Arad Caraş-Severin Energie Hunedoara Infrastructura Timiș

Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

Ca dovadă a secetei groaznice prin care trece România în această perioadă, majoritatea râurilor din zona de vest a ţării au rămas fără trei sferturi din debitul normal al acestei perioade, unele ajungând acum la doar zece procente faţă de cât era normal. Debitele râurilor din zona de vest a României au ajuns, ca urmare a lipsei precipitaţiilor, să fie la mai puţin de un sfert faţă de cât era normal pentru această perioadă a anului, anunţă cei de la Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat)!

Sunt probleme tot mai mari cu seceta, râurile din zona de vest a ţării au rămas…. fără apă. Datele ABA Banat arată scăderi importante ale volumului de apă care curge pe râurile din zonă.

În luna aprilie 2020,  precipitațiile au fost sub un sfert față de cantitățile medii multianuale în toate bazinele hidrografice din Banat. În consecință, debitele au fost scăzute, situându-se mult sub debitele medii lunare multianuale ale perioadei.

În bazinul hidrografic al râului Timiș debitele medii ale lunii aprilie a acestui an au fost cu aproximativ 75% mai scăzute decât media multianuală a lunii, în timp ce în bazinul hidrografic al Begăi și al Cernei acestea s-au situat la o valoare cu 60% mai mică decât media multianuală a lunii;

În bazinul hidrografic Bega Veche debitele medii pentru luna aprilie au fost cu aproape 90% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinul Moravița acestea au scăzut cu circa 85% față de media multianuală a lunii.

Debitele medii pentru luna aprilie ale bazinului hidrografic Bârzava au fost cu circa 65% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinele hidrografice ale Carasului și Nerei, aceste debite medii din aprilie sunt cu 70% mai scăzute decât media multianuală a lunii.

Aceste diferențe foarte mari dintre valorile medii lunare ale lunii aprilie 2020  și valorile medii multianuale ale lunii aprilie se explică prin lipsa apelor mari de primăvară. În mod obișnuit luna aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului, în consecință și debitele sunt mai ridicate datorită ploilor, care combinate cu topirea zăpezii conduc la ape mari de primăvară și viituri. Anul acesta însă, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ în luna aprilie și de asemenea stratul de zăpadă căzut în această iarnă a fost mult mai mic, ceea ce a condus la aceste diferențe de debite.

La nivelul ABA Banat, hidrologii împreună cu muncitorii hidrometri monitorizează permanent parametri care caracterizează starea râurilor: niveluri, debite de apă, debite de aluviuni în suspensie, precipitații, temperaturi, strat de zăpadă etc.

„Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%. În județul Timiș, acumularea Surduc are un grad de umplere de 95%.

La începutul lunii mai, pe râurile din Banat, debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.

 

Related posts

Conductele companiei de termoficare din Timişoara, Colterm, schimbate de trei firme, reunite în două contracte diferite pentru 106 milioane de lei

Robert Bloancă

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Grupul belgian Interparking a cumpărat o parcare de 4 mil. euro în Timişoara

Stefana Muresan

Peste 1.000 de arbuști și plante, în cadrul Vox Vertical Village

Stefana Muresan

Cel mai mare centru de distribuție carburanţi din vest, la Arad; investiție OMV de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

SB | Romgaz inaugurează o nouă investiție

Clujul și Timișoara, cele mai eficiente orașe din România în lupta împotriva poluării

redactia

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Ligia Voro

Zalăul vrea ca lucrările la centură să înceapă din 2020

Nora Dumitrescu

Un soft medical lansat de un grup de tineri timişoreni, XVision, lucrează acum pentru combaterea infectării cu coronavirus.

Robert Bloancă

Emag intră pe piața Clujului cu un curierat de mâncare

Nora Dumitrescu

Au fost stabilite condiţiile în care vor circula trenurile speciale cu asistenţi spre Austria. Trei curse, prima pe 10 mai

Robert Bloancă

E.ON prezintă în premieră un produs pentru controlul inteligent al energiei la domiciliu

redactia

Austriecii de la Nawaro Agrar vând aproape 3.000 de hectare de teren în Arad şi Timiş cu 25 de milioane de euro

Stefana Muresan

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

Încă un pas pentru Autostrada Nordului. Se face studiul de fezabilitate

Nora Dumitrescu

Undă verde pentru lucrările la autostrada Lugoj – Deva, Lotul 4

Stefana Muresan

Transilvania Motor Ring, în curs de omologare

redactia

Primăria Timişoara speră la fonduri europene pentru 11 noi proiecte de infrastructură din domeniul transporturilor

Robert Bloancă

Lucrări de modernizare a 80 km de cale ferată, între Simeria şi Arad, cu o valoare de circa 770 mil euro, pentru trenuri cu viteză de până la 160 km/h

Stefana Muresan

TAROM va opera curse din Oradea către Milano şi Barcelona

redactia

Huf a deschis noul sediu din Timişoara al centrului de cercetare şi dezvoltare şi anunţă extinderea activităţii

Robert Bloancă

Leave a Comment