Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Statuia marelui arhitect orădean Rimanóczy Kálmán Jr. a fost dezvelită de reprezentanții municipalității vineri, 1 mai 2020, când se împlinesc 150 de ani de la naștere.

Statuia din bronz are o înălțime de cca 3 metri, a fost realizată de sculptorul Alexandru Păsat și este amplasată în zona Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sf. Spirit”, situată pe strada Dunărea nr. 1.

Primăria Oradea a finalizat la sfârșitul anului 2019 concursul de selecție pentru realizarea monumentului de for public „Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr.”. Dintre cele trei oferte depuse, juriul l-a declarat câștigător pe sculptorul Alexandru Păsat, a cărui creație artistică a întrunit cel mai mare punctaj. Valoarea de realizare a statuii este de 400.000 lei, suma cuprinzând și serviciile de proiectare.

Rimanóczy Kálmán Junior (1870-1912) a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți orădeni. Deși a trăit numai 42 de ani, în scurta lui carieră de 20 de ani (1892-1912) a avut numeroase comenzi pentru clădiri publice și particulare.

Palatul Moskovitz Miksa

Arhitectul se remarcă prin numărul mare de imobile construite, prin proiectarea unor clădiri publice reprezentative pentru oraş, dar şi a clădirilor destinate locuirii și realizate în diverse maniere stilistice. Printre cele mai importante clădiri proiectate se numără Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Episcopiei Greco-Catolice și Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: "Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

Articolul următor

Forestierii trag un semnal de alarmă asupra economiei forestiere a României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share