Sanatate Ultimele stiri

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

Plafonarea taxei clawback, o măsură solicitată de producătorii de medicamente, astfel încât să existe predictibilitate și să fie rezolvată criza medicamentelor din România, a fost votată de plenul Camerei Deputaților, în ședința din data de 23 aprilie. Taxa clawback pentru medicamente va fi plafonată, atât pentru medicamentele produse în România, cât și pentru medicamentele generice și inovative produse în alte țări.

Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, care a fost adoptat tacit de Senat în ședința din data de 26 februarie 2020.

Proiectul de lege ”are ca obiect de reglementare ajustarea pentru trimestrul IV 2019 a valorii Bugetului aprobat trimestrial (BAt), ca referință pentru formula de calcul a procentului „p” cu indicele de inflație înregistrat în anul 2018, respectiv creșterea BAt de la 1.595 milioane lei la 1.668 milioane lei”.

”Prin această modificare a unei ordonanțe de urgență s-au stabilit medicamentele în trei categorii, categoria I care înseamnă orice medicament de pe o linie de fabricație din România, în categoria a doua intră medicamentele generice și în categoria a treia intră inovativele, procentul de clawback plătit de fiecare dintre categorii fiind de 15% pentru produsele făcute pe o linie de fabricație din România, 20% pentru medicamente generice și 25% pentru inovative”, a declarat Conf. Dr. Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Cadru predictibil pentru producătorii de medicamente

Prin această reglementare s-a urmărit oferirea unui cadru predictibil producătorilor de medicamente și asigurarea că medicamentele generice și inovative vor fi accesibile populației, dar se dorește și încurajarea producției de medicamente în România. ”România are în momentul de față 20 de fabrici, toată această producție locală trebuie susținută să se dezvolte. În ultimii 5 ani aproximativ 3.000 de medicamente, fie generice sau inovatoare, au fost retrase de pe piața din România, inclusiv medicamente esențiale pentru bolnavi oncologici, pentru bolnavi cronici generând practic o criză a medicamentelor. Și aceasta din cauza taxei clawback a cărei valoare este undeva în jurul a 27-28%. Taxa clawback este aplicată în România în condițiile în care modalitatea de înregistrare a prețului din România este cel mai mic preț din 12 țări de referință din Uniunea Europeană. Pe de o parte industria farmaceutică nu cere eliminarea taxei și vrea de fapt o valoare predictibilă pe care să și-o asume și să o cunoască, având în vedere că până acum modalitatea de calcul a acestei taxe putea să difere de la un trimestru la altul astfel încât un producător de medicamente la momentul la care își estima vânzările pe piața din România nu știa ce valoare va avea clawback-ul peste șase sau nouă luni”, a explicat Conf. Dr. Florin Buicu.

Prin această decizie de stopare a creșterii taxei clawback și introducerea unui plafon diferențiat medicamentele vor putea fi păstrate pe piața din România.

”Această măsură de stabilire și predictibilitate în taxare va determina de fapt și o decizie astfel încât medicamentele să nu mai părăsească România și pe de altă parte România să devină atractivă inclusiv pentru investiții făcute de către companii care, având o taxă clawback redusă, să vină și să producă medicamente în România”, a adăugat Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Potrivit Raportului preliminar al proiectului de Lege, ”începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea Bat se indexează cu rata inflației, față de valoarea ultimului trimestru al anului anterior” și ”începând cu trimestrul I al anului 2020 contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II și III”.

Decizia, salutată de producătorii de medicamente

Într-un comunicat de presă, remis la începutul lunii aprilie, după ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisie pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, producătorii de medicamente, membrii ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Local American Working Group (LAWG), au salutat decizia decidenților. ”În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia Covid-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie.

Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deși rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieței medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente”.

Proiectul votat de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, urmează să fie trimis la promulgare.

Arina TOTH

Related posts

Donație semnificativă de echipamente medicale din Luxemburg pentru Spitalul Județean de Urgență Sibiu

Papuc Irina

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

redactia

Consiliul Concurenței analizează o nouă tranzacție a grupului Globalworth în domeniul imobiliar și închirierii de spații industriale din România

Papuc Irina

Salina Turda, Parcul Naţional Retezat, Castrul Roman Porolissum şi Valea Maramureşului, apreciate de Ghidul de Călătorie Michelin

Stefana Muresan

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Firma orădeană Valtryp, dublu premiată la „Topul național al firmelor 2019”

Traian Dan

Continental Iasi se extinde

Stefana Muresan

E.ON Life Energy sau cum să îți scazi factura de “căldură”

Stefana Muresan

Transgaz se aliază cu spaniolii de la Reganosa pentru ahiziția companiei DESFA din Grecia

Stefana Muresan

Investiție de 1,1 mil. euro într-un club de fitness pe 2.100 metri pătrați în Vox Technology Park

Ligia Voro

Oradea va avea două centre de colectare selectivă a deșeurilor

Traian Dan

Operații pe inimă decontate de CAS, la Polisano Sibiu

Stefana Muresan

Salamul de Sibiu, mai scump cu 10%, deși prețul materiei prime de bază a crescut mai mult

Papuc Irina

SEE Property Forum 2018, 29th of March, Radisson Blu

Ionut Oprea

David Ciceo, speaker în cadrul ORAT World Summit 2018 (Londra)

Stefana Muresan

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

EXPO REAL 2018: innovative, international, informative

Ionut Oprea

NUNNER Logistics alege P3 pentru extinderea operațiunilor în România

Papuc Irina

Orădenii pot verifica în ce zonare fiscală se încadrează

Traian Dan

BT, creștere cu 45% a numărului de tranzacţii cu carduri în perioada ianuarie – octombrie

redactia

Clujul reia legăturile aeriene cu Germania, Austria, Elveția și Irlanda

Nora Dumitrescu

TOP companii din Regiunea Centru după cifra de afaceri

Ionel Albu

Măsuri de protejare a agenților economici care funcționează în regim de franciză

redactia

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

redactia

Leave a Comment