IT&C Ultimele stiri

Digitalizare națională: Trei măsuri propuse de patronatul din IT pentru contracararea efectelor crizei economice

Pachet Digitalizare Națională, Pachet Accelerare a Digitalizării și Pachet de Ajutor de Stat pentru Digitalizare – sunt trei pachete de măsuri pentru contracararea efectelor crizei economice generată de Covid-19, propuse de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Un document în acest sens a fost trimis Guvernului României, potrivit asociației.

Într-un comunicat de presă ANIS transmite că măsurile propuse se bazează pe următoarele direcții strategice: digitalizarea operațiunilor firmelor mici și mijlocii, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază; folosirea cloud-ului ca infrastructură preferată de IT în locul sistemelor on-premise; acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS (Software as a Service), pentru a reduce costurile de implementare și exploatare, dar și pentru a reduce durata de timp pentru a obține beneficiile implementării.

Despre pachetul de Digitalizare Națională reprezentanții ANIS spun că acesta presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce privește digitalizarea și poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate. Conform ANIS, cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.

De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituțiile să expună interfețele de programare ale aplicațiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicații publice, care astăzi funcționează izolat.

Un alt pas important în procesul de digitalizare națională îl reprezintă implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoanele fizice și juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel încât să poată fi integrat ușor cu orice alte aplicații și trebuie să fie deschis atât instituțiilor publice cât și organizațiilor private, se menționează în comunicat.

În ceea ce privește pachetul de Accelerare a Digitalizării, acesta vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea și automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba de procese de afaceri din firmele private sau din instituțiile de stat. Obiectivul acestui pachet este obținerea de rezultate mai repede de 12 luni, prin accelerarea produselor software deja existente în piață sau sprijinirea de noi investiții ce ar putea să dea rezultate pe termen scurt, cu aplicare atât în mediul privat cât și cel de stat.

Forma recomandată de ANIS pentru implementarea acestui pachet constă în co-finanțarea nerambursabilă, în proporție de maxim 80% a proiectelor eligibile și un maxim de 100.000 EURO/proiect, maxim 5 proiecte per producător de software specializat.

Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor și companiilor de stat dorește să le ofere atât o minimă finanțare pentru a deschide apetitul pentru soluțiile de digitalizare, cât și asistență în selecția soluțiilor potrivite. Obiectivul acestui pachet este deschiderea discuției despre digitalizare, către soluții de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt. Organizarea mecanismului poate fi făcută în mai puțin de 3 luni, iar implementarea efectivă în următoarele 3-6 luni.

„Aceste măsuri vor permite companiilor private si institutiilor publice să rezolve repede nevoia acută de digitalizare, permițând în același timp și accesul în piață al startup-urilor și al produselor software noi”, spune Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Related posts

NTT DATA sărbătoreşte 20 de ani de la apariţia Emojis

Stefana Muresan

Peste 150 de milioane de lei sprijin pentru apicultori în perioada 2020 – 2022

Traian Dan

Romgaz rămâne jucător activ pe piaţa de furnizare în contextul liberalizării pieței

Ligia Voro

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

INAUGURARE SHOWROOM CAAB HOME&OFFICE DESIGN

redactia

3 miliarde de lei pentru modernizarea subsecțiunii tronsonului feroviar Apața-Cața

Stefana Muresan

Mayors launch £13m fund to help transform Royal Docks

Ionut Oprea

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

The Guardian, despre bicicletele Pegas: De la vestigii ale erei comuniste la design de secol 21

Stefana Muresan

Bilanțul ultimilor 10 ani de business în România: cifră de afaceri mai mare cu 71%. Care sunt cele mai profitabile companii

Papuc Irina

Castelul Ugron, Mureș, are nevoie de 1 milion de euro pentru restaurare

Ligia Voro

Centura din zona Turzii va fi legată la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

FOTO: Brandul Herlitz aniversează 30 de ani cu o primă surpriză: programul “Profesori fericiți pentru România”  

Ligia Voro

Mugur Isărescu: Sistemul bancar românesc este solid și funcționează peste mediile europene

Traian Dan

CTP: Personalizarea este cheia dezvoltării unui parc industrial de succes

redactia

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

Digitalizarea României în următorii 5 ani: viziunea ANIS

Ion Surdu

Administrația orădeană continuă ofensiva parcărilor supraterane

Ligia Voro

Oradea va avea un Centru de excelență pentru învățământul dual

Traian Dan

Comunitatile de mame – pepiniera pentru noua generatie de antreprenori romani

Stefana Muresan

Fermierii pot depune la APIA Cererile de plată pentru subvenția la motorină

Traian Dan

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri în urmă cu 200 de ani

Stefana Muresan

Campionatul European 2020 al tăietorilor de lemne va fi organizat virtual

Traian Dan

Cel mai mare castel baroc din Transilvania, vândut la superofertă

Nora Dumitrescu

Leave a Comment