Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ministrul Agriculturii spunea în 2019, atunci când a preluat mandatul, că se va orienta spre a face investiții în domeniul infrastructurii agricole și silvice. Acești pași ar fi trebuit începuți în acest an. Corespondentul Transilvania Business l-a însoțit pe șeful de la Agricultură în timpul vizitei oficialului din acest sfârșit de săptămână în județul Satu Mare, unde l-a întrebat dacă situația din sănătate a afectat planurile autorităților.

„În 2019, când am venit la minister am spus că vrem să lucrăm la programul național strategic, adică cum vom finanța și cum vom dezvolta agricultura și industria alimentară din România în perioada 2021-2027 și să găsim acele scheme și măsuri de sprijin în acele domenii prin care noi, în dialog cu asociațiile, să nu mai repetăm greșelile eventuale care s-au făcut în celelalte exerciții bugetare 2007-2014, 2014-2020; să vedem ce a mers bine, să continuăm, să perfecționăm, ce nua mers bine – să renunțăm. Asta era ideea. Lucrăm în continuare la acest program strategic”, a răspuns Adrian Oros.

Ministrul a precizat că prioritățile echipei sale rămân a fi promovarea fermelor de familie, depozitarea, procesarea, cooperativele sau asocierea pentru agricultorii mici, dar și învățământul de specialitate – „un mare deficit pe care îl poate constata oricine are business în agricultură sau industria alimentară”. „Le spun producătorilor mici de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei că altă formă de supraviețuire, de a rezista, de a deveni competitivi pe piață decât dacă se asociază nu există”, a explicat Oros referința la necesitatea asocierii fermierilor.

În ceea ce privește învățământul de specialitate, ministrul Agriculturii crede că este nevoie și în domeniul pe care îl conduce de implementarea unui sistem dual. „Din păcate, găsești foarte puțini oameni. E o problemă mare forța de muncă responsabilă și calificată. Aici trebuie foarte mult de insistat, dar trebuie făcut în sistem dual, parteneriat dintre mediul academic și mediul economic. Altfel, absolvenții de învățământ vor avea niște diplome care nu vor fi acoperite de competențe dacă nu-și fac toată pregătirea practică într-o fabrică de carne, într-o fermă etc. Adică să fie pregătiți cu cunoștințele și cu deprinderile care sunt necesare în 2020”, a mai răspuns Adrian Oros la întrebarea TB.

Cel mai ridicat nivel al plăților PNDR

Ieri, ministrul Agriculturii s-a lăudat cu atingerea celui mai înalt nivel al plăților pentru fermierii care investesc în agricultură cu ajutorul fondurilor europene. „Cu ajutorul fermierilor, al beneficiarilor publici, al procesatorilor, al antreprenorilor care investesc în agricultură și în mediul rural cu sprijinul fondurilor europene, am reușit la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să atingem cel mai ridicat nivel al plăților în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anilor anteriori (respectiv, 2019, 2018, 2017, 2016) de implementare a PNDR 2014-2020”, a scris Oros pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de un total de peste 220 de milioane de euro, plăți efectuate prin AFIR pentru investițiile din mediul rural din ianuarie până în prezent.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

mӧmax a redeschis magazinele și depozitele din Oradea și Timișoara

Articolul următor

Șase localități din Transilvania și Banat vor avea legături cu autostrăzile A1 și A3. Lucrările, planificate pentru 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share