Sanatate Ultimele stiri

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

Plafonarea taxei clawback, o măsură solicitată de producătorii de medicamente, astfel încât să existe predictibilitate și să fie rezolvată criza medicamentelor din România, a fost votată de plenul Camerei Deputaților, în ședința din data de 23 aprilie. Taxa clawback pentru medicamente va fi plafonată, atât pentru medicamentele produse în România, cât și pentru medicamentele generice și inovative produse în alte țări.

Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, care a fost adoptat tacit de Senat în ședința din data de 26 februarie 2020.

Proiectul de lege ”are ca obiect de reglementare ajustarea pentru trimestrul IV 2019 a valorii Bugetului aprobat trimestrial (BAt), ca referință pentru formula de calcul a procentului „p” cu indicele de inflație înregistrat în anul 2018, respectiv creșterea BAt de la 1.595 milioane lei la 1.668 milioane lei”.

”Prin această modificare a unei ordonanțe de urgență s-au stabilit medicamentele în trei categorii, categoria I care înseamnă orice medicament de pe o linie de fabricație din România, în categoria a doua intră medicamentele generice și în categoria a treia intră inovativele, procentul de clawback plătit de fiecare dintre categorii fiind de 15% pentru produsele făcute pe o linie de fabricație din România, 20% pentru medicamente generice și 25% pentru inovative”, a declarat Conf. Dr. Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Cadru predictibil pentru producătorii de medicamente

Prin această reglementare s-a urmărit oferirea unui cadru predictibil producătorilor de medicamente și asigurarea că medicamentele generice și inovative vor fi accesibile populației, dar se dorește și încurajarea producției de medicamente în România. ”România are în momentul de față 20 de fabrici, toată această producție locală trebuie susținută să se dezvolte. În ultimii 5 ani aproximativ 3.000 de medicamente, fie generice sau inovatoare, au fost retrase de pe piața din România, inclusiv medicamente esențiale pentru bolnavi oncologici, pentru bolnavi cronici generând practic o criză a medicamentelor. Și aceasta din cauza taxei clawback a cărei valoare este undeva în jurul a 27-28%. Taxa clawback este aplicată în România în condițiile în care modalitatea de înregistrare a prețului din România este cel mai mic preț din 12 țări de referință din Uniunea Europeană. Pe de o parte industria farmaceutică nu cere eliminarea taxei și vrea de fapt o valoare predictibilă pe care să și-o asume și să o cunoască, având în vedere că până acum modalitatea de calcul a acestei taxe putea să difere de la un trimestru la altul astfel încât un producător de medicamente la momentul la care își estima vânzările pe piața din România nu știa ce valoare va avea clawback-ul peste șase sau nouă luni”, a explicat Conf. Dr. Florin Buicu.

Prin această decizie de stopare a creșterii taxei clawback și introducerea unui plafon diferențiat medicamentele vor putea fi păstrate pe piața din România.

”Această măsură de stabilire și predictibilitate în taxare va determina de fapt și o decizie astfel încât medicamentele să nu mai părăsească România și pe de altă parte România să devină atractivă inclusiv pentru investiții făcute de către companii care, având o taxă clawback redusă, să vină și să producă medicamente în România”, a adăugat Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Potrivit Raportului preliminar al proiectului de Lege, ”începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea Bat se indexează cu rata inflației, față de valoarea ultimului trimestru al anului anterior” și ”începând cu trimestrul I al anului 2020 contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II și III”.

Decizia, salutată de producătorii de medicamente

Într-un comunicat de presă, remis la începutul lunii aprilie, după ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisie pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, producătorii de medicamente, membrii ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Local American Working Group (LAWG), au salutat decizia decidenților. ”În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia Covid-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie.

Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deși rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieței medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente”.

Proiectul votat de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, urmează să fie trimis la promulgare.

Arina TOTH

Related posts

Primăria Timișoara vizează realizarea celui mai mare pasaj subteran din oraș, investiție de peste 30 mil. euro

Stefana Muresan

EuropaProperty announces short-list for the 13th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Proiect european de 3 mil. euro pentru reabilitarea termică a 10 blocuri din municipiul Gheorgheni

redactia

Licitație pentru un proiect de infrastructură de aproape 50 mil. lei în Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Ion Surdu

Ventilator mecanic 100% românesc – primele rezultate ale echipei care dezvoltă echipamentul la Mureș: „Funcționează impecabil”

Ion Surdu

Austriecii interesați de Băile Herculane

Stefana Muresan

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Logicode, firmă românească specializată în tehnologia codurilor de bare, lansează o soluţie pentru IMM-urile care fac comerţ sau producţie

Stefana Muresan

Romgaz, investiții de 400 mil. euro în modernizarea depozitelor

Stefana Muresan

Fondul European pentru Europa de Sud-Est, parteneriat prelungit cu BT

Nora Dumitrescu

FOTO-VIDEO: Fundația Groupe Renault România alături de pompieri

Ligia Voro

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Traian Dan

Timişorenii pot cumpăra bilete de transport în comun chiar din autobuz, printr-o aplicaţie lansată de Banca Transilvania şi PTP Online

Stefana Muresan

Virgin Hyperloop Unveils West Virginia as the Location for the Hyperloop Certification Center

Ionut Oprea

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs’ lack of digital culture opens all gates to hackers.

redactia

Romgaz recrutează şapte membri în CA, în baza ordonanţei pentru guvernanţa corporativă

Stefana Muresan

Arad: Peste 300 km de drumuri județene intră în modernizare

Stefana Muresan

MedLife a finalizat achiziţia Ghencea Medical Center

Stefana Muresan

Frații Pavăl își consolidează poziția la Cemacon în plină criză

Nora Dumitrescu

Ministerul Apărării va construi la Făgăraş o fabrică de nitroceluloză

Stefana Muresan

Palatul Principilor din Alba Iulia, în plin proces de restaurare. Lucrări de peste 16 milioane de lei

redactia

Transgaz a atribuit CIS Gaz contractul de peste 22 mil. lei pentru realizarea conductei Mintia – Brad – Stei

redactia

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

Leave a Comment