Antreprenori Fiscalitate Slider Ultimele stiri

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat, marți, 5 mai, la Cotroceni, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri, la întâlnirea cu Președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile care se impun pentru relansarea economiei și sprijinirea mediului de afaceri.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat problema cea mai gravă cu care antreprenorii ar putea să se confrunte în perioada următoare: „Marea problemă este piața de desfacere. Chiar dacă România va începe să producă, se pune problema dacă vor exista cereri. Noi putem să ne construim oferta cum considerăm, chiar să o dublăm, însă trebuie să ne punem problema cererii, pentru că altfel riscăm să producem pe stoc. Este foarte posibil ca lipsa piețelor să fie un element critic fundamental în tot ceea ce se va întâmpla de acum înainte”.

România are avantajul că nu a închis toată economia. Spre deosebire de alte țări unde s-a adoptat o soluție drastică și au fost închise toate domeniile de activitate, la noi în țară, acolo unde a existat front de lucru, spre exemplu, în domeniul șantierelor navale unde se fac produse cu ciclu lung de fabricație, activitatea nu a fost întreruptă deloc” a mai declarat Mihai Daraban.

Măsuri economice

Președintele CCIR a înaintat spre consultare un set de 73 de măsuri propuse de CCIR alături de Camerele de Comerț și Industrie județene, realizate printr-o consultare susținută a comunității de afaceri la nivel național privind politicile publice necesare a fi implementate pe plan economic, financiar, investițional, al pieței muncii și în domeniul agriculturii.

Punctăm în continuare câteva dintre acestea.

CCIR propune relaxarea treptată, cât mai rapid posibil, a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice, în cât mai multe sectoare ale economiei, pentru salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale, precum și redeschiderea treptată a magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mai mici, ca măsură menită să asigure cumpărarea, de către populație, a produselor necesare, altele decât cele alimentare.

CCIR mai solicită repornirea treptată a cât mai multor activități productive și de prestări servicii – unități de alimentație publică și cazare turistică (la început cu un grad de ocupare de cel mult o treime, o jumătate din capacitatea totală de cazare, admisă prin autorizațiile de funcționare), cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială.

De asemenea, CCIR susține reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, cu respectarea condițiilor speciale de păstrare a regulilor specifice de igienă și de distanțare socială.

O altă propunere este redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică, la început cu un orar redus, ce poate fi prelungit, treptat. Se pot stabili limite de până la 50-100 de consumatori aflați simultan în aceste unități, în funcție de capacitatea acestora, respectându-se reguli noi de distanțare între consumatori (de ex. distanța între mese de 1,5-2 m, fără a se depăși o treime sau o jumătate din gradul de ocupare maxim aprobat pentru condițiile normale de funcționare).

CCIR solicită permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu respectarea regulilor de distanțare socială, având până la 100 de expozanți și cu acces limitat și controlat, al vizitatorilor.

Redeschiderea de urgență a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, cu respectarea măsurilor specifice sunt alte măsuri considerat necesare de Camera de Comerț a României.

CCIR susține subvenționarea, totală sau parțială, a unor cursuri de inițiere și perfecționare a personalului pentru dobândirea și perfecționarea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniul digitalizării, precum și a unor cursuri de reconversie profesională, calificare/recalificare, având în vedere că unele activități nu vor mai putea fi desfășurate.

Related posts

Mobilitatea urbană sustenabilă, dezbătută la Iași în cadrul PRIA Urban Mobility Conference 

Ligia Voro

În Alba Iulia începe construcția platformei de gunoi din zona Partoș: „Vrem ca în 2020 să avem cel mai curat oraș din România”

Papuc Irina

AjutamRomania.ro, platforma dedicată nevoilor unităților medicale în lupta cu COVID-19

Ligia Voro

Alianța Vestului devine oficială. Parteneriat regional unic pentru infrastructură și interconectare cu bani europeni

redactia

Unifarm își eficientizează comunicarea cu asociațiile de pacienți

redactia

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Eveniment Prefbeton: Conferința internațională “Soluții prefabricate din beton”, Cluj-Napoca, 4 octombrie

redactia

Lista completă a autostrăzilor în pregătire și în execuție

redactia

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

Papuc Irina

Se dau tichete valorice pentru cei care reciclează aparatură electronică veche

Traian Dan

Securitatea datelor și a sistemelor, principala grijă a managerilor IT, în 2019

Ligia Voro

BusinessMark aniversează 5 ani de la organizarea primului eveniment B2B

Ionut Oprea

Record de vizitatori la Castelul Corvinilor, în 2017

Stefana Muresan

Roma, destinația favorită a românilor în 2017

Stefana Muresan

Noi zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

Banca Transilvania vrea să achiziţioneze 39% din a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Dafora estimează un profit de 251 milioane lei pentru 2017

Stefana Muresan

Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia trimite peste 90% din producţie la export

redactia

BT va putea acorda IMM-urilor împrumuturi de 100 milioane de euro

Stefana Muresan

Golful românesc, în căutarea timpului pierdut

Ligia Voro

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

Ghelamco introduces unprecedented solutions in The Warsaw HUB amid pandemic

Papuc Irina

Top 10 companii farmaceutice în 2018

Stefana Muresan

Smart City Industry Awards, dominate de administrațiile și companiile din Transilvania

redactia

Leave a Comment