Antreprenori Ultimele stiri

Scrisoare de atenționare a patronilor din Maramureș către Parlament și Guvern

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș a adresat o scrisoare de atenționare Parlamentului și Guvernului României, în care se propun măsuri concrete pentru relansarea cât mai rapidă a economiei.

În documentul transmis se subliniază faptul că așteptările românilor sunt departe de a fi satisfăcute, iar măsurile luate în ultimele luni au fost haotice, iar șomajul tehnic a fost gândit prost încă de la început, cu această problemă confruntându-se peste 1 milion de salariați din România, rămași fără loc de muncă.

Patronatul susține că o altă măsură ineficientă este programul IMM Invest, pentru că site-ul a fost creat târziu, implică foarte multă birocrație, condițiile impuse pentru ca firmele să fie eligibile sunt extrem de severe, suma de 3 miliarde de lei alocată acestui program este insuficientă.

„Am vrut să aflăm direct de la agenții economici cu ce probleme directe se confruntă și ce măsuri complexe și stimulative pentru mediul economic local s-ar putea lua”, a declarat președintele CCIM, Florentin Tuș (foto).

Camera de Comerț și Industrie a României și Camerele de Comerț și Industrie județene au propus Guvernului Românei un proiect de măsuri pentru limitarea pierderilor suferite de comunitatea de afaceri și reconsolidarea afacerile românești.

Pe plan economic se dorește relaxarea treptată a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice, în cât mai multe sectoare pentru salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale. S-a propus redeschiderea treptată a tuturor magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mici.

O altă propunere privește repornirea treptată a cât mai multor activități productive și de prestări servicii –unități de alimentație publică și cazare, cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială. De asemenea, reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, dar și redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică.

S-a propus și permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu acces limitat și controlat al vizitatorilor. “Este necesară redeschiderea urgentă a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, dar și subvenționarea, totală sau parțială a unor cursuri de inițiere și perfecționare a personalului pentru dobândirea și perfecționarea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniul digitalizării, și a unor cursuri de reconversie profesională”.

O altă măsură privește demararea unei campanii pentru susținerea și promovarea producătorilor autohtoni, a afacerilor locale, prin crearea unui mecanism online. O propunere extrem de importantă privește suplimentarea finanțării în cadrul IMM Invest prin extinderea programului pentru finanțarea a cel puțin 100.000 de întreprinderi, dar și cea privind generalizarea programului „masă caldă în școli”, în locul programului „lapte și corn”. În acest mod, se acordă sprijin pentru un număr mare de firme din sistemul de hoteluri, restaurante, catering și pentru industria alimentară românească.

Pe plan financiar și fiscal au existat alte propuneri menite să ajute firmele și autoritățile locale aflate în impas, concomitent cu continuarea plății șomajului tehnic pentru încă minim trei luni, după încetarea stării de urgență, pentru acei salariați care încă nu pot fi reîncadrați în muncă. S-a propus scutirea de la plata contribuțiilor sociale și a impozitului specific pe perioada stării de urgență și până la 6 luni de la data încetării acesteia pentru salariile (indemnizațiile) aferente șomajului tehnic.

Propunerile au vizat munca sezonieră, reducerea programului de lucru, dar și atragerea de fonduri europene și extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe aflate în derulare. În documentul înaintat au existat propuneri în plan investițional și în domeniul agriculturii, toate având același scop, redresarea economică a țării în scurt timp, cu cât mai puține pierderi.

Related posts

Arhitecții din România dezbat viitorul noilor cartiere la Cluj

Nora Dumitrescu

Coaliția pentru Dezvoltare a României, la pace cu Guvernul

Ligia Voro

UiPath deschide la Cluj al doilea birou din România

Stefana Muresan

1.100 de viziere de la Silcotub, aduse la “județeanul” din Sălaj

Nora Dumitrescu

Băimărenii de la Trencadis vor securiza sistemul bancar din Nigeria

Nora Dumitrescu

Guvernul va finanța Baia Mare dacă ajunge capitală a tineretului

Nora Dumitrescu

UVT se menține în topul QS Rankings by Subject 2018 cu domeniul Limbi moderne

Stefana Muresan

A IV-a întâlnire de business networking și antreprenoriat din Sibiu, marca ELITE Business Women

Stefana Muresan

Piaţa apelor minerale din România valorează un miliard de euro, dar cifra se poate tripla

Papuc Irina

Președinția României la Consiliul UE. 7 evenimente la Cluj, cel mai important Startup Europe Summit

redactia

Immochan finalizează faza a doua a Coresi Business Park în 2018 și continuă dezvoltarea

Ionut Oprea

Mugur Isărescu: Sistemul bancar românesc este solid și funcționează peste mediile europene

Traian Dan

Investiții străine în Transilvania: GLS România extinde HUB-ul central din Sibiu în funcție de necesități

Ion Surdu

Fondatorul Albalact și-a vândut clădirile de birouri din Cluj

Nora Dumitrescu

ASF celebrează educația financiară în cadrul World Investor Week

Ligia Voro

Cine sunt anonimii care au pus Oradea pe harta proiectelor europene

Stefana Muresan

Contractele de energie pe piața concurențială se pot încheia până la 31.03.2021

Traian Dan

Zeci de mii de angajați din Timiș au prevăzut în contractul de muncă activitatea de Telemuncă

Robert Bloancă

Start-up Nation – Romania

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

The Bridge va avea cel mai mare restaurant dintr-o cladire de birouri

Ionut Oprea

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Fabrica Techtex va produce măști chirugicale la 60 de bani

Nora Dumitrescu

Leave a Comment