Arad Caraş-Severin Energie Hunedoara Infrastructura Timiș

Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

- nivelaapa1 - Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

Ca dovadă a secetei groaznice prin care trece România în această perioadă, majoritatea râurilor din zona de vest a ţării au rămas fără trei sferturi din debitul normal al acestei perioade, unele ajungând acum la doar zece procente faţă de cât era normal. Debitele râurilor din zona de vest a României au ajuns, ca urmare a lipsei precipitaţiilor, să fie la mai puţin de un sfert faţă de cât era normal pentru această perioadă a anului, anunţă cei de la Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat)!

Sunt probleme tot mai mari cu seceta, râurile din zona de vest a ţării au rămas…. fără apă. Datele ABA Banat arată scăderi importante ale volumului de apă care curge pe râurile din zonă.

În luna aprilie 2020,  precipitațiile au fost sub un sfert față de cantitățile medii multianuale în toate bazinele hidrografice din Banat. În consecință, debitele au fost scăzute, situându-se mult sub debitele medii lunare multianuale ale perioadei.

În bazinul hidrografic al râului Timiș debitele medii ale lunii aprilie a acestui an au fost cu aproximativ 75% mai scăzute decât media multianuală a lunii, în timp ce în bazinul hidrografic al Begăi și al Cernei acestea s-au situat la o valoare cu 60% mai mică decât media multianuală a lunii;

În bazinul hidrografic Bega Veche debitele medii pentru luna aprilie au fost cu aproape 90% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinul Moravița acestea au scăzut cu circa 85% față de media multianuală a lunii.

Debitele medii pentru luna aprilie ale bazinului hidrografic Bârzava au fost cu circa 65% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinele hidrografice ale Carasului și Nerei, aceste debite medii din aprilie sunt cu 70% mai scăzute decât media multianuală a lunii.

Aceste diferențe foarte mari dintre valorile medii lunare ale lunii aprilie 2020  și valorile medii multianuale ale lunii aprilie se explică prin lipsa apelor mari de primăvară. În mod obișnuit luna aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului, în consecință și debitele sunt mai ridicate datorită ploilor, care combinate cu topirea zăpezii conduc la ape mari de primăvară și viituri. Anul acesta însă, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ în luna aprilie și de asemenea stratul de zăpadă căzut în această iarnă a fost mult mai mic, ceea ce a condus la aceste diferențe de debite.

La nivelul ABA Banat, hidrologii împreună cu muncitorii hidrometri monitorizează permanent parametri care caracterizează starea râurilor: niveluri, debite de apă, debite de aluviuni în suspensie, precipitații, temperaturi, strat de zăpadă etc.

„Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%. În județul Timiș, acumularea Surduc are un grad de umplere de 95%.

La începutul lunii mai, pe râurile din Banat, debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.

 

Related posts

CNAIR semnează, la un an de zile de la stabilirea constructorului, contractul pentru supervizarea proiectului centurii sud a Timişoarei

Robert Bloancă

Undă verde pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti?

Ligia Voro

Cum va afecta OUG 114 programul CSR al ROMGAZ?

redactia

Sorina Pintea inaugurează, la Timişoara, cea mai mare Secţie de Mari Arşi din România

Robert Bloancă

Americanii de la AVX cumpără fabrica de componente electronice TT Electronics din Timișoara

Stefana Muresan

Despre mobilitatea viitorului la Electric Drive

Stefana Muresan

Podul Centenarului, unic în România, inaugurat la Oradea. Investiție de 3,3 mil. euro, cu finanțare europeană

redactia

Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 trebuie promovată turistic

Stefana Muresan

KMG Internațional vrea să transforme Midia Marine Terminal într-un mare hub energetic

Stefana Muresan

Oradea va avea un stadion de 12.000 de locuri aproape de Sala Polivalentă

Traian Dan

Guvernul alocă 13 milioane de euro pentru centura municipiului Satu Mare

redactia

Afacerile Wetterbest, creștere de 45%

Ligia Voro

Investiţii de peste 10 milioane de euro la Aeroportul Internaţional Timişoara

Stefana Muresan

Schimbări importante în E.ON la nivel european

Ligia Voro

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Cel mai mare aquapark din estul Europei, investiție de peste 15 milioane de euro, în proiect la Timișoara

Stefana Muresan

Timişul domină economia Vestului şi realizează exporturi mai mari decât restul judeţelor din regiune împreună

Robert Bloancă

ROMGAZ continuă să sprijine sănătatea. 1 milion de lei pentru SCJU Sibiu

redactia

Electrica – plan record de investiţii, în valoare de 900 milioane de lei

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

MT: Trei coridoare, inclusiv secţiunea Târgu Mureş – Târgu Neamţ, vor face legătura Moldova – Transilvania – Europa Centrală

Stefana Muresan

Două loturi din Autostrada Sibiu-Piteşti, scoase la licitaţie

Stefana Muresan

Călătorii gratuite cu trenul în UE. Nouă ofertă pentru DiscoverEU

Stefana Muresan

Leave a Comment