 6 milioane de euro în 12 hectare de spații verzi

Traian Dan

Marile festivaluri “made in Cluj” produc 25 milioane euro

Nora Dumitrescu

O nouă destinație de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Papuc Irina

Cum poți să contribui la îmbunătățirea aplicațiilor IT?

Ligia Voro

Altex și-a redeschis magazinele din Cluj

Nora Dumitrescu

Mircea Solovăstru revine în echipa Bursei de Valori Bucureşti!

Stefana Muresan

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

What do investors want in Romania?

Ionut Oprea

Trenul urban, un nou proiect de amploare al Sibiului. Primar: „Va deservi și localitățile învecinate”

Papuc Irina

Terapia va sponsoriza Universitatea Cluj

Nora Dumitrescu

Fabrica de ambalaje Exonia începe de mâine producția de ambalaje pentru parafarmaceutice. Spitalele le vor putea procura fără adaos comercial

Papuc Irina

Proiectul Iulius Town a ajuns la un an de la deschiderea activităţii şi aproape 500 de milioane de euro investiţi

Robert Bloancă

Video – conferință Shanghai – Oradea – Satu Mare – Arad pe tema Covid – 19

Traian Dan

USAMV Cluj-Napoca, gazda celei de 15-a Conferințe Internaționale de Trichineloză

Ligia Voro

Este gata metodologia ce permite colectarea de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea acesteia pentru pacienții critici din secțiile ATI

Papuc Irina

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Deputații ardeleni din Parlamentul European, despre viitorul buget al UE: „Este ultimul tren al României spre dezvoltare”

Ion Surdu

Lucrările de construcții în România – cea mai mare creștere din UE

Papuc Irina

Aeroportul Iasi, proiect ce are ca obiectiv diminuarea impactului produs de zgomotul din aviatie

Stefana Muresan

Programul „Generaţia Tech” se lansează la Oradea

Traian Dan

Țiriac Collection, la 5 ani: „Singura colecție care are prima mașină din 1899, iar ultima e venită, mai ieri, de la Porsche”

redactia

We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România

redactia

Chambers Europe Awards 2017

Ionut Oprea

Leave a Comment