Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prima stradă inteligentă din România, realizată cu aproape 1 milion de euro

Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca, prima arteră inteligentă din țara noastră, are lucrările aproape de final.

Proiectul cu finanțare europeană presupune reamenajarea completă a tronsonului dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu str. Teleorman. Investiția vizează crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

“Am atenționat constructorul cu privire la faptul că termenul contractual de finalizare a lucrării este data de 15 mai 2020, iar după această dată vor fi aplicate penalități de întârziere, conform contractului”, a transmis municipalitatea clujeană.

48 de arbori noi vor completa copacii existenți pe acest tronson, îmbunătățind semnificativ calitatea spațiului public. Aici va fi instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte două locuri fiecare.

Pe lângă reorganizarea spațială și dotările urbane menționate, este instalat un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie led și un sistem de irigare cu senzori.

Proiectul vizează reorganizarea străzii prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; plantarea a 48 de arbori noi, arbuști; accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Aici se propune un concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului zonei, toate elementele infrastructurii edilitare existente și propuse în zonă se vor rezolva în sisteme subterane moderne, iar sistemul de colectare a apelor pluviale va fi îmbunătățit.

Lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant vo permite creşterea eficienţei energetice, alături de cele pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural, telegestiune, evenimente publice.

Reducerea consumului de energie electrică şi implicit a gazelor cu efect de seră (CO2) va fi realizată prin utilizarea unui sistem de iluminat performant, care folosește tehnologii ce permit reducerea fluxului luminos pentru anumite paliere orare. 

Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, cu o valoare de 4,3 milioane de lei, lucrările fiind realizate de constructorul Diferit Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Subvenție de 5.000 euro/ha pentru fermierii care cultivă legume în sere sau solarii - dublu față de plafonul aprobat anterior

Articolul următor

Au fost reluate lucrările la Aeroportul Internațional Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share