Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Acționarii companiilor pot convoca adunarea generală de la distanță pentru a lua decizii

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăţilor în vederea desfăşurării reuniunilor organelor statutare. Acest lucru prevede că acționarii companiilor pot convoca Adunarea Generală a Acționarilor de la distanță, în format online.

„Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor. În acest sens, este esenţial ca operatorii economici să dispună de instrumente decizionale flexibile, adaptate noilor condiţii determinate de Pandemia de COVID-19, care să le permită adoptarea unor decizii rapide”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Justiţie.

Concret, soluţiile reglementate permit adoptarea, prin folosirea tehnicilor moderne de comunicare sau corespondenţă, hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor/acţionarilor la distanţă, chiar dacă în actul constitutiv nu se prevede explicit această posibilitate.

Totodată, proiectul oferă garanţia că toţii acţionarii/asociaţii beneficiază de tratament egal şi creează premisele exprimării drepturilor acţionarilor minoritari, nefiind afectate garanţiile de transparenţă a adunării generale a acţionarilor şi nici elaborarea documentaţiei de către organele de administrare şi de conducere în pregătirea acesteia.

De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanţă şi pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare şi conducere, cu garantarea principiului colegialităţii deliberărilor.

„Aceste soluţii sunt aşteptate de mediul de afaceri, dovadă fiind numeroasele propuneri pe care Ministerul Justiţiei le-a primit la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul societăţilor pentru desfăşurarea reuniunilor organelor statutare în perioada de consultare publică şi pe care le-a valorificat în forma pe care a supus-o aprobării Guvernului. Cadre similare de reglementare au fost promovate şi de alte state membre ale UE, precum Franţa, Spania sau Germania. Acestea oferă societăţilor care nu şi-au prevăzut în actele constitutive sau nu o puteau face, neexistând un context, mecanisme de adoptare a deciziilor în cadrul organelor statutare adaptate circumstanţelor extraordinare”, se precizează în comunicatul autorităților.

Conform actului normativ, pe durata stării de urgenţă, adunările generale ale acţionarilor/asociaţilor societăţilor pot fi convocate fie prin modalităţile prevăzute în Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fie prin orice mijloace de comunicare la distanţă, care asigură transmiterea textului, cu condiţia ca fiecare acţionar/asociat să comunice/să fi comunicat în scris administratorilor/consiliului de administraţie/directoratului adresa poştală sau, după caz, cea de poştă electronică, numărul de telefax ori alte coordonate la care poate primi corespondenţa cu societatea. Pot fi folosite în acest scop şi adresele acţionarilor/asociaţilor înscrise în registrul acţionarilor/asociaţilor.

Premieră pentru grupul Bittnet

Unele companii deja au recurs la acest lucru. Astfel, pe data de 29 aprilie, grupul Bittnet a marcat premiera de a organiza Adunarea Generală a Acționarilor exclusiv online fără prezență fizică, folosind instrumentele de colaborare și comunicare la distanță din portofoliu.

Bittnet a fost fondată în 2007 și de atunci funcționează în sectorul IT din România. Activitatea principală a companiei se concentrează asupra training-ului IT. Compania a fost înființată de frații Mihai și Cristian Logofătu, după 7 ani de livrare de training-uri IT studenților și persoanelor fizice. Grupul Bittnet a înregistrat în anul 2019 o creștere de 100% a veniturilor față de 2018, ajungând la o cifră de afaceri consolidată de 99,8 milioane de lei. Ca urmare a creșterii cifrei de afaceri, în cursul anului 2019, acționarii Bittnet au înregistrat o sporire a valorii investiției de peste 57 de milioane de lei, deoarece capitalizarea de piață a companiei a crescut cu 90%. În aprilie 2015, Bittnet a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, astfel a devenit prima companie de IT din România listată la Bursa de Valori București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Articolul următor

Primul hotel de cinci stele al Clujului va fi resuscitat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share