Comunitate Cultural Ultimele stiri

„Ambulanța pentru monumente”, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu: „O inițiativă puternică ce poate fi adaptată pentru alte țări din Europa”

În ajunul Zilei Europei, Comisia Europeană și Europa Nostra (Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului) au anunțat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Premiile au fost acordate pentru 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene, iar printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente din România, proiect laureat la categoria Educație, Formare și Sensibilizare.

Organizatorii au anunțat că acum toate proiectele câștigătoare urmează să fie supuse votului de către public: pasionații de patrimoniu din Europa și din lumea întreagă au ocazia să aleagă online laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat după această vară. Căștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.

„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă,” spune Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. Jurații au decis, de asemenea, să acorde trei premii Europa Nostra unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia.

ONG-ul „Ambulanța pentru monumente” se află printre câștigători la categoria „Educație, Formare și Sensibilizare”. Când a fost selectat pentru acest premiu, juriul a observat că „Ambulanța pentru monumente” acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. „Inițiativa este activă în multe regiuni ale României și se concentrează în special asupra zonelor rurale neglijate, care se confruntă cu o scădere demografică. Prin inițiativă se formează voluntari în domeniul restaurării, sub îndrumarea specialiștilor, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a reînvia tehnici și aptitudini uitate. Notabilă este, de asemenea, cooperarea între organizații, autorități și alți actori la nivel local, regional și național. Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa”.

Mai jos prezentăm întreaga listă a laureaților Premiilor Europene pentru Patrimoniu.

Conservare
Pavilion și ecran pentru Grădina lui Rubens, Antwerp, BELGIA
Arsenalul din Hvar, CROAȚIA
Epitafurile Bisercii Universității din Leipzig, GERMANIA
Bazilica „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila, ITALIA
LocHal, Tilburg, ȚĂRILE DE JOS
Podul de fier, Shropshire, REGATUL UNIT
Peșterile subterane și Cramele El Cotarro, provincia Burgos, SPANIA
Muzeul de Arte Frumose, Budapesta, UNGARIA

Cercetare
Rețeaua Tramaontana III, FRANȚA/ITALIA/POLONIA/PORTUGALIA/SPANIA
Platforma Online Papirusul de la Torino (POPT), ITALIA
Scanând pentru Siria, ȚĂRILE DE JOS

Serviciu Dedicat
DL. Don Duco, ȚĂRILE DE JOS

Educație, Formare și Sensibilizare
Arhiva Arolsen Online, GERMANIA
Auschwitz. Nici demult. Nici departe, POLONIA/SPANIA
Colaborarea trans-frontalieră pentru muzică clasică europeană, REPUBLICA CEHĂ
Ambulanța pentru monumente, ROMÂNIA
Viața Secretă a unui Palat, Gödöllő, UNGARIA
Fundația pentru Educație Non-formală Uccu Roma, UNGARIA

Premiile Europa Nostra merg către trei inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care nu fac parte din programul UE Europa Creativă.

Categoria Conservare
Ferma Conacului din Bois de Chênes, ELVEȚIA

Categoria Serviciu Dedicat
Societatea de Lectură, Geneva, ELVEȚIA

Educație, Formare și Sensibilizare
SARAT – Salvgardarea Bunurilor Arheologice ale Turciei, TURCIA

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în anul 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.

Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.

S-a realizat un parteneriat public-privat prin care autoritățile locale și regionale acoperă o mare parte din costurile materialelor, iar companiile private și donatorii privați acoperă costul suplimentar al materialelor, al echipamentelor și al uneltelor necesare. Sute de primari, preoți, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunităților locale și-au unit forțele cu voluntarii, pentru a frâna distrugerea propriului patrimoniu. În acest mod, comunitatea locală a devenit mai conștientă de importanța și valoarea propriei identități culturale și a fost încurajată responsabilitatea privind supravegherea patrimoniului.

Inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri la un nivel local, asigurând în acest fel clădirilor o mentenanță sustenabilă, atingând o problemă care nu apare doar în România, ci și într-o serie de alte țări europene.

Related posts

Colliers administrează Equilibrium, cel mai nou proiect de birouri dezvoltat de Skanska în București

Papuc Irina

Regina Maria deschide în decembrie primul spital privat cu servicii integrate din Transilvania. Investiție de 15 mil. euro

redactia

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Ligia Voro

Curs gratuit pentru startup-urile de criptomonede/blockchain

Papuc Irina

Companiile au la dispoziție anunțuri gratuite de angajare pe platforma eJobs

Traian Dan

Aeroportul Internațional Timișoara va construi două terminale noi

Stefana Muresan

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Cupru Min SA Abrud, investiții de 65 de milioane de lei, planificate pentru anul 2018

Stefana Muresan

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

redactia

TÜV SÜD at MIPIM 2018, life-cycle partner of the real-estate industry

Ionut Oprea

Paza automatizată reduce substanțial cheltuielile firmelor. Soluția oferită de Gombos Security

redactia

Terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local

Stefana Muresan

Colliers administrează birourile The Office din Cluj-Napoca

Ligia Voro

Licitație pentru execuția celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, contract de peste 94 mil. lei

redactia

Huawei a depășit Apple în 2019 pe piața mondială a telefoanelor inteligente

Traian Dan

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

Banca Transilvania, avans de 33,6% al profitului net în primul semestru, până la 662,7 milioane lei

Stefana Muresan

Ardelenii vor circula cu mască pe Trenurile Soarelui. Sibiul va avea Trenul Tineretului

Nora Dumitrescu

Surse guvernamentale: Iașiul, în calcule pentru o fabrică a grupului Volkswagen

redactia

Electrocenter Due a finalizat lucrările la depozitul Ursus Breweries

Nora Dumitrescu

Milionarul Sándor Csányi, preşedintele OTP Bank, vrea să dezvolte proiecte imobiliare în Oradea

redactia

Ministrul Transporturilor: Anul acesta vor fi date în folosinţă trei segmente de autostradă

redactia

Companii de top la Târgul de Cariere Oradea

Traian Dan

Târgul de Crăciun din Sibiu va fi inaugurat săptămâna viitoare. Suprizele pregătite pentru acest an

Papuc Irina

Leave a Comment