POZITIV TB Ultimele stiri

Bianca Muntean: “Oameni care nu s-au gândit niciodată să colaboreze își vor uni forțele”

Bianca Muntean este director executiv al Transilvania IT Cluster și managerul de cluster nr. 1 al Uniunii Europene în 2019.

 

Puteți estima acum ce impact economic va avea criza coronavirusului în România și la nivel global?

Primele efecte se văd deja, însă diferă de la unii la alții. Pentru a monitoriza și identifica efectele pe care antreprenorii le resimt în această perioadă, am lansat un chestionar, împreună cu Iceberg, în Transilvania de Nord, aplicat periodic. 80% din companiile chestionate au fost afectate în foarte mare sau mare măsură de criză.

Cel mai afectat domeniu este cel al turismului, însă antreprenorii se lovesc de diferite probleme. Chiar și în domeniul IT vedem că există probleme, încă de la începutul acestei crize. La nivel global trecem printr-un proces de reprioritizare a nevoilor. Nu putem anticipa încă impactul economic final.

Vor avea loc realocări de bugete, nu doar în mediul privat, ci și în cel public. Impactul economic va fi unul semnificativ, dar este important să identificăm încă de pe acum măsuri de redresare pe care să le putem implementa la finalul acestei perioade. Companiile trebuie să se reintegreze pe piață, aceasta poate fi ipoteza de la care pornim. Toate acțiunile trebuie pregătite și gândite foarte bine.

 

Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Resursele statului sunt limitate, la fel ca resursele oricărei companii private. Propunerile făcute trebuie să fie pertinente, calculate și să ținem cont că aceasta este o perioadă definită de solidaritate. Acum, mai mult decât oricând, este momentul să folosim beneficiile digitalizării, care ne vor permite să ne derulăm activitatea în “noua normalitate”.

Un prim set de măsuri de redresare și relansare economică din partea Guvernului ar putea veni exact în această zonă, de sprijinire a transformării digitale a educației, companiilor non-IT, administrațiilor publice locale și naționale, sănătății.

Companiile românești de tehnologie au o experiență și expertiză bogată, deoarece au livrat servicii în afara României – acolo este preponderent piața lor – iar acum pot să își folosească aceste cunoștințe pentru transformarea României.

Însă va fi nevoie de măsuri de sprijin din partea statului în această direcție. Trebuie să ne implicăm cu toții și să ajutăm. Am încercat să identificăm încă de la începutul crizei nevoile firmelor membre ale clusterului nostru pentru a le putea transmite mai departe către guvern, diverse instituții, Comisia Europeană.

Am încercat să creăm un pachet de informații (Rescue Kit) pentru ca toți cei care au nevoie de informații, în primul rând firmele noastre membre și startup-urile, să le găsească mai ușor și ne-am implicat în hackathonul EUvsVirus (24-26 aprilie) în care reprezentanți ai tuturor statelor membre depun eforturi comune pentru soluții concrete și sustenabile.

Inițiativa a fost lansată de comisarul european Mariya Gabriel, iar românii au răspuns foarte repede la această acțiune și s-au înscris în număr mare, peste 1.000, țara noastră fiind printre primele în privința numărului celor care s-au implicat.

 

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

E important să ne consultăm cu persoane din domenii cât mai variate, să facem schimb de modele de bune practici și să analizăm foarte atent resursele pe care le avem. Prioritizarea resurselor ne poate ajuta să depășim această perioadă și trebuie să luăm decizii rapide și pertinente.

Unele afaceri vor trebui regândite, planurile de acțiune ale antreprenorilor pot fi drastic afectate și vor interveni schimbări, însă e foarte important să ne facem un plan, să identificăm soluții și să profităm de toate oportunitățile pe care le avem.

 

Cum va recepționa industria în care activați efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

Nici sectorul IT nu este ferit de efectele crizei. Ne așteptăm ca acestea să fie prezente mult timp de-acum încolo. Sunt companii, care au pierdut proiecte sau au observat o reducere a solicitărilor pentru noi proiecte. Dacă toată piața este în schimbare, efectele se simt peste tot.

