Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Subvenție de 5.000 euro/ha pentru fermierii care cultivă legume în sere sau solarii – dublu față de plafonul aprobat anterior

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate. Astfel, subvenția pe care le o vor primi fermierii care cultivă legume în sere și solarii va fi de 5.000 de euro la hectar, dublu față de cât a fost aprobată de autoritățile române anterior.

„O veste bună pentru fermierii români! Comisia Europeană a aprobat solicitarea mea privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate! Astfel, am reușit să reparăm eroarea Guvernării PSD de anul trecut, când aceștia au omis să notifice Comisia Europeană asupra sprijinului necesar pentru legumicultori”, a anunțat ministrul Agriculturii într-o postare pe Facebook.

Astfel, la acest moment, plafonul pentru această subvenție va crește de la 3,4 milioane de euro la circa 8 milioane de euro, ceea ce face ca plata finală să fie de peste 5.000 de euro pe hectar, dublă față de calculul inițial de 2.600 de euro la hectar, potrivit agrointeligenta.ro.

Potrivit sursei citate, suprafața totală eligibilă pentru plata sprijinului cuplat vegetal la legume în sere și solarii este de 1.420 de hectare pentru Campania APIA 2019.

„Anul trecut, la 1 august, când s-a făcut comunicarea către Comisia Europeană privind plafoanele pentru fiecare măsură, privind sprijinul cuplat vegetal, la legume cultivate în sere și solarii s-au alocat aproximativ 35% din suma pe care fermierii au primit-o anul trecut. Sigur că atunci nu s-a observat probabil de către liderii asociațiilor, să atragă atenția Ministerului atunci, iar comunicarea a plecat la Bruxelles, au început plățile pe alte măsuri, iar regulamentul spune că până în octombrie 2019 se mai puteau face corecții. Anul acesta, când ne pregăteam să elaborăm HG-ul cu celelalte măsuri legate de legume cultivate, fructe, ceea ce trebuia să plătim în perioada aceasta, legumicultorii au observat că plafonul lor a scăzut foarte mult și au fost supărați. Am cerut prin două scrisori la Comisarul European pe Agricultură, pe 30 martie și 6 aprilie, să primim o derogare ca să putem reașeza plafoanele pentru anul acesta, chiar dacă trebuiau făcute anul trecut. (…) Am adus mai multe argumente, iar Comisia a acceptat.

Așadar, când se va finaliza HG-ul, plafonul pentru legumicultură va fi mult îmbunătățit, aproape dublu decât se estima în luna trecută. Ca bani, asta înseamnă undeva la 5.000 de euro per hectar. Anul trecut au primit 7.600 euro, iar după comunicarea făcută anul trecut, anul acesta trebuia să primească undeva la 2.700 euro. După corecția făcută, ajungem undeva la 5.000 de euro. Sigur, trebuie să spun că banii aceștia îi luăm din altă parte, doar corectăm, pentru că era o diferență prea mare față de anul trecut, dar sunt bani pe care îi luăm de la alte măsuri”, a mai explicat ministrul Agriculturii într-o emisiune la Agro TV.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alianța magazinelor online din România, inițiată de 17 companii

Articolul următor

Prima stradă inteligentă din România, realizată cu aproape 1 milion de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share