Antreprenori Fiscalitate Slider Ultimele stiri

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat, marți, 5 mai, la Cotroceni, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri, la întâlnirea cu Președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile care se impun pentru relansarea economiei și sprijinirea mediului de afaceri.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat problema cea mai gravă cu care antreprenorii ar putea să se confrunte în perioada următoare: „Marea problemă este piața de desfacere. Chiar dacă România va începe să producă, se pune problema dacă vor exista cereri. Noi putem să ne construim oferta cum considerăm, chiar să o dublăm, însă trebuie să ne punem problema cererii, pentru că altfel riscăm să producem pe stoc. Este foarte posibil ca lipsa piețelor să fie un element critic fundamental în tot ceea ce se va întâmpla de acum înainte”.

România are avantajul că nu a închis toată economia. Spre deosebire de alte țări unde s-a adoptat o soluție drastică și au fost închise toate domeniile de activitate, la noi în țară, acolo unde a existat front de lucru, spre exemplu, în domeniul șantierelor navale unde se fac produse cu ciclu lung de fabricație, activitatea nu a fost întreruptă deloc” a mai declarat Mihai Daraban.

Măsuri economice

Președintele CCIR a înaintat spre consultare un set de 73 de măsuri propuse de CCIR alături de Camerele de Comerț și Industrie județene, realizate printr-o consultare susținută a comunității de afaceri la nivel național privind politicile publice necesare a fi implementate pe plan economic, financiar, investițional, al pieței muncii și în domeniul agriculturii.

Punctăm în continuare câteva dintre acestea.

CCIR propune relaxarea treptată, cât mai rapid posibil, a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice, în cât mai multe sectoare ale economiei, pentru salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale, precum și redeschiderea treptată a magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mai mici, ca măsură menită să asigure cumpărarea, de către populație, a produselor necesare, altele decât cele alimentare.

CCIR mai solicită repornirea treptată a cât mai multor activități productive și de prestări servicii – unități de alimentație publică și cazare turistică (la început cu un grad de ocupare de cel mult o treime, o jumătate din capacitatea totală de cazare, admisă prin autorizațiile de funcționare), cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială.

De asemenea, CCIR susține reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, cu respectarea condițiilor speciale de păstrare a regulilor specifice de igienă și de distanțare socială.

O altă propunere este redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică, la început cu un orar redus, ce poate fi prelungit, treptat. Se pot stabili limite de până la 50-100 de consumatori aflați simultan în aceste unități, în funcție de capacitatea acestora, respectându-se reguli noi de distanțare între consumatori (de ex. distanța între mese de 1,5-2 m, fără a se depăși o treime sau o jumătate din gradul de ocupare maxim aprobat pentru condițiile normale de funcționare).

CCIR solicită permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu respectarea regulilor de distanțare socială, având până la 100 de expozanți și cu acces limitat și controlat, al vizitatorilor.

Redeschiderea de urgență a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, cu respectarea măsurilor specifice sunt alte măsuri considerat necesare de Camera de Comerț a României.

CCIR susține subvenționarea, totală sau parțială, a unor cursuri de inițiere și perfecționare a personalului pentru dobândirea și perfecționarea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniul digitalizării, precum și a unor cursuri de reconversie profesională, calificare/recalificare, având în vedere că unele activități nu vor mai putea fi desfășurate.

Related posts

Sharpminds Global, parteneriat strategic cu Contacts.com

Nora Dumitrescu

Astaldi şi Max Boegl, avans vizibil pe tronsonul Cheţani – Iernut al A3. Lotul de 17,9 km – şanse să fie inaugurat în 2019

Stefana Muresan

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Nora Dumitrescu

Vox Technology Park Timisoara inchiriaza 1.000 mp catre Recensio Nobilis

Ionut Oprea

Povestea brașoveanului angajat să schimbe imaginea Americii

redactia

Piața imobiliară din Cluj-Napoca, creștere de 8% în 2018. Vezi detalii despre tranzacții

Ligia Voro

Viticultorii pot solicita până în 14 decembrie sprijinul de 500 de euro/ha

Traian Dan

Firmele din Ardeal sunt invitate să participe online gratuit la Târgul Canton

Traian Dan

Digitalizarea – prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Concluzii după Bucharest Smart Health Conference

Papuc Irina

Comunele Ciugud și Sîntimbru s-au asociat pentru a construi un drum între ele cu fonduri europene

Ion Surdu

MedLife cumpără pachetul integral de acțiuni al Spitalului OncoCard Brașov, unul dintre cele mai mari centre private de tratament oncologic din România

Papuc Irina

O companie chineză investește 10 mil. dolari într-o fabrică în Hunedoara

Stefana Muresan

Primul Lidl din Câmpia Turzii va avea sens giratoriu

Nora Dumitrescu

Livadă ecologică de aluni, investiție cu fonduri europene în Ilva Mică

Stefana Muresan

Competențe digitale pentru persoanele peste 51 de ani printr-un proiect UE

Traian Dan

Două aeroporturi din Transilvania vor primi compensații de la stat

Nora Dumitrescu

Încă 41 de km din Autostrada Transilvania, la licitație: trei secțiuni care traversează județul Sălaj

Ion Surdu

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

Banca Transilvania, tot mai aproape să cumpere Bancpost

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș: AAGES Mureș (Ranking 18), producător strategic pentru industrie

Transilvania Business

KPMG își mută birourile în MIRO, cel mai nou proiect Speedwell în București

Papuc Irina

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

redactia

Evoluția sectorului financiar-bancar, la „FinConf România”, eveniment online

Ion Surdu

SIF Transilvania a investit în companii cu dividende constante

Nora Dumitrescu

Leave a Comment