IT&C Ultimele stiri

Digitalizare națională: Trei măsuri propuse de patronatul din IT pentru contracararea efectelor crizei economice

Pachet Digitalizare Națională, Pachet Accelerare a Digitalizării și Pachet de Ajutor de Stat pentru Digitalizare – sunt trei pachete de măsuri pentru contracararea efectelor crizei economice generată de Covid-19, propuse de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Un document în acest sens a fost trimis Guvernului României, potrivit asociației.

Într-un comunicat de presă ANIS transmite că măsurile propuse se bazează pe următoarele direcții strategice: digitalizarea operațiunilor firmelor mici și mijlocii, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază; folosirea cloud-ului ca infrastructură preferată de IT în locul sistemelor on-premise; acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS (Software as a Service), pentru a reduce costurile de implementare și exploatare, dar și pentru a reduce durata de timp pentru a obține beneficiile implementării.

Despre pachetul de Digitalizare Națională reprezentanții ANIS spun că acesta presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce privește digitalizarea și poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate. Conform ANIS, cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.

De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituțiile să expună interfețele de programare ale aplicațiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicații publice, care astăzi funcționează izolat.

Un alt pas important în procesul de digitalizare națională îl reprezintă implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoanele fizice și juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel încât să poată fi integrat ușor cu orice alte aplicații și trebuie să fie deschis atât instituțiilor publice cât și organizațiilor private, se menționează în comunicat.

În ceea ce privește pachetul de Accelerare a Digitalizării, acesta vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea și automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba de procese de afaceri din firmele private sau din instituțiile de stat. Obiectivul acestui pachet este obținerea de rezultate mai repede de 12 luni, prin accelerarea produselor software deja existente în piață sau sprijinirea de noi investiții ce ar putea să dea rezultate pe termen scurt, cu aplicare atât în mediul privat cât și cel de stat.

Forma recomandată de ANIS pentru implementarea acestui pachet constă în co-finanțarea nerambursabilă, în proporție de maxim 80% a proiectelor eligibile și un maxim de 100.000 EURO/proiect, maxim 5 proiecte per producător de software specializat.

Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor și companiilor de stat dorește să le ofere atât o minimă finanțare pentru a deschide apetitul pentru soluțiile de digitalizare, cât și asistență în selecția soluțiilor potrivite. Obiectivul acestui pachet este deschiderea discuției despre digitalizare, către soluții de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt. Organizarea mecanismului poate fi făcută în mai puțin de 3 luni, iar implementarea efectivă în următoarele 3-6 luni.

„Aceste măsuri vor permite companiilor private si institutiilor publice să rezolve repede nevoia acută de digitalizare, permițând în același timp și accesul în piață al startup-urilor și al produselor software noi”, spune Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Related posts

Un nou record la Aeroportul International Iasi: peste 125.000 de pasageri in august

Stefana Muresan

Fonduri pentru o nouă grădiniță europeană în Târgu Secuiesc

Ligia Voro

Banca Transilvania a bătut palma cu APIA

Nora Dumitrescu

Începe Astra Film Festival 2019 la Sibiu: 126 de filme ce prezintă realitatea din 45 de țări

Papuc Irina

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

ABSL Romania announces the 6th edition of the Annual Conference: Romania at the Forefront of Innovation. Entering the Gates of Tomorrow

redactia

Proiectul Iulius Town a ajuns la un an de la deschiderea activităţii şi aproape 500 de milioane de euro investiţi

Robert Bloancă

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Hidrocentrala de la Tarniţa, cuprinsă în Strategia energetică a României

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Maramureș – „Gate toward Tradition”

Transilvania Business

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

Proiect european de 3 mil. euro pentru reabilitarea termică a 10 blocuri din municipiul Gheorgheni

redactia

Banca Transilvania, avans de 33,6% al profitului net în primul semestru, până la 662,7 milioane lei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Cluj County – The heart of Transylvania

Transilvania Business

Barajele din Transilvania vor fi reevaluate

Nora Dumitrescu

Investițiile Teritoriale Integrate. Experiența din Delta Dunării pentru viitoarele proiecte din Transilvania

Ion Surdu

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Ligia Voro

Provocări și previziuni despre IT-ul românesc: „Noi am reușit în ciuda faptului că suntem în România, nu datorită faptului că suntem în România”

Ion Surdu

Directorul Nuclearelectrica ar putea încasa suplimentar peste 25.000 euro pe an

Ligia Voro

ContiTech Nădab are un nou director general

Stefana Muresan

Sibiul va avea un sistem de camere inteligente, investiție de 12 milioane de euro

Stefana Muresan

Situația la zi a acordurilor de mediu pentru proiectele de infrastructură rutieră

Stefana Muresan

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

redactia

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

Leave a Comment