HR/Joburi IT&C Judete Lideri si afaceri Sibiu Ultimele stiri

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Sibienii de la SmartBill au lansat Barometrul SmartBill – un instrument care „măsoară în timp real pulsul IMM-urilor din România”, adică evoluția cifrei de afaceri. Acest lucru va permite observarea impactului crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face.

„Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, a explicat Radu Hasan, cofondator și CEO al SmartBill, una dintre cele mai de succes companii din Sibiu, înființată în 2007.

SmartBill a ajuns să fie astăzi cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, având ca principal obiectiv automatizarea proceselor, transferul de date, precum și emiterea de documente, eliminând astfel munca manuală, redundantă, de reintroducere de date în diverse sisteme. Serviciile sale sunt utilizate, in prezent, de peste 65.000 de clienti, de la PFA-uri, la companii mici și mijlocii, și până la multinaționale.

Radu Hasan spune că Barometrul SmartBill a fost creat dintr-o necesitate a mediului antreprenorial de a avea o privire de ansamblu asupra variațiilor economice în această perioadă incertă și nu numai. Pe site-ul platformei, acesta menționează că statistica s-a efectuat pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri, cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. „E un numar mare de firme, mult peste orice eșantion folosit în sondajele uzuale de piață. În general, vorbim de firme mici, dar mai tehnologizate, cu o conducere deschisă la nou și soluții software”, a adăugat Hasan.

Din graficile disponibile în acest moment, conform rezultatelor financiare din aprilie, rezultă o scădere a cifrei de afaceri de -25,7% față de luna anterioară (martie 2020) și -19,2% față de aceeași perioadă a anului trecut (aprilie 2019).

„În martie observam primele semne ale crizei, dar nu atât de mari pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte din firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte și facturarea se face în general după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile”, a mai explicat Radu Hasan.

Astfel, evoluția cifrei de afaceri pe sectoare economice arată rezultate negative în toate domeniile cu excepția „agriculturii, silviculturii și pescuitului”. Față de martie 2020, cele mai mari scăderi au fost în cazul companiilor din domeniile Sănătate și asistență socială (-61%), Activități de spectacole, culturale și recreative (-58%), Tranzacții imobiliare (-55%) și Învățământ (-50%), iar față de luna aprilie 2019 pe primul loc au trecut „Activitățile de spectacole, culturale și recreative” (-72%), urmate de Învățământ (-61%), Hoteluri și restaurante (-59%) și Sănătate și asistență socială (-58%).

Companiile din Agricultură, silvicultură și pescuit au raportat, în luna aprilie, în programul SmartBill o creștere a cifrei de afaceri cu 1% față de martie 2020 și 2% față de aprilie 2019.

Datele din Barometrul SmartBill vor fi actualizate zilnic începând cu data de 15 mai.

Related posts

AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ, primul eveniment dedicat antreprenoriatului în mediul rural inspirat de produsele și tradițiile culinare autentic românești

redactia

„Baza intergalactică” de la Turda, liant între toate zonele turistice ale Transilvaniei

Stefana Muresan

Digitalizarea – efecte

Ionut Oprea

Vodafone România achiziţionează doar energie verde din surse regenerabile

Traian Dan

Gastronomie “comunistă” la Zalău. Rețele de dinainte de Revoluție, resuscitate

Nora Dumitrescu

Principalele finanțări la care au acces IMM-urile la începutul acestui an

Ion Surdu

Salina Turda, locul doi în Topul Național al Firmelor, cu afaceri de 14 milioane de lei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Visit Târgu Mureș – the eclectic cultural city

Transilvania Business

Banat – un an bun pentru centre logistice

Nora Dumitrescu

Sibienii de la Elrond trec Oceanul. Primarul din Miami, SUA: „Abia aștept să aduc compania aici pentru a crea joburi mai bine plătite”

Ion Surdu

Majorările prețurilor la carburanți trebuie afișate simultan, spune concurența

Ligia Voro

Harta afacerilor cu profit din România

Stefana Muresan

Uniunea Europeană alocă 28 de milioane de lei spitalelor clujene

Nora Dumitrescu

MedLife își mărește pachetul de acțiuni din grupul Genesys Arad

Ligia Voro

Acoperire 5G în Cluj-Napoca și Mamaia, cu Vodafone

Ligia Voro

Ministrul agriculturii s-a întâlnit cu legumicultorii clujeni

Nora Dumitrescu

Creștere de 10 ori a numărului de localități deservite de Compania de Apă Someș, compania vizează o finanțare europeană de 350 mil de euro

Stefana Muresan

Încep lucrările de modernizare a Pieței Ferdinand din Oradea, investiții de peste 19 mil. lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Banca Transilvania încheie un parteneriat cu Morphosis Capital pentru a finanţa IMM-uri româneşti

redactia

Spitalul Municipal din Blaj, gata să investească până la jumătate de milion de lei pentru dotări de ultimă generație

Papuc Irina

KazMunayGas şi Ministerul Energiei au înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie kazah-român, cu investiţii estimate la un miliard de dolari

redactia

Euro Gas Systems va construi o stație de comprimare a gazelor în Croaţia, contract de peste 8 mil. euro

Stefana Muresan

Topul firmelor, organizat de CCIAT, la cea de-a 24-a ediție

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE

Ligia Voro

Leave a Comment