Antreprenori Ultimele stiri

Scrisoare de atenționare a patronilor din Maramureș către Parlament și Guvern

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș a adresat o scrisoare de atenționare Parlamentului și Guvernului României, în care se propun măsuri concrete pentru relansarea cât mai rapidă a economiei.

În documentul transmis se subliniază faptul că așteptările românilor sunt departe de a fi satisfăcute, iar măsurile luate în ultimele luni au fost haotice, iar șomajul tehnic a fost gândit prost încă de la început, cu această problemă confruntându-se peste 1 milion de salariați din România, rămași fără loc de muncă.

Patronatul susține că o altă măsură ineficientă este programul IMM Invest, pentru că site-ul a fost creat târziu, implică foarte multă birocrație, condițiile impuse pentru ca firmele să fie eligibile sunt extrem de severe, suma de 3 miliarde de lei alocată acestui program este insuficientă.

„Am vrut să aflăm direct de la agenții economici cu ce probleme directe se confruntă și ce măsuri complexe și stimulative pentru mediul economic local s-ar putea lua”, a declarat președintele CCIM, Florentin Tuș (foto).

Camera de Comerț și Industrie a României și Camerele de Comerț și Industrie județene au propus Guvernului Românei un proiect de măsuri pentru limitarea pierderilor suferite de comunitatea de afaceri și reconsolidarea afacerile românești.

Pe plan economic se dorește relaxarea treptată a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice, în cât mai multe sectoare pentru salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale. S-a propus redeschiderea treptată a tuturor magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mici.

O altă propunere privește repornirea treptată a cât mai multor activități productive și de prestări servicii –unități de alimentație publică și cazare, cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială. De asemenea, reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, dar și redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică.

S-a propus și permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu acces limitat și controlat al vizitatorilor. “Este necesară redeschiderea urgentă a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, dar și subvenționarea, totală sau parțială a unor cursuri de inițiere și perfecționare a personalului pentru dobândirea și perfecționarea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniul digitalizării, și a unor cursuri de reconversie profesională”.

O altă măsură privește demararea unei campanii pentru susținerea și promovarea producătorilor autohtoni, a afacerilor locale, prin crearea unui mecanism online. O propunere extrem de importantă privește suplimentarea finanțării în cadrul IMM Invest prin extinderea programului pentru finanțarea a cel puțin 100.000 de întreprinderi, dar și cea privind generalizarea programului „masă caldă în școli”, în locul programului „lapte și corn”. În acest mod, se acordă sprijin pentru un număr mare de firme din sistemul de hoteluri, restaurante, catering și pentru industria alimentară românească.

Pe plan financiar și fiscal au existat alte propuneri menite să ajute firmele și autoritățile locale aflate în impas, concomitent cu continuarea plății șomajului tehnic pentru încă minim trei luni, după încetarea stării de urgență, pentru acei salariați care încă nu pot fi reîncadrați în muncă. S-a propus scutirea de la plata contribuțiilor sociale și a impozitului specific pe perioada stării de urgență și până la 6 luni de la data încetării acesteia pentru salariile (indemnizațiile) aferente șomajului tehnic.

Propunerile au vizat munca sezonieră, reducerea programului de lucru, dar și atragerea de fonduri europene și extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe aflate în derulare. În documentul înaintat au existat propuneri în plan investițional și în domeniul agriculturii, toate având același scop, redresarea economică a țării în scurt timp, cu cât mai puține pierderi.

Related posts

Doi constructori din Ardeal au semnat pactul pentru autostrăzi

Nora Dumitrescu

Lăudată de Donald Tusk, Dacia anunță că face sute de angajări și investește peste 100 de milioane de euro

redactia

Elba Timişoara, producător de faruri pentru Dacia şi Skoda, afaceri de 250 mil. lei în 2017

Stefana Muresan

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Aeroportul Timisoara, acreditat in Romania conform cerintelor Uniunii Europene

Stefana Muresan

Mihăiţă Fundeanu: Hidroconstrucţia – cifră de afaceri de peste 110 mil. lei, în primele 6 luni ale anului. Compania vizează penetrarea pe noi pieţe prin deschiderea de sucursale în Belgia, Germania, Irak, Iordania, Kazahstan

redactia

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Traian Dan

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

PIN MAP IAȘI  – Lansarea ediției 2020 a hărții de birouri a IAȘULUI

Ionut Oprea

Crama La Salina din Turda vinde 10% din producţie pe pieţele din Anglia şi Polonia

redactia

Primăria Sibiu participă în premieră la Târgul Internațional de Turism de la Tel Aviv

Papuc Irina

STABLES, cel mai nou spațiu de co-working din Cluj-Napoca, deschis oficial

Ionut Oprea

Lucrările la Autostrada Sebeș-Turda, suspendate. Instanța obligă antreprenorul și statul să respecte măsurile privind izolarea fonică

Papuc Irina

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

Piata tranzactiilor de investitii din Romania a crescut cu 43%

Ionut Oprea

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

redactia

Primăria Braşov va susţine şi cel de al cincilea episod al producţiei Wild Carpathia. Documentarele, difuzate în 120 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi

redactia

CLINI-LAB. 25 de ani în spiritul laboratoarelor

Stefana Muresan

La mulți ani Wessling România!

redactia

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

Extindere cu 16 hectare și investiții de 10 milioane de euro în Industrial Park Brașov

Papuc Irina

Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Noul vicepreşedinte al Aeroportului „Transilvania”, validat de Consiliul Judeţean Mureş

Stefana Muresan

Concurență mare pentru un contract de 19 milioane de euro care prevede colectarea deşeurilor în Alba

Stefana Muresan

Leave a Comment