Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

Plafonarea taxei clawback, o măsură solicitată de producătorii de medicamente, astfel încât să existe predictibilitate și să fie rezolvată criza medicamentelor din România, a fost votată de plenul Camerei Deputaților, în ședința din data de 23 aprilie. Taxa clawback pentru medicamente va fi plafonată, atât pentru medicamentele produse în România, cât și pentru medicamentele generice și inovative produse în alte țări.

Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, care a fost adoptat tacit de Senat în ședința din data de 26 februarie 2020.

Proiectul de lege ”are ca obiect de reglementare ajustarea pentru trimestrul IV 2019 a valorii Bugetului aprobat trimestrial (BAt), ca referință pentru formula de calcul a procentului „p” cu indicele de inflație înregistrat în anul 2018, respectiv creșterea BAt de la 1.595 milioane lei la 1.668 milioane lei”.

”Prin această modificare a unei ordonanțe de urgență s-au stabilit medicamentele în trei categorii, categoria I care înseamnă orice medicament de pe o linie de fabricație din România, în categoria a doua intră medicamentele generice și în categoria a treia intră inovativele, procentul de clawback plătit de fiecare dintre categorii fiind de 15% pentru produsele făcute pe o linie de fabricație din România, 20% pentru medicamente generice și 25% pentru inovative”, a declarat Conf. Dr. Florin Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Cadru predictibil pentru producătorii de medicamente

Prin această reglementare s-a urmărit oferirea unui cadru predictibil producătorilor de medicamente și asigurarea că medicamentele generice și inovative vor fi accesibile populației, dar se dorește și încurajarea producției de medicamente în România. ”România are în momentul de față 20 de fabrici, toată această producție locală trebuie susținută să se dezvolte. În ultimii 5 ani aproximativ 3.000 de medicamente, fie generice sau inovatoare, au fost retrase de pe piața din România, inclusiv medicamente esențiale pentru bolnavi oncologici, pentru bolnavi cronici generând practic o criză a medicamentelor. Și aceasta din cauza taxei clawback a cărei valoare este undeva în jurul a 27-28%. Taxa clawback este aplicată în România în condițiile în care modalitatea de înregistrare a prețului din România este cel mai mic preț din 12 țări de referință din Uniunea Europeană. Pe de o parte industria farmaceutică nu cere eliminarea taxei și vrea de fapt o valoare predictibilă pe care să și-o asume și să o cunoască, având în vedere că până acum modalitatea de calcul a acestei taxe putea să difere de la un trimestru la altul astfel încât un producător de medicamente la momentul la care își estima vânzările pe piața din România nu știa ce valoare va avea clawback-ul peste șase sau nouă luni”, a explicat Conf. Dr. Florin Buicu.

Prin această decizie de stopare a creșterii taxei clawback și introducerea unui plafon diferențiat medicamentele vor putea fi păstrate pe piața din România.

”Această măsură de stabilire și predictibilitate în taxare va determina de fapt și o decizie astfel încât medicamentele să nu mai părăsească România și pe de altă parte România să devină atractivă inclusiv pentru investiții făcute de către companii care, având o taxă clawback redusă, să vină și să producă medicamente în România”, a adăugat Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Potrivit Raportului preliminar al proiectului de Lege, ”începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea Bat se indexează cu rata inflației, față de valoarea ultimului trimestru al anului anterior” și ”începând cu trimestrul I al anului 2020 contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II și III”.

Decizia, salutată de producătorii de medicamente

Într-un comunicat de presă, remis la începutul lunii aprilie, după ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisie pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, producătorii de medicamente, membrii ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Local American Working Group (LAWG), au salutat decizia decidenților. ”În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia Covid-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie.

Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deși rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieței medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente”.

Proiectul votat de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, urmează să fie trimis la promulgare.

Arina TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum să ieșim din criza economică?

Articolul următor

Clujul își pregătește traseele turistice pentru ridicarea restricțiilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share