HR/Joburi IT&C Judete Lideri si afaceri Sibiu Ultimele stiri

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Sibienii de la SmartBill au lansat Barometrul SmartBill – un instrument care „măsoară în timp real pulsul IMM-urilor din România”, adică evoluția cifrei de afaceri. Acest lucru va permite observarea impactului crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face.

„Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, a explicat Radu Hasan, cofondator și CEO al SmartBill, una dintre cele mai de succes companii din Sibiu, înființată în 2007.

SmartBill a ajuns să fie astăzi cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, având ca principal obiectiv automatizarea proceselor, transferul de date, precum și emiterea de documente, eliminând astfel munca manuală, redundantă, de reintroducere de date în diverse sisteme. Serviciile sale sunt utilizate, in prezent, de peste 65.000 de clienti, de la PFA-uri, la companii mici și mijlocii, și până la multinaționale.

Radu Hasan spune că Barometrul SmartBill a fost creat dintr-o necesitate a mediului antreprenorial de a avea o privire de ansamblu asupra variațiilor economice în această perioadă incertă și nu numai. Pe site-ul platformei, acesta menționează că statistica s-a efectuat pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri, cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. „E un numar mare de firme, mult peste orice eșantion folosit în sondajele uzuale de piață. În general, vorbim de firme mici, dar mai tehnologizate, cu o conducere deschisă la nou și soluții software”, a adăugat Hasan.

Din graficile disponibile în acest moment, conform rezultatelor financiare din aprilie, rezultă o scădere a cifrei de afaceri de -25,7% față de luna anterioară (martie 2020) și -19,2% față de aceeași perioadă a anului trecut (aprilie 2019).

„În martie observam primele semne ale crizei, dar nu atât de mari pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte din firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte și facturarea se face în general după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile”, a mai explicat Radu Hasan.

Astfel, evoluția cifrei de afaceri pe sectoare economice arată rezultate negative în toate domeniile cu excepția „agriculturii, silviculturii și pescuitului”. Față de martie 2020, cele mai mari scăderi au fost în cazul companiilor din domeniile Sănătate și asistență socială (-61%), Activități de spectacole, culturale și recreative (-58%), Tranzacții imobiliare (-55%) și Învățământ (-50%), iar față de luna aprilie 2019 pe primul loc au trecut „Activitățile de spectacole, culturale și recreative” (-72%), urmate de Învățământ (-61%), Hoteluri și restaurante (-59%) și Sănătate și asistență socială (-58%).

Companiile din Agricultură, silvicultură și pescuit au raportat, în luna aprilie, în programul SmartBill o creștere a cifrei de afaceri cu 1% față de martie 2020 și 2% față de aprilie 2019.

Datele din Barometrul SmartBill vor fi actualizate zilnic începând cu data de 15 mai.

Related posts

SPV se digitalizează prin două proiecte de 9 milioane de euro cu finanțare UE

Traian Dan

Companiile mari de comunicații din Cluj-Napoca și București, investiții pentru extinderea și modernizarea centrelor de date

Stefana Muresan

Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Haier Tech în proiectul de construire a unei fabrici de electrocasnice

Papuc Irina

Imotrust Arad vinde un teren de 44.505 mp în Cluj Napoca, pentru 2,5 mil. euro

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Sibiu, rol strategic în creșterea sustenabilă a regiunii

Stefana Muresan

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST Târgu Mureș excelează și din punct de vedere a dotărilor  

Stefana Muresan

Cum ajuta diplomatia oamenii de afaceri?

Stefana Muresan

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

redactia

Moneda EURO ajunge astăzi la un nou maxim istoric

Papuc Irina

Aktor, avans pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda

Stefana Muresan

Astaldi Spa va construi secțiunea 5 din Autostrada Sibiu-Pitești

Ligia Voro

Levente Bara şi Alexandru Chiric au preluat brandul de batoane din fructe Nutribon. Noua fabrică va fi inaugurată la Ciugud, în luna mai

Stefana Muresan

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, pregătit pentru acreditarea activității de transplant de inimă

Papuc Irina

Pombis din Bistriţa-Năsăud vinde retailerilor fructe şi sucuri de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

La Marghita se va construi o nouă Piață Agroalimentară din fonduri europene

Traian Dan

Cluj: Cosmetic Plant, afaceri de peste 10 milioane de lei

Stefana Muresan

Mierea din Alba, testată de o delegație de chinezi, pentru a fi exportată

Stefana Muresan

Brașov: Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, discuții cu studenții și cu oameni de afaceri locali

Stefana Muresan

Asociarea Drum Asfalt, Trameco, Constructorul Sălard, face sediul CJ Bihor

Traian Dan

Producătorul lactatelor Olympus vizează o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, până la 100 mil. euro, cu fabrica din Braşov

redactia

KeysFin și Starbyte digitalizează procesul de creditare și înrolarea clienților

Ligia Voro

Mihai Daraban: Măsurile de supraimpozitare, o lovitură la adresa stabilității economice

redactia

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Ligia Voro

Leave a Comment