Agricultura Fonduri Europene Ultimele stiri

Subvenție de 5.000 euro/ha pentru fermierii care cultivă legume în sere sau solarii – dublu față de plafonul aprobat anterior

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate. Astfel, subvenția pe care le o vor primi fermierii care cultivă legume în sere și solarii va fi de 5.000 de euro la hectar, dublu față de cât a fost aprobată de autoritățile române anterior.

„O veste bună pentru fermierii români! Comisia Europeană a aprobat solicitarea mea privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate! Astfel, am reușit să reparăm eroarea Guvernării PSD de anul trecut, când aceștia au omis să notifice Comisia Europeană asupra sprijinului necesar pentru legumicultori”, a anunțat ministrul Agriculturii într-o postare pe Facebook.

Astfel, la acest moment, plafonul pentru această subvenție va crește de la 3,4 milioane de euro la circa 8 milioane de euro, ceea ce face ca plata finală să fie de peste 5.000 de euro pe hectar, dublă față de calculul inițial de 2.600 de euro la hectar, potrivit agrointeligenta.ro.

Potrivit sursei citate, suprafața totală eligibilă pentru plata sprijinului cuplat vegetal la legume în sere și solarii este de 1.420 de hectare pentru Campania APIA 2019.

„Anul trecut, la 1 august, când s-a făcut comunicarea către Comisia Europeană privind plafoanele pentru fiecare măsură, privind sprijinul cuplat vegetal, la legume cultivate în sere și solarii s-au alocat aproximativ 35% din suma pe care fermierii au primit-o anul trecut. Sigur că atunci nu s-a observat probabil de către liderii asociațiilor, să atragă atenția Ministerului atunci, iar comunicarea a plecat la Bruxelles, au început plățile pe alte măsuri, iar regulamentul spune că până în octombrie 2019 se mai puteau face corecții. Anul acesta, când ne pregăteam să elaborăm HG-ul cu celelalte măsuri legate de legume cultivate, fructe, ceea ce trebuia să plătim în perioada aceasta, legumicultorii au observat că plafonul lor a scăzut foarte mult și au fost supărați. Am cerut prin două scrisori la Comisarul European pe Agricultură, pe 30 martie și 6 aprilie, să primim o derogare ca să putem reașeza plafoanele pentru anul acesta, chiar dacă trebuiau făcute anul trecut. (…) Am adus mai multe argumente, iar Comisia a acceptat.

Așadar, când se va finaliza HG-ul, plafonul pentru legumicultură va fi mult îmbunătățit, aproape dublu decât se estima în luna trecută. Ca bani, asta înseamnă undeva la 5.000 de euro per hectar. Anul trecut au primit 7.600 euro, iar după comunicarea făcută anul trecut, anul acesta trebuia să primească undeva la 2.700 euro. După corecția făcută, ajungem undeva la 5.000 de euro. Sigur, trebuie să spun că banii aceștia îi luăm din altă parte, doar corectăm, pentru că era o diferență prea mare față de anul trecut, dar sunt bani pe care îi luăm de la alte măsuri”, a mai explicat ministrul Agriculturii într-o emisiune la Agro TV.

Related posts

ROMGAZ își desfășoară activitatea în condiții normale, în ciuda pandemiei

Ligia Voro

Brașov: 15 start-up-uri din domeniile Energie și Smart City au învățat cum să atragă investiții pentru a-și dezvolta afacerile. Primarul, în juriu

Papuc Irina

Fondurile europene ajută județul Sibiu să aibă de patru ori mai multe investiții decât veniturile proprii

Papuc Irina

Elvețienii de la Georg Fischer cumpără afacerea din Arad a producătorului de piese metalice Precicast

Stefana Muresan

ROMGAZ, posibilități de colaborare pe proiectele TANAP și TAP

redactia

Forest România 2019 – Târg forestier în aer liber

Ligia Voro

CNAIR, licitaţie de 4,1 milioane euro pentru reabilitarea unui sector din DN66

Stefana Muresan

Programul Prima Casă 2019, lansat cu un plafon total de 2 miliarde lei

Stefana Muresan

USAMV Cluj a scos prima serie de cârnați picanți, sub brandul Gourmeticus Academicum

redactia

Chatbotul Victor va oferi suport clienților pentru amânarea ratelor bancare

Traian Dan

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

Sibiu: Strabag modernizează drumul județean Copşa Mică-Motiş, investiție de 4,5 mil. euro

Stefana Muresan

FOTO: Promisiuni de încă 33,5 km din Autostrada Transilvania

Ligia Voro

Astra Vagoane Călători s-a asociat cu chinezii care produc trenuri de mare viteză care ating 350 km/oră

Stefana Muresan

ASF a sancționat City Insurance și Euroins România Asigurare-Reasigurare

Ligia Voro

White Star: High quality buildings better withstand a crisis

Ionut Oprea

Radu Oprea promovează exporturile româneşti în China

redactia

Oradea plantează 50 de platani pe malul stâng al Crișului Repede, lângă Primărie

Traian Dan

USAMVB Timișoara organizează Școala de soiuri 2017

Stefana Muresan

Webinarii gratuite de business pentru a combate efectele crizei economice

Traian Dan

Ministrul Finanțelor: Statul poate suporta 2 luni șomajul tehnic în cazul companiilor afectate direct

Ion Surdu

Dimitris Raptis, noul CEO Globalworth Group

Ion Surdu

Afacere din pielărie. Un antreprenor din Brașov confecționează accesorii din piei exotice și are clienți din India și America

Ion Surdu

Echipa Trelleborg câștigă finala competiției Farming Simulator League, sponsorizată de Corteva

Papuc Irina

Leave a Comment