HR/Joburi Ultimele stiri

Acționarii companiilor pot convoca adunarea generală de la distanță pentru a lua decizii

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăţilor în vederea desfăşurării reuniunilor organelor statutare. Acest lucru prevede că acționarii companiilor pot convoca Adunarea Generală a Acționarilor de la distanță, în format online.

„Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, are ca obiectiv facilitarea desfăşurării procedurilor statutare în cadrul societăţilor. În acest sens, este esenţial ca operatorii economici să dispună de instrumente decizionale flexibile, adaptate noilor condiţii determinate de Pandemia de COVID-19, care să le permită adoptarea unor decizii rapide”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Justiţie.

Concret, soluţiile reglementate permit adoptarea, prin folosirea tehnicilor moderne de comunicare sau corespondenţă, hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor/acţionarilor la distanţă, chiar dacă în actul constitutiv nu se prevede explicit această posibilitate.

Totodată, proiectul oferă garanţia că toţii acţionarii/asociaţii beneficiază de tratament egal şi creează premisele exprimării drepturilor acţionarilor minoritari, nefiind afectate garanţiile de transparenţă a adunării generale a acţionarilor şi nici elaborarea documentaţiei de către organele de administrare şi de conducere în pregătirea acesteia.

De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanţă şi pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare şi conducere, cu garantarea principiului colegialităţii deliberărilor.

„Aceste soluţii sunt aşteptate de mediul de afaceri, dovadă fiind numeroasele propuneri pe care Ministerul Justiţiei le-a primit la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul societăţilor pentru desfăşurarea reuniunilor organelor statutare în perioada de consultare publică şi pe care le-a valorificat în forma pe care a supus-o aprobării Guvernului. Cadre similare de reglementare au fost promovate şi de alte state membre ale UE, precum Franţa, Spania sau Germania. Acestea oferă societăţilor care nu şi-au prevăzut în actele constitutive sau nu o puteau face, neexistând un context, mecanisme de adoptare a deciziilor în cadrul organelor statutare adaptate circumstanţelor extraordinare”, se precizează în comunicatul autorităților.

Conform actului normativ, pe durata stării de urgenţă, adunările generale ale acţionarilor/asociaţilor societăţilor pot fi convocate fie prin modalităţile prevăzute în Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fie prin orice mijloace de comunicare la distanţă, care asigură transmiterea textului, cu condiţia ca fiecare acţionar/asociat să comunice/să fi comunicat în scris administratorilor/consiliului de administraţie/directoratului adresa poştală sau, după caz, cea de poştă electronică, numărul de telefax ori alte coordonate la care poate primi corespondenţa cu societatea. Pot fi folosite în acest scop şi adresele acţionarilor/asociaţilor înscrise în registrul acţionarilor/asociaţilor.

Premieră pentru grupul Bittnet

Unele companii deja au recurs la acest lucru. Astfel, pe data de 29 aprilie, grupul Bittnet a marcat premiera de a organiza Adunarea Generală a Acționarilor exclusiv online fără prezență fizică, folosind instrumentele de colaborare și comunicare la distanță din portofoliu.

Bittnet a fost fondată în 2007 și de atunci funcționează în sectorul IT din România. Activitatea principală a companiei se concentrează asupra training-ului IT. Compania a fost înființată de frații Mihai și Cristian Logofătu, după 7 ani de livrare de training-uri IT studenților și persoanelor fizice. Grupul Bittnet a înregistrat în anul 2019 o creștere de 100% a veniturilor față de 2018, ajungând la o cifră de afaceri consolidată de 99,8 milioane de lei. Ca urmare a creșterii cifrei de afaceri, în cursul anului 2019, acționarii Bittnet au înregistrat o sporire a valorii investiției de peste 57 de milioane de lei, deoarece capitalizarea de piață a companiei a crescut cu 90%. În aprilie 2015, Bittnet a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, astfel a devenit prima companie de IT din România listată la Bursa de Valori București.

Related posts

Complexul Măgura, creat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Electrogrup se pregătește de listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Stefana Muresan

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Taxiuri hibride, în premieră, pe străzile din Alba Iulia

Papuc Irina

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, in Europa

Ligia Voro

Banca Mondială: Peste 200.000 de români şi-ar dori să se mute la Braşov

redactia

Academia de Management al Ospitalității ohma by winsedswiss, inaugurată la Oradea

Traian Dan

Oradea, tot mai atractivă. Fitch: ratingul Oradiei – ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Stefana Muresan

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

Editorii de presă digitală, membri ai BRAT – apel către clienți și industria media

Ligia Voro

Medicii vor fi scutiți de impozit pe venit

Stefana Muresan

Începe Astra Film Festival 2019 la Sibiu: 126 de filme ce prezintă realitatea din 45 de țări

Papuc Irina

Pegas inaugurează prima franciză, în Brașov. De Black Friday, reduceri de până la 80%

redactia

Smart City Industry Awards, dominate de administrațiile și companiile din Transilvania

redactia

Schimbări importante în E.ON la nivel european

Ligia Voro

Clujana iese din insolvenţă şi deschide opt noi magazine

redactia

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a înregistrat venituri mai mari în 2019. Exporturile au crescut cu 25%

Papuc Irina

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

TeraPlast vinde companiile TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest

Ion Surdu

Asociația țăranilor: “Economia locală, nu supermarketurile reprezintă soluția la criză”

Nora Dumitrescu

CE alocă 265 de milioane de euro pentru construirea unei autostrăzi care va lega Ungaria de România

Stefana Muresan

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Răspunsul CNAIR, după greva de pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Papuc Irina

Leave a Comment