Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Judeţele Timiş, Arad şi Bihor intră în supraveghere specială din partea ANSVSA, din cauza gripei aviare din Ungaria

Toată zona graniţei de vest a României a intrat sub supravegherea specială a Autorităţii Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din cauza apariţiei în Ungaria a unui focar de gripă aviară.

Instituţia a dispus o serie de măsuri specifice de supraveghere sanitară veterinară pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare înalt patogene, H5N8, care evoluează la păsările domestice în regiunile administrative maghiare de la granița cu România.

Au fost vizate în special județele limitrofe de pe granița de vest, dar măsurile generale de prevenție se aplică concomitent pe tot teritoriul României.

În ultima periodă, Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate încă două noi focare în localitățile Battonya și Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv la o fermă de gâște pentru foie gras, aflate în zona administrativă Bekes, la granița de vest a României.

În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localități, Peregu Mic și Peregu Mare, din județul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare.

De asemenea, va fi intensificată supravegherea pasivă în județul Arad, în județele învecinate (Timiș și Bihor) și se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria.

În localitățile care intră în zona de supraveghere din județul Arad se dispun măsurile specifice de restricție a mișcărilor de păsări până la data de 3 iunie și vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activă a exploatațiilor nonprofesionale de păsări în această perioadă.

S-a dispus aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației, cu rolul de a împiedica contactul între păsările domestice și cele sălbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, îmbrăcăminte etc.

„ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociațiilor de profil de la nivel național, cu privire la riscurile asociate derulării activităților comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala. Toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unități avicole vor fi revizuite și reavizate de către fiecare DSVSA județeană, după introducerea de măsuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea și diseminarea virusului influenței aviare. Monitorizarea păsărilor sălbatice realizată de către administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staționare, monitorizare, cu raportare către DSVSA județeană o oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări. Până la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atenție sporită transporturilor intracomunitare de păsări domestice, furajelor și a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul național”, a anunţat ANSVSA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

Articolul următor

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share