Agricultura Cluj POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, am participat la un schimb de opinii cu Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski privind consecințele COVID-19 asupra sectorului agricol. În dialogul pe care l-am avut cu comisarul Wojciechowski, am semnalat dificultățile cu care se confruntă fermierii și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol. Informațiile apărute în spațiul public, dar nu numai, arată că lucrătorii sezonieri care provin în special din Estul Europei nu beneficiază de un tratament adecvat, de foarte multe ori, condițiile de lucru fiind inumane, iar remunerarea derizorie. Am solicitat Comisiei să îmi comunice măsurile pe care intenționează să le ia în vederea înlăturării acestei stări de fapt.

Iată intervenția pe care am avut-o:

 

Domnule Comisar,

Aș dori să aduc în discuție situația lucrătorilor sezonieri care provin în special din Estul Europei, inclusiv din România. Aceștia, așa cum s-a demonstrat, sunt esențiali pentru buna activitate a multor ferme, mai ales din Vestul Europei.

Cu toate acestea, din semnalele apărute în spațiul public, dar și din alte surse de informații, aflăm că aceștia, odată ajunși în fermele de destinație în diverse țări, din păcate, nu beneficiază de un tratament corect, fiindu-le încălcate de foarte multe ori drepturile la o cazare decentă sau la salarizare. Mai mult, în actualul context al pandemiei Covid-19, aceștia nu au asigurate condițiile sanitare necesare care să le permită prevenirea îmbolnăvirii lor la locul de muncă.

  1. Este la curent Comisia cu această situație?
  2. În concret, ce măsuri intenționează să ia Comisia în vederea înlăturării acestei stări de fapt?

Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, a subliniat următoarele idei: „Mulțumesc tuturor membrilor Comisiei pentru întrebările și observațiile în legătură cu deciziile referitoare la sectorul agricol. Domnul Buda a făcut referire la situația lucrătorilor sezonieri. Aș dori să vă spun că s-au adoptat măsuri concrete la nivelul Uniunii Europene pentru a putea asigura cotizarea în primul rând la sistem de asigurare socială pentru acești lucrători sezonieri. A trebuit să asigurăm o protecție adecvată acestor lucrători. Doamnelor și domnilor, aș dori să vă reamintesc încă o dată că trebuie cu orice preț să protejăm piața unică, să facilităm exporturile, dar înainte de toate, trebuie să venim în ajutorul agricultorilor. Trebuie să-i eliberăm pe agricultori de această dependență de exporturi.

Aș vrea să mulțumesc coordonatorilor pentru toate observațiile făcute, mă refer și la acelea în care s-a exprimat faptul că unii sunt recunoscători pentru măsurile luate de Comisie, dar și la acelea în care s-a spus că nu s-a făcut suficient. Vreau să precizez că noi am făcut tot ce se putea realiza pentru a ne ridica la înălțimea problemelor cu care ne confruntăm. Știm că toate sectoarele trec printr-o criză și sunt probleme serioase. Comisia înțelege care sunt problemele, știm că poate pachetul nu este foarte mulțumitor, dar sunt unele măsuri primite foarte bine de agricultori. Au fost și întrebări despre CFM. Suntem cu toții conștienți de nevoia de un buget pentru întreaga UE, iar stabilirea bugetului depinde de voința politică a tuturor statelor membre. Comisia a adoptat un pachet de sprijin economic pentru statele membre și în mod evident a fost adoptat pe marginea informațiilor disponibile până pe 22 aprilie. Statele membre acordă tot mai multe ajutoare de stat. Vor fi 100.000 de euro pentru exploatații pentru agricultori. În ceea ce privește bugetul, avem o cotă de 1,8 triliarde adoptat pentru sprijinul public, adică peste 10% din venitul intern brut. Va trebui să discutăm bugetul viitor, dacă va fi 1,7%, 1,3% din VNB, sunt unele state care doresc numai 1%. Comisia trebuie să organizeze discuțiile cu statele membre, înțelegem că în sectorul agricol sunt probleme mai mari, sunt provocări noi aduse și de Pactul Ecologic. Sectorul agriculturii trebuie să fie rezilient pentru a face față crizelor. Cred că problemele majore sunt în acele sectoare care depind de importurile de ingrediente cum ar fi furajele. Doamna Muller s-a referit la anumite postări pe Twitter la unele ferme de porci în care spunea că eram critic. Dimpotrivă, eu transmiteam anumite cifre care arătau cât de diversă este situația în ceea ce privește sectorul porcinelor. Există diferențe foarte mari. Vă rog să nu înțelegeți o critică la acele postări. În ce privește Pactul Ecologic și strategia de la Fermă la Farfurie. Nu cred că ar trebui să amânăm aceste strategii. Lucrăm la modalități de a atenua efectele crizei economice și bineînțeles că și de agricultură trebuie să se țină seama. Luând măsuri colective pentru întreaga economie europeană, trebuie să ne asigurăm că și agricultura se bucură de un loc de cinste.”

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE

Related posts

Maramureșul cere Europei linii de desfacere pentru micii producători

Nora Dumitrescu

ELCO lanseaza o noua gama de cazane industriale adaptata noilor cerinte din piata locala de constructii

Ionut Oprea

Fab Lab Iasi: Raport privind spatiile de Coworking din Europa Centrala si de Est

Stefana Muresan

Implenia va lucra la Drumul Nordului până în 15 decembrie

Nora Dumitrescu

România reprezentată la reuniunea Consiliului General al WCF

Traian Dan

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

Fraţii Buzoianu, bloc cu 8 etaje pe platforma industrială a fostei fabrici Feleacul din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Hidroelectrica bate recordul istoric de profit

redactia

Sovata, punct de oprire a traseului „Via Transilvanica – Drumul care unește”

Stefana Muresan

Comisia Europeană a aprobat majorarea sprijinului național în sectorul agricol

Stefana Muresan

Street Food Festival își amână edițiile din Transilvania

Nora Dumitrescu

Sălajul și-a făcut magazin cu produsele localnicilor

Nora Dumitrescu

Antrepriză de construcţii la nivelul CNAIR care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional "Avram Iancu", zboruri către 10 destinații de vacanță din Turcia, Grecia și Egipt

Stefana Muresan

Pasaj rutier subteran şi reabilitarea Podului Dacia, două proiecte noi ale Primăriei Oradea

Stefana Muresan

Cosmin BOIANGIU, Reprezentant Permanent adjunct: „România trebuie să aibă întotdeauna încredere în sine”  

Ligia Voro

Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la Balul Operei 2019

Stefana Muresan

CJ Sibiu: Hotărâre pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Sibiu – reduceri pentru companiile aeriene și redeschiderea unor rute suspendate

Papuc Irina

Artiștii români deschid show-ul pe scena principală la Electric Castle 2019

Stefana Muresan

Fonduri europene pentru restaurarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Stefana Muresan

A fost lansat proiectul Deva 750

redactia

BNR a amânat colectarea contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară

Traian Dan

S-a semnat contractul de asociere pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, investiție de 7 milioane de euro

redactia

BVB și OPCOM vor colabora pentru implementarea serviciilor de CCP pe piața de capital și cea de energie

redactia

Leave a Comment