HR/Joburi Ultimele stiri

Acționarii companiilor pot convoca adunarea generală de la distanță pentru a lua decizii

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăţilor în vederea desfăşurării reuniunilor organelor statutare. Acest lucru prevede că acționarii companiilor pot convoca Adunarea Generală a Acționarilor de la distanță, în format online.

„Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor. În acest sens, este esenţial ca operatorii economici să dispună de instrumente decizionale flexibile, adaptate noilor condiţii determinate de Pandemia de COVID-19, care să le permită adoptarea unor decizii rapide”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Justiţie.

Concret, soluţiile reglementate permit adoptarea, prin folosirea tehnicilor moderne de comunicare sau corespondenţă, hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor/acţionarilor la distanţă, chiar dacă în actul constitutiv nu se prevede explicit această posibilitate.

Totodată, proiectul oferă garanţia că toţii acţionarii/asociaţii beneficiază de tratament egal şi creează premisele exprimării drepturilor acţionarilor minoritari, nefiind afectate garanţiile de transparenţă a adunării generale a acţionarilor şi nici elaborarea documentaţiei de către organele de administrare şi de conducere în pregătirea acesteia.

De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanţă şi pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare şi conducere, cu garantarea principiului colegialităţii deliberărilor.

„Aceste soluţii sunt aşteptate de mediul de afaceri, dovadă fiind numeroasele propuneri pe care Ministerul Justiţiei le-a primit la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul societăţilor pentru desfăşurarea reuniunilor organelor statutare în perioada de consultare publică şi pe care le-a valorificat în forma pe care a supus-o aprobării Guvernului. Cadre similare de reglementare au fost promovate şi de alte state membre ale UE, precum Franţa, Spania sau Germania. Acestea oferă societăţilor care nu şi-au prevăzut în actele constitutive sau nu o puteau face, neexistând un context, mecanisme de adoptare a deciziilor în cadrul organelor statutare adaptate circumstanţelor extraordinare”, se precizează în comunicatul autorităților.

Conform actului normativ, pe durata stării de urgenţă, adunările generale ale acţionarilor/asociaţilor societăţilor pot fi convocate fie prin modalităţile prevăzute în Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fie prin orice mijloace de comunicare la distanţă, care asigură transmiterea textului, cu condiţia ca fiecare acţionar/asociat să comunice/să fi comunicat în scris administratorilor/consiliului de administraţie/directoratului adresa poştală sau, după caz, cea de poştă electronică, numărul de telefax ori alte coordonate la care poate primi corespondenţa cu societatea. Pot fi folosite în acest scop şi adresele acţionarilor/asociaţilor înscrise în registrul acţionarilor/asociaţilor.

Premieră pentru grupul Bittnet

Unele companii deja au recurs la acest lucru. Astfel, pe data de 29 aprilie, grupul Bittnet a marcat premiera de a organiza Adunarea Generală a Acționarilor exclusiv online fără prezență fizică, folosind instrumentele de colaborare și comunicare la distanță din portofoliu.

Bittnet a fost fondată în 2007 și de atunci funcționează în sectorul IT din România. Activitatea principală a companiei se concentrează asupra training-ului IT. Compania a fost înființată de frații Mihai și Cristian Logofătu, după 7 ani de livrare de training-uri IT studenților și persoanelor fizice. Grupul Bittnet a înregistrat în anul 2019 o creștere de 100% a veniturilor față de 2018, ajungând la o cifră de afaceri consolidată de 99,8 milioane de lei. Ca urmare a creșterii cifrei de afaceri, în cursul anului 2019, acționarii Bittnet au înregistrat o sporire a valorii investiției de peste 57 de milioane de lei, deoarece capitalizarea de piață a companiei a crescut cu 90%. În aprilie 2015, Bittnet a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, astfel a devenit prima companie de IT din România listată la Bursa de Valori București.

Related posts

Fonduri de peste 17 mil. lei pentru o parcare supraetajată în Oradea

redactia

Anunț Groupe Renault: Uzinele din Mioveni își întrerup activitatea începând de mâine

Ligia Voro

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole în S1. Străinii, aproape 30% din suprafaţa totală

Stefana Muresan

Balanța comercială româno-austriacă, mai mare cu aproape 10%

redactia

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

Uși inteligente pentru autovehicule: Continental continuă să dezvolte cheile mașinii digitale

Stefana Muresan

mömax deschide săptămâna viitoare un magazin la Oradea

Traian Dan

Austriecii de la Austrotherm – a treia fabrică de polistiren din România, la Arad

Stefana Muresan

Autostrada din Ungaria, la 26 km de granița cu România. Au fost inaugurate două noi segmente

redactia

Reabilitarea Parcului Unirii din Alba Iulia intră în licitație; contract de 3 mil. euro

Stefana Muresan

David Ciceo, în urma investiției de 3 mil. euro în Aeroportul Cluj: ”Suntem pregătiți pentru intrarea în Schengen”

redactia

Serele din Hida și-au oprit livrările la Zalău

Nora Dumitrescu

Aeroportul „Henri Coandă” din București, pe locul 34 după traficul de pasageri. Eurostat: Record la nivelul UE

Papuc Irina

CJ Brașov: Lucrările la Aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav, în linie dreaptă

Stefana Muresan

Cei mai buni oameni de afaceri din Timis, premiati la Topul Firmelor

redactia

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

COVID-19 mărește viteza de reacție pe piața imobiliară. Cum va arăta noua normalitate?

Papuc Irina

Rețeaua REGINA MARIA, achiziție finalizată la Baia Mare

Ligia Voro

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

Dragoș Stanca – Publisherii europeni confruntă Google și Facebook: lupta ”scrisorilor deschise” și rolul României în această dispută

redactia

5 ani de „5 To Go”, cel mai mare lanţ de cafenele din România: brandul se îndreaptă în afara țării

Papuc Irina

Zitec țintește afaceri în creştere cu până la 20% și angajează câteva zeci de persoane în Bucureşti şi Braşov

Stefana Muresan

Leave a Comment