Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Sibienii de la SmartBill au lansat Barometrul SmartBill – un instrument care „măsoară în timp real pulsul IMM-urilor din România”, adică evoluția cifrei de afaceri. Acest lucru va permite observarea impactului crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face.

„Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, a explicat Radu Hasan, cofondator și CEO al SmartBill, una dintre cele mai de succes companii din Sibiu, înființată în 2007.

SmartBill a ajuns să fie astăzi cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, având ca principal obiectiv automatizarea proceselor, transferul de date, precum și emiterea de documente, eliminând astfel munca manuală, redundantă, de reintroducere de date în diverse sisteme. Serviciile sale sunt utilizate, in prezent, de peste 65.000 de clienti, de la PFA-uri, la companii mici și mijlocii, și până la multinaționale.

Radu Hasan spune că Barometrul SmartBill a fost creat dintr-o necesitate a mediului antreprenorial de a avea o privire de ansamblu asupra variațiilor economice în această perioadă incertă și nu numai. Pe site-ul platformei, acesta menționează că statistica s-a efectuat pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri, cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. „E un numar mare de firme, mult peste orice eșantion folosit în sondajele uzuale de piață. În general, vorbim de firme mici, dar mai tehnologizate, cu o conducere deschisă la nou și soluții software”, a adăugat Hasan.

Din graficile disponibile în acest moment, conform rezultatelor financiare din aprilie, rezultă o scădere a cifrei de afaceri de -25,7% față de luna anterioară (martie 2020) și -19,2% față de aceeași perioadă a anului trecut (aprilie 2019).

„În martie observam primele semne ale crizei, dar nu atât de mari pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte din firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte și facturarea se face în general după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile”, a mai explicat Radu Hasan.

Astfel, evoluția cifrei de afaceri pe sectoare economice arată rezultate negative în toate domeniile cu excepția „agriculturii, silviculturii și pescuitului”. Față de martie 2020, cele mai mari scăderi au fost în cazul companiilor din domeniile Sănătate și asistență socială (-61%), Activități de spectacole, culturale și recreative (-58%), Tranzacții imobiliare (-55%) și Învățământ (-50%), iar față de luna aprilie 2019 pe primul loc au trecut „Activitățile de spectacole, culturale și recreative” (-72%), urmate de Învățământ (-61%), Hoteluri și restaurante (-59%) și Sănătate și asistență socială (-58%).

Companiile din Agricultură, silvicultură și pescuit au raportat, în luna aprilie, în programul SmartBill o creștere a cifrei de afaceri cu 1% față de martie 2020 și 2% față de aprilie 2019.

Datele din Barometrul SmartBill vor fi actualizate zilnic începând cu data de 15 mai.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Judeţele Timiş, Arad şi Bihor intră în supraveghere specială din partea ANSVSA, din cauza gripei aviare din Ungaria

Articolul următor

Fermierii bihoreni au primit peste 3,2 milioane de lei pentru motorină

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share