Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Forestierii trag un semnal de alarmă asupra economiei forestiere a României

Potrivit Asociației Forestierilor din România (ASFOR), cifrele bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor indică un an greu cu foarte multe necunoscute și dificultăți.

Romsilva, ocoalele de regim (private) ca și întregul sector forestier nu stau deloc bine în acest început de an. Per ansamblu bugetul aprobat nu arată deloc bine. Faptul că administratorii fondului forestier proprietate a statului estimează că pentru a obține 1.000 lei se vor cheltui 996 lei, arată situația grea în care se află Romsilva dar și administratorii de păduri din România”, a declarat Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

Criza de pe piața lemnului dublată de blocajul creat de COVID fac din 2020 un an foarte dificil, atât ca volume tranzacționate, dar în special ca valori ale volumelor tranzacționate.

Dacă cele două crize nu ne erau suficiente – toată succesiunea de atacuri la adresa economiei forestiere s-a tradus într-o altă problemă, de imagine, care a dus la pierderea de contracte”, spune președintele ASFOR.

Acesta subliniază faptul că în aceste momente de criză, este evident, că cel puțin în cazul Romsilva s-au trasat sarcini costisitoare, de multe ori chiar păguboase, care consumă din resursele financiare necesare unei bune administrări a pădurii statului – întreținerea hergheliilor, administrarea parcurilor, exploatarea lemnului.

Program de măsuri

Un lucru este cert în perioada următoare – trebuie analizate toate posibilitățile pentru a reporni motoarele economiei forestiere – sectorul de exploatare și prelucrare primară a lemnului face eforturi pentru a funcționa, însă cu toții trebuie să fim conștienți, că pentru anumite produse suntem mult prea scumpi și nu mai suntem competitivi în fața firmelor din vest, care au acces la o resursă mult mai ieftină și beneficiază și de sprijin din partea statului.

În domeniul economiei forestiere România nu are absolut nici un program. Alocarea financiară din fonduri europene este nesemnificativă.

ASFOR susține dezvoltarea economică a României – sprijin pentru IMM-uri, sprijin pentru firmele românești de exploatare și industrializare a lemnului.

ASFOR propune un program de măsuri:

Resursa de lemn, resursă națională și trebuie să fie folosită pentru dezvoltarea comunităților locale;

Program național pentru construcția de case pasive din lemn.

Program național pentru sprijinirea populației în achiziționarea de instalații de încălzire cu randament crescut.

Program național pentru tehnologii de exploatare prietenoase cu mediul (funiculare, manșoane, poduri mobile, lungoane).

Eliminarea TVA – pentru lemnul de foc;

TVA 5% – pentru lemnul folosit în construcții;

O piață a lemnului liberă, dar corectă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Articolul următor

Covid-19: Terapia cu plasmă hiperimună, posibilă și la Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share