Am militat pentru o creștere a nevoii de digitalizare de mulți ani și acum vedem cât de reală este această nevoie. Mă bucură este faptul  că sunt companii care își oferă serviciile și se implică activ pentru depășirea acestei crize.

Se caută soluții noi care să fie adaptate acestor circumstanțe și putem vedea că antreprenorii sunt deschiși la soluții de digitalizare pe care nu le-au luat în calcul anterior și care cu siguranță le vor fi de ajutor și după finalul crizei.

 

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada postcriză?

Perioada de criză este definită de solidaritate și așa va fi și la final. Sunt sigură că aceasta este perioada care va întări colaborările și chiar va deschide noi oportunități. Mă bucură faptul că s-a văzut până acum solidaritate în diverse domenii; cu siguranță așa va fi și în afaceri.

Văd cum oamenii au început să sprijine afacerile mici, autohtone, că firmele și antreprenorii se ajută între ei și acest lucru va duce cu siguranță la dezvoltarea parteneriatelor și în viitor. Perioada viitoare va transforma aceste relații de afaceri prin faptul că oameni care poate nu s-au gândit niciodată să colaboreze își vor uni forțele, mai ales că mulți sunt obligați să-și regândească afacerile.

Din postura de cluster manager observ aceste tendințe pentru că particip activ la construirea de bune relații între diverși actori. Vedem și importanța clusterelor în această perioadă, a existenței unui climat de încredere între diferiți actori din mediul economic. Antreprenorii vor vedea importanța existenței unui liant și ușurința cu care pot crea conexiuni dacă sunt parte dintr-o astfel de entitate.

Related posts

CJ Cluj: Lucrări de reabilitare a drumului județean Gilău – Someșul Rece – Marisel

Stefana Muresan

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

Românii au subscris titluri de stat în lei și în valută de peste 2 miliarde lei

Traian Dan

Mayors launch £13m fund to help transform Royal Docks

Ionut Oprea

Lanțul de supermarketuri Supeco se extinde la Cluj

Nora Dumitrescu

5 abilități esențiale pentru viitor dezbătute la ediția a III-a a Conferinței Arhitecții Educației!

redactia

Cofinanțare europeană pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara: trenurile vor atinge viteza de 160 km/h

Papuc Irina

Doar o comunitate de afaceri puternică poate crea unitate

Ionut Oprea

Cluj: 65 de km de drumuri judetene reabilitati si modernizati in 2017, 660 km pe care s-au executat lucrari de intretinere

Stefana Muresan

Prețurile apartamentelor din Cluj, mai mari cu 6,5%

Stefana Muresan

Gheorghe Chindris – director general interimar al Cupru Min Abrud, una dintre cele mai profitabile societăți de stat

Stefana Muresan

O treime din firmele înfiinţate în 2017 lucrează cu Banca Transilvania

Stefana Muresan

Mihai Aniței (Azomureș), co-autor al volumului ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”

Stefana Muresan

CNAIR: 180 de kilometri de autostradă, dați în trafic până la sfârșitul anului

Stefana Muresan

Peste 5 milioane de euro pentru modernizarea unui spital din Cluj, din fonduri europene

Stefana Muresan

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

Un oraș în oraș: Proiect pe 237 de hectare, care va avea 15-20.000 de locuințe, la Cluj Napoca

redactia

Digitalizarea predată la Cluj, premiată de producătorii de software

Nora Dumitrescu

ROMGAZ, posibilități de colaborare pe proiectele TANAP și TAP

redactia

BNR: Rezervele valutare administrate în noiembrie s-au situat la nivelul de 33.817 milioane euro

Papuc Irina

Prof. dr. Ioan Bolovan, ales membru corespondent al Academiei Române

redactia

aici.gov.ro – platforma de depunere online a documentelor, lansată de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Ion Surdu

Leave a Comment